Almanya'da sandıktan kaos çıktı

Almanya seçimlerinin iddialı cephesi CDU/CSU-FDP, hükümeti kurmak için yeterli çoğunluğu bulamazken, gözler SPD'ye çevrildi. Büyük koalisyonun kurulması artık Schröder'e bağlı.

Almanya, II. Dünya Savaşı sonrasının en kritik seçimlerinden birini gerçekleştirdi. Dün, ülkeyi 7 yıldır yöneten Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi'nin icraatları ile Birlik partilerinin (CDU/CSU) seçim vaatleri oylandı. Forsa Araştırma Enstitüsü'nün tespit ettiği ilk resmi olmayan sonuçlara göre CDU/CSU yüzde 35.5, SPD yüzde 34, Yeşiller yüzde 7.2, FDP yüzde 10.4 ve Sol Parti yüzde 8 oranında oy aldı. Bu sonuçlara göre muhalefetteki Birlik partileri ve FDP, hükümeti kurmak için yeterli milletvekili sayısına ulaşamadı. Şimdi gözler, SPD'nin nasıl bir yol çizeceğine yöneldi. Yeşiller Partisi ile hükümeti kurmak için yeterli çoğunluğu sağlayamayan SPD'nin Sol Parti ile de ittifak yapıp yapmayacağı en büyük merak konusu. Bilindiği gibi seçimler öncesi Başbakan Gerhad Schröder, PDS ve WASG'ın birlikte oluşturduğu Sol Parti ile kesinlikle ortaklığa gitmeyeceklerini açıklamıştı. Ancak SPD'nin Birlik partileri ile koalisyona gitmemesi durumunda, Sol Parti ile bir şekilde anlaşması gerekecek. Aksi takdirde Almanya'yı CDU/CSU ve SPD ortaklığında "büyük koalisyon" bekliyor.

Reklam
Reklam

2 EKİM BEKLENECEK

Almanya seçimlerinde toplam 62 milyon seçmenin büyük bir bölümü sandık başına gitti. Bu seçimlerde 26 Türk kökenli aday da çeşitli partilerden seçim mücadelesi verdi.

Seçimlerde toplam 98, ülke genel listesinde de 25 parti yer aldı. 598 milletvekilliği için 299 seçim bölgesinden ve çeşitli partilerden 936'sı kadın, 3 bin 648 aday yarıştı. Seçimlerde ülke genelinde yüzde 5 baraj sistemi uygulandı. Federal Meclis'e Sosyal Demokrat Parti, Hıristiyan Birlik Partileri, Hür Demokrat Parti (FP), Birlik/90 Yeşiller Partisi ve sol ittifak olarak anılan Sol Parti ile Seçmen Alternatifi'nin milletvekili sokması bekleniyor.

Öte yandan 2002 yılında yapılan genel seçimlerde seçmenlerin yüzde 79.1'i sandık başına gitmişti. Dün yapılan seçimlerde ise seçmenlerin yüzde 79'u oy kullandı.
Siyasi parti liderleri, son saniyeye kadar seçim çalışmalarını sürdürdü. Son gün Frankfurt'a gelen Başbakan Gerhard Schröder, halkın büyük ilgisini gördü. Ancak Schröder, Sosyal Demokrat Parti'nin "Genç Sosyalistler" adlı grubunun protestosuyla da karşılaştı. "JUSO" olarak anılan grup, CDU/CSU başbakan adayı Angela Merkel'i ifade eden "Angie" yazılı pankart açtı. Yine de mitinge hakim olan Schröder ve ekibi Frankfurt'ta adeta gövde gösterisi yaptı.

Reklam
Reklam

NEREDE OY KULLANDILAR?

Sabah saat 08.00'da açılan sandıklar 18.00'a kadar açık kaldı. Başbakan Schröder, oyunu evinin bulunduğu Hannover'de kullandı. Başbakanın oy kullanma esnasında oldukça neşeli olması dikkat çekti. Berlin'de oyunu kullanan CDU lideri Angela Merkel ise, sandığa eşi Joachim Sauer ile birlikte gitti. Dışişleri Bakanı Joschka Fischer de oyunu Berlin'de kullandı. Bir taraftan Almanya'nın dış politikasındaki çalışmaları ve diğer taraftan seçim yarışı yüzünden bir hayli yoğunluk yaşayan Fischer, oy kullanırken yorgunluğunu gizlemeye çalıştı. Fischer oy kullanmaya, birlikte yaşadığı Minu Barati ile birlikte geldi. SPD Genel Başkanı Franz Müntefering de oyunu Berlin'de kullandı. Müntefering seçimden mevcut iktidarın galip gelmesini temenni etti. Cumhurbaşkanı Horst Köhler de oyunu başkent Berlin'de kullananlar arasında idi. FDP Genel Başkanı Guido Westerwelle ise Almanya'nın bir dönem başkentliğini yapan Bonn'da sandık başına gitti.

Böylece Almanya'da bir genel seçim daha geride kaldı. Parti liderleri ve adaylar yaklaşık bir ay boyunca meydanlarda ve televizyonlarda konuştu. Son sözü ise seçmen, ülkesinin geleceği için sandık başında söyledi.

Reklam
Reklam

Televizyonların verdiği rakamlara göre, partilerin 2002 seçim sonuçları ve şu anki oy oranları şöyle:

2002 2005

CDU/CSU % 38.5 CDU/CSU % 35.5

SPD % 38.5 SPD % 34.0

YEŞİLLER % 8.6 YEŞİLLER % 8.5

FDP % 7.4 FDP % 10.5

PDS % 4 PDS-WASG % 7.5

Diğer %4.5 Diğer % 4.5