Almanya'da tartışmalı göç yasası onaylandı

BERLİN (İHA) - Alman Federal Hükümet ile Türk göçmen kuruluşları arasında gerginliğe yol açan göç yasasında yasal değişiklikleri içeren yasa teklifi, Cumhurbaşkanı Horst Köhler tarafından onaylandı.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Martin Kothe yaptığı açıklamada, yapılan incelemelerden sonra yasada anayasaya aykırı bir husus görülmediğini bildirdi. Çok sayıda Türk derneği, Cumhurbaşkanı Köhler'den, Federal Meclis ve Federal Eyalet Temsilciler Meclisi tarafından yaz tatili öncesinde kabul edilen göç yasasının yabancılara yönelik bazı zorluklar getirdiği gerekçesiyle yasayı imzalamamasını istemişti.

Reklam
Reklam

Tartışmalı yasa, başta Türkiye olmak üzere AB ülkeleri dışından gelecek göçmenlere basit Almanca bilgisi, aile birleşimi yaşının 18 olması, uyum kurslarının 900 saate çıkarılması, vatandaşlık kursu ve testi uygulanmasının yanında uyumsuz göçmenlere yönelik de çeşitli yaptırımlar öngörüyor.

Almanya Türk Toplumu (TGD), yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurunun hazırlıklarını sürdürüyor. Yasaya tepki gösteren vatandaşlarımızın duyarlı çağrılarına cevap veren Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de Köhler'e konuyla ilgili bir mektup göndermiş ve iyi incelenmesi çağrısında bulunmuştu.