Almanya'da Türkler yeni uyum yasasını protesto etti

BERLİN (İHA) - Almanya'da faaliyet gösteren pek çok sivil toplum örgütü, Türkler'in çoğunlukta olduğu yaklaşık 300 kişilik katılımla, yeni uyum yasasını protesto etmek amacıyla bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Almanya Hükümeti tarafından sertleştirilen yeni uyum yasası birçok derneğin katılımı ile protesto edildi. Yürüyüşte, "Sertleştirilen yasaya hayır", "Biz Almanyalı'yız", "Hakkımızın alınmasını istemiyoruz", "Hiçbir insan yasadışı değildir", "Uyum istiyoruz" yazılı pankartlar taşındı. Yürüyüşe Sol Parti ve sendikalardan IG-Metal de destek verdi. Parti merkezleri önünde de konuşmalar yapıldı. Vatandaşlığa geçişin önüne daha fazla engeller konduğunu ifade eden Berlin Brandenburg Türk Toplumu (TBB) Genel Başkanı Safter Çınar, "Göç yasasındaki sertleştirilmeyi kabul etmemiz imkansız. Vatandaşlığa geçişte dil sınavı, yurttaşlık bilgisi sınavı söz konusu. Alman vatandaşlığına geçecek insanların Almanca'yı bilmeleri gerektiğini biliyoruz. Ancak bunu sınav şekline dönüştürmek kabul edilir gibi değil. Bu çok sayıda insanın Alman vatandaşlığına geçmesine engel teşkil ediyor. Öte yandan aile birleşimine de engeller getiriliyor. Anayasa'nın 6. maddesine aykırı bir durum olan Almanya dışından gelenlerin, öncelikle Almanca öğrenmeye zorlanmaları da kabul edilemez" dedi. Berlin Parlamentosu Milletvekili Özcan Mutlu da göç yasasındaki sertleştirilmeye karşı olduğunu ifade etti. Mutlu, "Göç yasasındaki değişiklik girişimi son derece üzücüdür. Yeni göç yasası Almanya'da yaşayan göçmenlerin yaşamını zorlaştıracaktır.

Reklam
Reklam

Alman Hükümeti çok kriz yaşadı. Her konuyu konuşarak halletti. Ama göç yasasına karşı tek ses çıkmadı. Bu da üzücü bir durum. Almanya'ya aile birleşimi yoluyla gelenlere, Almanca'yı daha önce öğrenmeleri koşulu öne sürülüyor. Bu yanlış bir yöntem ve eleştirilmesi gereken bir durum. Almanya'ya gelecekler için Almanya içinde uyum kursları zorunluluğu mevcut. Zaten burada Almanca'yı öğrenmek mecburiyetindeler. Bu da yeterlidir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Öte yandan Kenan Kolat ise bu yasayla verilen mesajların başında Arap ülkesi ve Müslüman ülkelerden gelenlere yolun kapanması olduğunu kaydetti. Kolat, "Uyum kurslarına katılmayanlara 1000 euroya varan ceza kesilmesi ileri sürülüyor. Biz bunu kabul edemeyiz. Bu hükümetin sağ gösterip, sol vurmasına karşıyız. Bu çalışmayla uyum zirvesine de büyük bir darbe vurulmuştur" dedi.

Yürüyüşe TBB çatısı altında Afgan İletişim ve Kültür Derneği, Berlin Filistin Cemaati, Yahudi Kültür Derneği gibi dernekler katıldı. Sosyal Demokrat Parti (SPD) merkezinden Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) merkezine kadar düzenlenen yürüyüş olaysız sona erdi. Büyük koalisyon hükümeti göç yasasındaki sertleştirmeyi Haziran ayı sonunda meclisten geçirmeyi planlıyor. Bu değişikliğin özelikle Türkler arası aile birleşimini güçleştireceği söyleniyor.

Reklam
Reklam