Almanya'daki camiler herkese açık

Almanya'daki Müslümanlar, geçen yıl 3 Ekim'de düzenledikleri Açık Cami Günü'nün ikincisinde yine her dil, din, ırk ve milliyetten herkesi camiye davet ediyor. Etkinliğe bu yıl 'Müslümanlar toplumun ortasında' parolasıyla binden fazla cami katılıyor.

Almanya'da, yaklaşık 3 milyon 200 bin Müslüman yaşıyor ve bunların büyük bir bölümünü de Türkler oluşturuyor. Yaklaşık 2 bin kadar da cami olduğu tahmin ediliyor. 11 Eylül'den sonra Müslümanlar'a yönelik önyargıların arttığı Almanya'da, geçen yıldan bu yana düzenlenen Açık Cami Günü'nde diyaloğun artırılması amaçlanıyor.

Bundan sonra da her yıl 3 Ekim'de düzenlenmesi planlanan Açık Cami Günü'nde her dil, din, ırk ya da milliyetten herkes camiilere davet ediliyor. Bu etkinlikle, Müslümanlar'ın farklı kültürden her kesimle uyumunun ön plana çıkarılması amaçlanıyor.

Reklam
Reklam

ALMANYA'NIN BİRLEŞME GÜNÜ

Köln'deki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Dinlerarası Diyalog ve Araştırma Bölümü Müdürü Mehmet Soyhun, Açık Cami Günü'nün Almanya'nın birleşmesi yıldönümüne denk gelmesini ve böyle bir günün neden düzenlendiğini şöyle anlattı:

"3 Ekim'de Almanya'nın da birleşmesi nedeniyle Alman toplumuyla Türk ve Müslümanlar'ın kaynaşması açısından camilerin açık tutulduğu bir gün düzenleniyor. Bu vesileyle Alman dostlarımız, komşularımız veya kim gelmek isterse, herkesin gelmesi için camilerin kapıları açık tutuluyor. Ve camilere gelenler gezdiriliyor. Camilerde neler var, nasıl ibadet edilir, İslam'ın inanç esasları nedir, bunları anlatıyoruz."

11 EYLÜL SONRASI ÖNYARGILAR ARTTI

Soyhun, 11 Eylül'den sonra Avrupa'da camilerin radikal grupların toplandığı yerler olduğu yönünde önyargıların yerleştiğine dikkat çeken Soyhun, bu imajı silmek için mücadele ettiklerini belirtti. Soyhun, "Kapılarımız sürekli açık, camilerin ziyareti mümkün. Vaazların dinlenmesi mümkün veya gelip bilgi alınması. Sürekli resmi makamlardan, polisten tutun da birçok grup gelip bilgi alıyor. Biz diyoruz ki zaten dinin herhangi bir siyasete alet edilmesine insanların kendi amaçları için dini kullanmasına karşıyız. Bu önyargılardan rahatsızız" dedi.

Reklam
Reklam