Almanya'dan Erdoğan'a: "Kampanyanı buraya taşıma!"

BERLİN (ANKA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Berlin ve Köln'de yaptığı açıklamalar sonrası Almanya'da yeniden alevlenen "Türkler ve uyum" tartışmaları devam ediyor.

Başta Hıristiyan Birlik Partisi mensubu olmak üzere çok sayıda Alman politikacı özellikle "asimilasyon" ifadesi ve "Türk okulları" talebiyle ilgili eleştiriler yöneltirken, Erdoğan'ı destekleyen görüşler de dile getirilmeye başlandı. Bazı siyasiler de Erdoğan'a "Seçim kampanyanı Almanya'ya taşıma" çağrısında bulunurken, bazıları da Türkiye ile üyelik müzakerelerinin kesilmesi konusundaki istemlerini tekrarladılar. Alman Yayın Kuruluşu Deutsche Welle'nin haberine göre siyasilerin tepkileri şöyle:

Reklam
Reklam

-KAUDER: "SEÇİM KAMPANYANI ALMANYA'YA TAŞIMA"-

Alman Hıristiyan Birlik Partileri Federal Meclis Ortak Grubu Başkanı Volker Kauder Erdoğan'ın, hitap ettiği kitleyi hala Türk vatandaşı sandığını belirterek, şunları söyledi: "Bu ülkede doğanlar ve burada kalmak isteyenler için Almanya Türkiye yönündeki yolculuğun durak yeri değildir. Onlar hayatlarını burada idame ettirmek istiyor. Sayın Erdoğan bunu unutmasın. Kendisine Türkiye'deki seçim kampanyasını Almanya'ya taşımamasını acilen tavsiye ederim. Yoksa entegrasyona zarar verir."

-HUBER: "TÜRKİYE İLE YÜRÜTÜLEN ÜYELİK MÜZAKERELERİ KESİLMELİDİR"-
Hıristiyan Birlik Partili siyasîlerden ise Erdoğan'a yönelik tepkiler artarak devam ediyor. Söz konusu söylemleri Türkiye'nin AB üyeliği konusuyla ilişkilendiren Hıristiyan Sosyal Birlik Genel Başkanı Erwin Huber, "Türkiye'nin Avrupa'ya ait olmadığı" yönündeki görüşünü tekrarlayarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Avrupa Birliği'ne üye olmak isteyen her ülkenin Avrupalı bir ruhu olması gerekiyor. Ben, Türk hükümetinde bu temel zihniyetin eksik olduğunu görüyorum. Bu nedenle bence, Türkiye ile yürütülen AB üyelik müzakereleri durdurulmalı ve kesilmelidir"

Reklam
Reklam

-STRUCK: "TÜRK HEMŞEHRİLERİMİZ UYUM SAĞLAMAK ZORUNDA OLDUKLARINI İDRAK ETMELİ"-

Alman Sosyal Demokrat Partisi Meclis Grup Başkanı Peter Struck ise Erdoğan'ın açıklamalarının kabul edilemez olduğunu söyledi. Struck, Erdoğan'ın Almanya'da paralel toplum yaratmak istediği, ya da en azından paralel toplumu teşvik etmeye hazır olduğu izlenimini uyandırdığını dile getirerek, "Almanya'da paralel toplumlar istemiyoruz. Türk hemşerilerimiz, uyum sağlamak zorunda oldukları bir ülkede yaşadıklarını idrak etmeliler" diye konuştu.

-WIEFELSPÜTZ: "GÖÇMEN ASİMİLE OLMAYA KARAR VERİRSE ONA DA HAKKI VARDIR"-

Alman Sosyal Demokrat Partisi Federal Meclis Grubu iç politika sözcüsü Dieter Wiefelspütz ise konunun Ankara'nın meselesi olmadığı görüşünde olduğunu belirterek, "Peki, bizim yerimiz neresi? Bir göçmen, asimile olmaya karar verirse, ona da hakkı vardır. Bu karar Ankara'da verilmez, Almanya'da yaşayan her göçmenin kendisi buna karar verir" dedi.

Reklam
Reklam

-ROTH: "ERDOĞAN'A MİSAFİR İŞÇİ MUAMELESİ YAPILIYOR"-

Erdoğan'a en yoğun destek ise Yeşiller'den geldi. Daha önce "Erdoğan, yaraya parmak bastı" açıklamasında bulunan Roth Hristiyan Birlik Partileri'nin eğitim politikalarının başarısız olduğunu, bunun gündeme gelmesinden rahatsız olduklarını savundu. Münchner Merkur gazetesine demeç veren Roth, "Özellikle Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi Erdoğan'a, tıpkı yıllar önce Güneydoğu Anadolu'dan gelen misafir işçilere yaptığı muameleyi yapıyor" ifadesinde bulundu.