Almanya'dan PKK ile mücadele sözü

BERLİN (İHA) - Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Shauble, terör örgütü PKK'nın Avrupa'da çökertilmesi için Türkiye ile işbirliğine devam edeceklerini ve hiçbir tehdidin bu politikalarını değiştiremeyeceğini söyledi.

Almanya'da yaşayan bazı Kürtlerin PKK'yı desteklediğini belirten Alman İçişleri Bakanı Shauble, ifade özgürlüğünü aşan her tür terör faaliyetiyle mücadele edeceklerini belirtti. Shauble şunlar kaydetti:
"Terörizmin her türüne karşı savaşıyoruz. Buna Kürt kaynaklı olanlar da dahil. Çünkü hepimiz teröre karşı mücadele etmek zorunda olduğumuz konusunda mutabıkız. Temel fikir suçluların neden terörist saldırılar gerçekleştirdikleri. Bu nedenle de Türk hükümeti ve yönetimiyle yakın işbirliği halindeyiz".
PKK yanlısı yayın yapan Roj TV'nin Almanya'da yasaklanmasına tepki olarak bir grup Alman dağcının Ağrı'da kaçırıldığı hatırlatıldığında, Bakan Shauble tehditlerin verdikleri mücadeleyi güçlendirdiğini savundu. Shauble, "Teröre karşı verdiğimiz mücadeleyi bu TV'ye karşı tavrımızla da kanıtladık. Tabii ki Almanya'da yaşayan Kürtler diğer insanlar kadar özgür. İnsan hakları başta olmak üzere savunduğumuz özgürlükler ortada. Ve pek çok insan Kürt toplumunun özerklik isteklerine destek veriyor. Bu tartışmaya açık bir konu ama bu mücadelede terörist yöntemleri kullanmak yasak. Teröre karşı mücadelemiz nedeniyle bizi tehdit etmeleri halinde, gerçekten etkilenmiyoruz. Aksine daha kuvvetli savaşıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

"GÖÇ YASASI KİMSEYE KARŞI AYRIMCILIK HEDEFLEMİYOR"
Geçen yıl son şekli verilen göç yasasının Türklere yönelik ayrımcılık getirdiği yönündeki eleştiriler hatırlatıldığında İçişleri Bakanı Shauble, "Bence kimi medya çok anlamsız şeyler yayınladı. Her şeyden önce ön koşulları yerine getirdiğinizde, Alman vatandaşı olma hakkını elde ediyorsunuz. Bu oldukça net. Bu, Alman vatandaşı olma hakkı tanıdığımız çoğu ülkeye karşı farklı. Tabii ki, kanunumuza göre esasen çifte vatandaşlık kabul edilmiyor. Bu nedenle ailenizden gelen vatandaşlıkta kalmak mı yoksa diğerine geçmeyi mi istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Kural olarak çifte vatandaşlığı istemiyoruz. Özellikle Türk ebeveyni olan ve Almanya'da yetişen Türk çocuklar için çözümler getirdik. Yetişkin olduklarında Alman vatandaşlığı isteyip istemediklerine karar verebilirler" dedi.

Aile birleşimi ve diğer nedenlerle oturma izni talep edenlere uygulanan testlerin Türkleri hedef alan ayrımcı bir uygulama olmadığını da savunan Bakan Shauble, "Yurt dışından başvuranlara bir test uyguluyoruz. Alman dili ve Almanya hakkında asgari bir bilgiye sahipler mi? Çünkü eğer Almanya hakkında hiçbir şey bilmiyorsanız, Alman olmaya sanıl karar verebilirsiniz? Bu düzenleme benzer konumdaki herkes için aynı. Vize talep etmediğimiz ülkelerden ya da AB üyesi ülkelerden gelenlere yönelik bir uygulama değil. Üçüncü ülke olarak adlandırılan ve vize gereken ülkelerde uygulanıyor. Bu bir kural. Kimseyi hedefleyen bir ayrımcılık değil" diye konuştu.

Reklam
Reklam

ALMAN VİZESİ İÇİN TÜRKLER UMUDUNU MAHKEMEYE BAĞLADI Edinilen bilgiye göre, Almanca bilme ve testi geçme zorunluluğu getirilmesinin ardından konsolosluklara yapılan vize başvurularında büyük düşüş gözlendi. Almanca kurslarına talep artarken, kursların mezun vermesiyle birlikte eski sayıya ulaşması bekleniyor. Uygulamayı ayrımcı bulan Türk yetkililer, mücadelenin devlet eliyle değil bireysel olarak yargı kanalından yürütülmesi gerektiğini belirtti. Kaynaklar, idari mahkeme, üst mahkeme hatta insan hakları mahkemesine başvuran Türkler olduğunu, ancak emsal sonuç için zaman gerektiğini hatırlattı.