Almanya’dan Türkiye’nin mizah protestosuna yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştiren bir klibin önce yerel televizyon kanalı NDR, daha sonra ise devlet televizyonu ARD’de yayınlamasıyla ortaya çıkan mizah krizine Almanya’dan yanıt geldi.

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann’ın Türk Dışişleri Bakanlığına çağrılmasına sessiz kalındığı gerekçesiyle eleştirilere hedef olan Almanya, Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier aracılığıyla “Türkiye’ye Avrupa değerlerine uysun” mesajı gönderdi.

Özbekistan’ı ziyareti sırasında konuya ilişkin açıklama yapan Steinmeier, “Avrupa Birliği’nin partneri bir ülkeden bizim ortak Avrupa değerlerimizi paylaşmasını bekleyebileceğimizi düşünüyorum” dedi. Steinmeier, bunun basın ve ifade özgürlüğü kadar, mizah ve sanat özgürlüğü için de geçerli olduğuna vurgu yaptı. Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier, Alman kamuoyunda dillendirilen, “Türkiye ile sığınmacı krizinde yürütülen işbirliği nedeniyle sessiz kalındığı” yönündeki eleştirileri de geri çevirdi.

Reklam
Reklam

Bu arada Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Christiane Wirtz, Müsteşar Markus Ederer’in Türk mevkidaşı ile Salı akşamı yaptığı telefon konuşmasında basın ve ifade özgürlüğünün müzakere edilmeyeceğini açıkça dile getirdiğini söyledi. Wirtz, ifade özgürlüğünü Başbakan Angela Merkel’in de çeşitli ortamlarda dillendirdiğini, son olarak AB zirvesinin sonuç bildirgesinde de konunun öneminin altının çizildiğini hatırlattı.

Frankfurter Allgemeine Zeitung’un (FAZ) bildirdiğine göre, AB Komisyon Başkanı Juncker de alınganlık gösterdiği gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirdi. Jucker’in sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, “Başkan Juncker, Alman Büyükelçinin sadece bir mizahi şarkı nedeniyle çağrılmasını doğru bulmuyor” denildi. FAZ’in haberinde, Junker’in Türkiye’nin bu tutumunun Türkiye’yi AB’den uzaklaştırdığı görüşünde olduğu da aktarıldı.

Türkiye’nin Alman Büyükelçiyi çağırmasına Alman siyasi parti temsilcileri tarafından da eleştiri geldi. CDU’dan Norbert Röttgen ve SPD’den Niels Annen Türkiye’nin tepkisinin abartılı olduğunu savundu. Röttgen, Türkiye’de hukukun bağımsızlığı ve temel özgürlüklerin sistematik olarak kısıtlandığını öne sürerek, “Bu yol AB’ye götürmez“ dedi. SPD’li Annen ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın abartılı tepki gösterdiğini ve kendi kalesine gol attığını öne sürdü. Annen, “Sanıyorum bu Türkiye’nin imajına pek katkı sağlamadı” diye konuştu.

Reklam
Reklam

DHA