Almanya'dan Türkiye'ye destek

Alman Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında yaklaşık 3 haftadan bu yana sürdürülen koalisyon görüşmeleri sonucunda, yaklaşık 130 sayfalık bir koalisyon sözleşmesi üzerinde anlaşmaya varıldı.

"Birlikte Almanya İçin-Cesaret ve İnsanlıkla" başlığını taşıyan koalisyon sözleşmesinde, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin politika konusunda da uzlaşma sağlayan taraflar, bu konuda koalisyon sözleşmesinde "imtiyazlı ortaklık" yerine "imtiyazlı ilişki" deyimine yer verdiler.

Koalisyon sözleşmesinde, "AB'nin yeni üye alabilecek durumda olmadığı ya da Türkiye'nin üyelikle ilgili sorumluluklarını tümüyle yerine getirebilecek durumda olmadığı takdirde, Türkiye, AB ile imtiyazlı ilişkilerini geliştirecek şekilde ve mümkün olduğu kadar sıkı bir şekilde Avrupa yapılarına dahil edilmelidir" ifadesine yer verildi.

Reklam
Reklam

Koalisyon ortaklarının, Almanya'nın ve AB'nin Türkiye ile yakınlaşmasından yana olduğu belirtilen sözleşmede, Türkiye ile başlatılacak müzakerelerin ucunun açık olması ve doğrudan tam üyelik garantisi vermemesi gerektiği ifade edildi.