Almanyalı Türk, devleti suçluyor

Yurt Dışı Türkler Başkanlığı ile Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi, Almanya’da yaşanan Neo-Nazi cinayetleri konusunda bu ülkedeki Türkler arasında araştırma yaptı.

Başbkanlığa bağlı Yurt Dışı Türkler Başkanlığı ile Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi, Almanya’da yaşanan Neo-Nazi cinayetleri konusunda bu ülkedeki Türkler arasında araştırma yaptı.

Araştırmaya katılan Türklerin yüzde 55’i, ırkçı cinayetleri işleyenlerin Alman devleti tarafından korunduğunu savunurken, sadece yüzde 21’i bu soruya “hayır” dedi. 1500 deneğe 36 soru yöneltilen araştırmaya katılanların yüzde 78’i tüm Alman toplumunun cinayetlerde sorumluluğu olmadığını söyledi.
Türklerin yüzde 60’ı Alman siyasetçilerin özür dileyerek konuyu kapatmaya çalıştıklarını, dünyayı ve Türkleri kandırarak konuyu örtbas etmek istediklerini öne sürdü. Deneklerin yüzde 73.8’i, olay sonrası hissettikleri için “korku-öfke-üzüntü” seçenekleri arasından “üzüntülüyü” seçti. Ayrıca yüzde 42, ırkçı cinayetlerin devam edeceğinden endişeli, ancak yüzde 77.3 Almanya’yı terketmeyi düşünmüyor.
Anahtar Kelimeler: