Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Pohl:

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, "Almanya toplumu, göçmenleri artık kendi toplumunun bir parçası olarak değerlendiriyor. Federal hükümet de bunun bu

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, "Almanya toplumu, göçmenleri artık kendi toplumunun bir parçası olarak değerlendiriyor. Federal hükümet de bunun bu yönde seyretmesi için gerekli önlemleri ve tedbirleri alıyor" dedi.

Pohl, Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat'la birlikte, Almanya Türk Toplumu tarafından Mersin'de yürütülen "Göçe hazırlık kursu"nda eğitim alan kursiyerleri ziyaret etti.

Büyükelçi Pohl, ziyaretin ardından düzenlediği basın toplantısında, Almanya'ya giden insanlara öz güven aşılanması gerektiğini belirterek, öz güvenle, kendinden emin bir şekilde Almanya'ya giden insanların, orada kendilerine güzel bir hayat kurabileceklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Almanya'da kendisini evinde hisseden insanların bir sorun da yaşamayacaklarını düşündüğünü ifade eden Pohl, "Almanya toplumu, göçmenleri artık kendi toplumunun bir parçası olarak değerlendiriyor. Federal hükümet de bunun bu yönde seyretmesi için gerekli önlemleri ve tedbirleri alıyor. Diğer taraftan baktığımızda Almanya'da sorun yaşayan insanlar da var mutlaka. Evlilikler bitiyor, insanların çocuklarıyla, iş hayatlarıyla ilgili sorunları olabiliyor. İnsanı etkileyecek olan çok mesele var. Bunlar gerçek. Ama insanlara öz güven aşılanmalı. Politikanın da bunu yapması gerektiğini düşünüyorum. Olaya böyle yaklaşıldığında başarılı olunacağını düşünüyorum" diye konuştu.

-Uyum yerine katılım-

Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat ise Almanya'da "uyum" kavramı yerine, "katılım" kavramını öne çıkardıklarına dikkati çekti.

Almanya'da siyasal, eğitimsel, kültürel, ekonomik ve toplumsal katılımı sık sık gündeme getirdiklerini anlatan Kolat, şunları kaydetti:

"İslam diniyle ilgili, din dersleriyle ilgili büyük gelişmeler oldu son yıllarda. Türkçe'nin, ana dilin öğretilmesi konusu tartışmalı bir konu. Bu konuda daha cesaretli adımların atılması gerekiyor. Eskiye göre yavaş da olsa bir değişimin olduğunu görüyoruz. Almanya artık bu konuları bir yan konu olmaktan çıkarıp, ana konu olarak görmeye başladı. Göç ve katılım konusu Almanya'nın gündemine oturmuştur."

Reklam
Reklam

-"Göçmenler 'Yeni Almanlar" olarak kabul edilmeli"-

Kolat, Almanya'nın nüfusunun giderek yaşlandığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki 50 yıllık sürece baktığımız zaman Almanya'da nüfus, 10-15 milyon azalacak. Ama bu refah düzeyinin sürdürülebilmesi için göçmenlere ihtiyaç var. Almanya'da şu anda 6 yaş altının yüzde 50'si göçmen kökenlidir. Bu sayıların 20-30 yıl sonra yüzde 70-75'e varacağını düşünürsek Almanya'nın, oraya gelen insanları 'yeni Almanlar' olarak kabul etmesi ve onları kucaklaması gerekir. Bunun yaparsa Almanya, başarılı olacaktır. Çok kültürlü bir toplum olacaktır. Dünya üzerinde de çok önemli bir ülke hakline gelecektir. Biz artık sorunlarımız üzerinde konuşmak istemiyoruz. Almanya'nın geleceğini birlikte inşa etmek istiyoruz."

Politikada, sporda, kültürde, eğitimde bilim dünyasında 286 Türk kökenli profesörün Alman üniversitelerinde eğitim verdiğini anlatan Kolat, Türklerin, Almanya'da çok önemli noktalara geldiğini ifade etti.

Kolat, Almanya'da yaşayan Türk kökenli vatandaşların Türkiye-Almanya arasında bir köprü olduğunu dile getirerek, "Hükümetlerin işbirliği içerisinde olması gerekiyor. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı burada nezle olduğunda biz orada hasta oluyoruz. Almanya Başbakanı öksürdüğünde biz yine hasta oluyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Almanya'da 650 bin civarında Türk kökenli seçmenin bulunduğunu belirten Kolat, gelecek Almanya seçimlerinde Türkiye'nin AB'ye üyeliğine destek olan, Türklerin haklarını güçlendiren partileri destekleyeceklerini sözlerine ekledi.

Muhabir: Mustafa Çiftçi / Zuhal Uzundere Kocalar

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: