BERLİN (İHA) - 18 Eylül'deki Parlamento Genel Seçimleri öncesinde bugün son kez toplanan Federal Meclis'te Türkiye tartışıldı.
Ana Muhalefet Partisi lideri, başbakan adayı Angela Merkel, Türkiye'nin AB üyeliğini ele aldı. Merkel, Mecliste yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB üyeliğini gündeme getirmekten brakmayacağını belirtti. Merkel, "Almanya'da halk Avrupa'nın sınırlarının nerede başlayıp nerede bittiğini bilmek istiyor. Bu nedenle ben sürekli bu konuyu ele alıp tekrar etmekten asla bıkmayacağım. Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili de bu nedenle görüş belirtiyorum. Biz öteden beri imtiyazlı ortaklıktan yana olduk ve bunu bugün de savunuyoruz" dedi.
İmtiyazlı ortaklığın 3 Ekim'de başlanması beklenen müzakerelere eklenmesi için mücadele edeceklerini belirten Merkel, "Biz bu yönde mücadelemizi tüm gücümüzle vermeye devam edeceğiz, yılmayacağız. Asıl tehlike, Türkiye'yi 10 ya da 15 yıl gibi bir sürede tam üye olabileceğine inandırmaktır. Aslında tek kabul edilecek görüş, imtiyazlı ortaklıktır. Aksini savunanlar yanlış yapıyorlar. Müzakereler sona erdiğinde kapı böylece Türkiye'nin yüzüne kapatılmamış olacak" şeklinde konuştu.
Başbakan Gerhard Schröder de, yaptığı konuşmada, ekonomik durumu ele aldı. Schröder, yaptığı hükümet açıklamasında da ekonomik duruma ağırlık vererek Merkel'in gölge kabinesinde bulunan ve maliye bakanı olması beklenen Prof. Paul Kirchhof'un vergilendirme reformuyla büyük hataya düşüleceğini ifade etti. Kirchhof'un vergi sistemini sert şekilde eleştiren Schröder, "Muhalefet Almanya'daki ekonomiyi var olan somut durumdan daha kötü gösterme çabası içindedir. Amerika'daki kasırga felaketinden dolayı Amerikan halkıyla dayanışma içine girdik. petrol rezervlerimizi de piyasaya sürdük" şeklinde konuştu.