Bu teklif, Ekonomi Bakanı Werner Müller'le birlikte Çin'e giden Alman sanayi kuruluşlarının temsilcilerinden geldi.Bakan Müller'in Çin heyetinde, kimya tröstü Bayer'den inşaat devi Bilfinger ve Berger'e, elektronik eşya üreticisi Siemens'ten otomobil sektörünün güçlü temsilcileri BMW ve Daimler Chrysler'e kadar pekçok kuruluştan üst düzeydeki temsilciler yer aldı. Ayrıca, şehir planlama uzmanları ve mimarlar da heyette temsil edilen diğer meslek grupları oldu. Hepsinin de amacı aynıydı: Çin'deki büyük iş potansiyelini en iyi şekilde değerlendirip, pastadan mümkün olan en büyük dilimi kapmak.
Olimpiyat Oyunları için harcanacak para hayli yüksek, Çinli yetkililerin yaptığı hesaplamalara göre, 35 milyar Euro'yu buluyor. Çünkü olimpiyatlar için sadece spor komplekslerinin modernize edilmesi yeterli değil. Oyunların yapılacağı Beijing kentinin eskimiş alt yapı tesislerinin de tümüyle yenilenmesi gerekiyor.
ALMANLARDAN KENDİLERİNİ REKLAM Alman sanayi kuruluşları, Çinli yetkililerin gözüne girebilmek için, değişik pazarlama teknikleriyle önce kendi reklamlarını yapmaya çalıştı. Örneğin, ilaç ve kimya devi Bayer şirketi, kendini 'Almanya'da spora en çok destek veren kuruluş' olarak takdim etti. Şampiyonlar Ligi'nde final oynayan ve Bundesliga'da ikinci olan Bayer Leverkusen futbol takımını ve inşa edilen modern stadyumu örnek gösteren Bayer yöneticileri, şirket bünyesinde çeşitli spor dallarında faaliyet gösteren sporcuların, olimpiyatlarda toplam 55 madalya kazandığını, 200 dünya şampiyonluğu ve 800 Almanya şampiyonluğu elde edildiğini vurguladılar.
Bilfinger ve Berger gibi inşaat sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlar ise, dünyada gerçekleştirdikleri çok sayıda önemli alt ve üst yapı projelerini kendilerine referans gösterdiler. BMW ve Daimler Chrysler ise hem çevreye duyarlı taşımacılık hem de modern ulaşım ağının kurulması gibi konulardaki tecrübelerin ortaya koyarak, reklam yapmaya çalıştı.
Alman sanayi kuruluşlarının Çin'deki yatırımlarının toplamı 7 milyar Euro'yu buluyor. Yapılan yeni anlaşmalar sonucu doğan yeni yatırım imkanlarıyla bu rakamın kısa sürede iki katına çıkması bekleniyor. Böylece Çin, Japonya'nın da önüne geçerek, Almanya için Asya kıtasındaki en önemli yatırım merkezi haline gelecek.
TURİZM PROTOKOLÜNE İMZA
Bu arada, Alman Ekonomi Bakanı Werner Müller, iki ülkenin turizm alanında da sıkı işbirliğine girmesi konusunda temaslarda bulundu. Çin Resmi Turizm Kurumu Başkanı Sun Gang ile bu konuda protokolün imzalanmış olması, Bakan Müller'i bir hayli memnun etti. Protokolde, grup halinde seyahat eden Çinliler'in Almanya'ya gelişlerini kolaylaştıracak düzenlemeler öngörülüyor. Yetkililer, geçen yıl Almanya'yı ziyaret eden yaklaşık 263 bin Çinli'den çoğunun iş adamı olduğunu hatırlatıyorlar.