'Alo Fetva Hattı'na oruç sorusu

KAYSERİ (İHA) - Kayseri'de İl Müftülüğü bünyesinde kurulan 'Alo Fetva Hattı' bu ramazan ayında da halka hizmet vermeye devam ediyor.

Kayseri Müftüsü Necmettin Nursaçan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada din görevlilerinin, 'Fetva Hattı'na gelen her türlü soruya cevap vererek, halkı ramazan ayı ve oruç hakkında bilgilendirmeye çalıştığını söyledi. Fetva Hattı'na gelen soruların genelde orucu bozan haller, zekat ve fitre ile ilgili olduğunu da kaydeden İl Müftüsü Nursaçan, "Halkımızdan gelen soruların başında 'İğne vurulunca oruç bozulur mu?', 'Kadınlar özel hallerinde oruç tutar mı?' şeklinde sualler geliyor. Eğer iğne vurdurmaya mecbur iseniz iğneyi yaptırır, orucunuzu tutmaya devam edersiniz. Ramazan sonrası ise kaç gün iğne yaptırdıysanız o kadar oruç tutarsınız. Kadınlar özel hallerinde oruç tutmaz. Ramazan sonrası ise özel halleri nedeniyle kaçırdığı oruçları günü gününe tutar. Boy abdestine gelince; oruçlu iken vücudun içerisine su kaçırmamaya dikkat edildiği müddetçe abdest alınabilir" dedi.

Reklam
Reklam

"Zekat, sadece ramazan ayında mı verilir?" şeklindeki sorunun da kendilerine gelen suallerin başında yer aldığını kaydeden İl Müftüsü Nursaçan, "Zekat, sadece ramazan ayında verilir diye bir şey yok. Herkese göre zekatın yılbaşı vardır. Zekatta ay yılı esastır. Zekat yoksulların menfaatini gözetecek şekilde verilir" diye konuştu.