Aloe veranın faydaları nelerdir? Aloe vera nerede, nasıl kullanılır?

Aloe vera, tıbbi sarısabır olarak adlandırılan bu bitkinin faydaları o kadar çoktur ki birçok tıbbi amaç ve güzellik ile bakım için de yararlanılır. Kabuk bölümü ve jel bölümü olarak içerdiği aminoasitler, vitaminler ve birçok madde nedeniyle aloe vera, başta cilde faydası olduğu gibi kabızlığa, saç bakımına, zayıflamaya, bağışıklık sistemini güçlendirme gibi sağlığımız için inanılmaz yararları vardır. Peki aloe vera nasıl kullanılır, nasıl yetiştirilir? Aloe veranın faydaları nelerdir?

Gerek sağlık gerekse de güzellik ile bakımda giderek daha çok kişi doğal çözümlere yönelmektedir. Sağlık ve güzelliğe faydaları bakımından aloe vera da faydaları ve nasıl kullanılması gerektiği merak edilen bir bitkidir. Aloe veranın faydaları nedeniyle antik Mısır’da ölümsüzlük bitkisi olarak adlandırılmıştır. Kızılderililer ise cennetin sihirli değneği derler. Mucizevi aleo veranın içerdiği yararlı maddeler o kadar çok olduğu için günümüzde ilaç yapımı dışında jeller ve kremler ve aloe vera suları satılmaktadır. Vücudumuzda saçlarımızdan ayaklarımıza kadar sayısız faydaları vardır aloe veranın. Makalemizde başlıca aloe veranın faydaları ile birlikte aloe veranın içeriği, aloe vera suyu hazırlanışı, aloe vera maskesi yapılışı konuları üzerinde durduk.

Reklam
Reklam

ALOE VERA

Afrika kökenli olan aloe vera, zambakgiller ailesinden kaktüse benzer bir bitkidir. Sıcağı seven aloe vera, ülkemizde Günaydoğu Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Tıbbi amaçlarla kullanılan aloe vera için Tıbbi sarısabır da denilir. Çok zengin içeriği ile aloe vera, jel ve kabuk bölümü olmak üzere birçok amaçla kullanılmaktadır. Özellikle yanıklar için kullanılan aloe vera jeli ile birlikte hem yüzeysel hem de sindirim yolu ile tüketimi mevcuttur.

ALOE VERANIN İÇERİĞİ

Aloe Vera'nın içinde birbirinden fazla yararlı madde bulunur. Bunlar:

Aloe Vera, A, C, E, B1, B2, B3, B6, folik asit ve kolin vitaminlerini içerir.

Ayrıca, Aloe Vera özünde B12 vitamini vardır ki bu, diyetleri dolayısıyla B12 kaynakları sınırlı olan özellikle vejeteryan ve veganlar için önemlidir.

Minerallere gelince, Aloe Vera kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, manganez, potasyum, sodyum ve bakır içerir. Bu vitamin ve mineraller birleştiğinde metabolizmanın sağlıklı çalışmasını sağlar.

Aloe Vera, amilaz ve lipaz gibi önemli enzimleri içerir. Bu enzimler, yağ ve şeker moleküllerini parçalayarak sindirime yardımcı olurlar.

Reklam
Reklam

Aloe Vera'daki salisilik asit, iltihaplanma ile mücadeleye yardımcı olur. Üstelik, Aloe Vera, insan vücudu için gerekli olan 20'den fazla önemli aminoasitler yönünden oldukça zengindir.

ALOE VERANIN FAYDALARI

Aloe veranın yukarıda ifade ettiğimiz içeriği nedeniyle sağlık açısında birçok faydası vardır. Harici olarak kullanıldığı zaman da yanıklar, yaralar ve akneler gibi cilt problemlerine iyi gelen aloe vera, yenilmesi, içilmesi şeklinde ise sindirim, boşaltım ve sinir sistemine birçok faydası vardır. Aloe veranın başlıca faydaları şunlardır;

1- ALOE VERANIN CİLDE FAYDASI

Aloe veranın en çok kullanım alanı şüphesiz cilt üzerinedir. Kan dolaşımını artırması ve iyileşme sürecini hızlandırma nedeniyle yaralar ve yanıklar için alo vera jeli kullanılır. UV ışınlarından doğal bir koruma sağlayan aloe verayı, güneşe çıkmadan önce sürmeniz yeterli olacaktır.

2- KABIZLIĞI GİDERİR

Vücudu arındırmak ve bağırsakları temizlemek için önerilen aloe vera, kabızlığı giderir. Fakat fazla kullanımı ile bu özelliğini kaybedebilir.

Reklam
Reklam

3- AĞIZ BAKIMI SAĞLAR

Ağız içi iltihapları olarak sayabileceğimiz dişeti iltihabı, stomatit gibi sorunlar için aloe veranın posasını kullanabilirsiniz. Aloe verayı ezip ağzınızdaki yaraya sürmeniz ile etkisini gösterir.

4- BAĞIRSAK SORUNLARINI GİDERİR

Kahvaltıdan önce içeceğiniz aloe veralı karışım ile bağırsak rahatsızlığınızı giderebilirsiniz. Bunun için şu dört malzemeyi karıştırıp içmeniz gerekir: bal, portakal suyu, aloe vera, su.

5- AKNELER İÇİN ALOE VERA

İltihap sökücü olan aloe vera, akne düşmanıdır. Aloe vera içeren bir sabunun sabah - akşam kullanmak şartıyla aklen oluşumu önüne geçebilirsiniz. Aynı zamanda sivilcelerinize iyi gelir, yağ miktarını dengeler. Aloe vera jelini ise sivilcelerinizin şişliğini azaltmak, cildi yumuşatmak ve cildin kendini yenilenmesi için kullanabilirsiniz.

6- SELÜLİTE KARŞI ALOE VERA

Aloe veranın dermatolojik olarak en büyük faydası, selülitleri azaltmasıdır. Düzenli olarak yapılan spor, dengeli beslenme ile birlikte kullanılan aloe vera, selülit oluşumu önüne geçer.

Reklam
Reklam

7- SAÇ BAKIMI YAPAR

Aloe vera, UV ışınlarından kafa derisini koruduğu gibi saçı günlük gelecek etkilerden korur ve daha parlak, canlı bir görünüme kavuşturur. Bunun dışında saçı aloe vera ile yıkamakla saçınızda kepek sorunu çözülmüş olur. Anestetik özellikleri nedeniyle aloe vera ile yıkanan saç sonrasında stres azaltıcı etkisini görebilirsiniz.

8- ZAYIFLAMAYA YARDIMCI OLUR

Aloe vera ile hazırlanmış anlatacağımız bu kürü diyet listenize ekleyebilirsiniz. Aloe vera, detoks etkisi gösterir. Bunun için aşağıdaki kürü, sabahları aç karnına tüketmeniz kilo vermenize yardımcı olacaktır. Kür için; bir orta boy aloe vera yaprağı, bir çorba kaşığı bal ve bir limonun suyu. Malzemeler karıştırılıp süzülür. Elde edilen suyu sabahları aç karnınıza içiniz.

ALOE VERANIN DİĞER FAYDALARI

Aloe veranın yukarıda detaylarına değindiğimiz faydalarının dışında daha çok pek çok işlevi ve faydası bulunmaktadır. İşte mucize bitki alove veranın madde madde tüm faydaları...

  • Beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik eder.
  • Sindirim sistemini kuvvetlendirir.
  • Mide rahatsızlıklarını azaltır. Mide yanması ve hazımsızlık sorunları giderir.
  • Cildi onarır, nemlendirir ve yıpranmış hücreleri yeniler.
  • Kuru ciltlerde görülen dökülme ve kızarıklık için aloe vera yağı, aloe vera sabunu kullanımı iyi gelir.
  • Aloe veranın içeriği, yanıklar, deri iltihapları ve güneş yanıkları tedavisinde etkilidir.
  • Diş etleri sağlığını korur ve iyileştirir.
  • Kolon kanseri riskini azaltır.
  • Bağırsak mantarlarını giderir.
  • Böbrekleri hastalıklardan korur, idrar yolu rahatsızlıklarını önler.
  • Aloe vera, vücuttaki enzimleri depolama özelliğine sahiptir.
  • Enfeksiyon oluşumunu engeller.
  • Metabolizmayı hızlandırır.
  • Kana oksijen aşılayan aloe vera bitkisinin iltihap problemlerinde de tedavi edici yapıya sahip olduğu gözlemlenmiştir.
  • Cildin yaşlanmasını önler.
  • İçerdiği antioksidanlar ile aloe vera, tümör oluşumunu önleyebilir.
  • Kolesterol seviyesini dengede tutar.
  • Kanın akışkanlığı artırması nedeniyle damar tıkanıklığını önler ve kalp damar sağlığına faydalıdır.
  • Aloe vera jelinin ve sabununun kullanımı ile ufak cilt alerjileri tedavi edilir.
  • Aloe vera, rahatlatıcı özelliği ile depresyon ve ruhi bozukluklara neden olan sorunların giderilmesinde yardımcı olur.
  • Aloe vera bitkisi radyasyon etkilerini azaltabilir.
  • Aloe veranın mikrop öldürücü özelliği vardır.
  • Vücuda mineral ve vitamin depolar.
  • Iltihap önleyici etkisi nedeniyle artrit acısını azaltır.
  • Diyabete iyi geldiği gözlemlenmiştir.
  • Böcek sokmalarına karşı aloe vera jeli faydalıdır.
  • Aloe vera kremi sivilceleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
  • Egzama ve sedef hastalığına iyi gelir.
  • Aloe vera bitkisi kaynatılarak içildiğinde astım hastalığının etkisini azaltır.
  • Aloe vera suyu, göz iltihaplarını hafifletir.
  • Aloe vera jeli veya aloe vera kremi donmadan kaynaklanan doku hasarlarına faydalıdır.
  • Elma ile alındığında aloe vera suyu müshil görevi görür.
Reklam
Reklam

EVDE ALOE VERA JELİ NASIL HAZIRLANIR?

Yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olan aloe vera jeli hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır:

Reklam
Reklam
  • Kesme tahtası
  • Keskin bir fileto bıçağı
  • Bir Aloe vera bitkisi
  • Temiz bir tabak
  • Temiz pamuklu bir havlu
  • Steril (temiz) bir cam kavanoz
  • Taze limon suyu
  • Bir mutfak robotu (isteğe bağlı)

HAZIRLANIŞI

Aloe vera jeli hazırlamak için ilk olarak ortam temizliği ve ellerin temizliğinin yapılması önemlidir. Böylece bakteri oluşumunun önüne geçilmiş olunur. Aloe vera bitkisinden kalın, olgun ve koyu yeşil olan yaprağından bir tanesini seçin. Genellikle besin açısından en zengin yapraklar, en eski, en dıştaki ve kalın yapraklardır. Yaprakları, kesme tahtası üzerine yatırarak tabana yakın kısmından kesin. Yaprağı yıkayıp kuruladıktan sonra 45 derecelik açıyla 15 dakika bir kap içine yerleştirin. Bu şekilde acı aloe vera suyunun akmasını sağlamış olacağız. Bu su, laksatif etkiye sahip olup güçlü bir müshildir.

Sonrasında her iki yandaki dikenli kenarlar incecik kesin ve üst yaprağı çok ince ve dikkati bir şekilde keserek çıkarın. Ortasındaki jeli, bir kaşık yardımıyla bir kavanoz içine ekleyin. Üzerine biraz limon suyu koyduğunuz bu jeli mutfak robotu ile karıştırın. Hazırlanan bu jeli buzdolabında saklayın.

Reklam
Reklam

KULLANIMI: Uygulamak istediğiniz bölgeye günde 3 kere 30 ml olacak şekilde sürünüz. Yara tamamen iyileşene kadar bunu tekrarlayın.

YÜZDEKİ AKNELERİ YOK EDEN ALOE VERA JELİ

Aloe veranın akneleri yani sivilceleri yok etme özelliğinden bahsetmiştik. Bunun için size vereceğimiz tarifi uygulayabilirsiniz. Sivilcelere karşı etkili olan aloe vera jeli için gerekli olan malzemeler şunlardır: 1 tatlı kaşığı organik hindistan cevizi yağı, 2 yemek kaşığı doğal aloe vera jeli, 1 yemek kaşığı patates suyu.

Bu malzemeleri robotta karıştırdıktan sonra temizlediğiniz cildinize sürünüz. Sonra 3-4 dakika masaj yapınız. Ve kurumasını bekleyin. Maske kuruduktan sonra ılık suyla yıkayarak iyice durulayın. Sonrasında nemlendirin. Hafta iki kez bu şekilde uygulayarak yüzünüzdeki aknelerden kurtulabilirsiniz.

ALOE VERA SUYU HAZIRLANIŞI

Bu tarifle hazırlayacağınız aloe vera suyu, ülser, gastrit gibi sindirim sorunlarını gidermek için kullanabilirsiniz. Aloe veranın yaraları iyileştirme özelliğinden aloe vera suyu içerek de yararlanabilirsiniz. Videosu ile birlikte yapılışı şu şekilde;

Reklam
Reklam

GEREKLİ MALZEMELER

  • 800 gr Aloe Vera jel
  • 100 ml limon suyu
  • 200 gr bal
  • 500 ml su

Aloe veranın dikenlerinden kurtulduktan sonra jelini çıkarın. Blender içine bu jel ile birlikte diğer malzemeleri ekleyerek iyice çırpın. Ve aloe vera suyunuz hazır. Bunun dışında aşağıdaki ilgili haberden iki farklı aloe vera maskesini deneyebilirsiniz.

ALOE VERA MASKE TARİFLERİ

Anahtar Kelimeler: