Altay Divan Kurulu Başkanı Zorlu'dan şike açıklaması

Türkiye Futbol Federasyonu’nun, önceki gün şike dosyasıyla ilgili yapmış olduğu açıklamayla ilgili tartışmalar devam ederken...

Türkiye Futbol Federasyonu’nun, önceki gün şike dosyasıyla ilgili yapmış olduğu açıklamayla ilgili tartışmalar devam ederken bir tepki de Altay Divan Kurulu Başkanı Kemal Zorlu'dan geldi.
Zorlu, yaptığı yazılı açıklamada, ''Türkiye Futbol Federasyonu’nun, şike dosyasıyla ilgili yapmış olduğu açıklama, Türk futbolu için son derece üzüntü ve kaygı vericidir. Üç gün önce büyük bir gazetenin yayınlamış olduğu haberlerle, Futbol Federasyon’u açıklamasının aynı paralelde olması çok düşündürücüdür. Basit gibi görünen olay, borsadaki spekülatörlere ciddi ışık tutmuş ve büyük kazanç elde etmişlerdir. Bu örnek bile, bu işin boyutlarının hangi çerçevede olduğunun güzel bir göstergesidir.'' denilirken, şu ifadelerle devam etti:
''Açıklanan karar son derece dikkat çekici tenakuslarla doludur. Federasyon, olayların gelişimine göre kişileri tedbirli ve tedbirsiz olarak bir ayrıma tabi tutup, disiplin kuruluna sevk etmektedir. Burada eldeki veriler geçerli kabul ediliyor ki, böyle bir yola başvurulabiliniyor. Etik Kurul raporunda, şikeye teşebbüs teşvik primine teşebbüs var diyor. Ayrıca teşvik primide verilmiştir diye yazıyor. Bütün bu çalışmalar 21 günlük bir süreç zarfında gerçekleşiyor. Türkiye Futbol Federasyonu’nun açıklamada bulunduğu gün ile liglerin başlaması arasında daha, 24 günlük bir süre vardır.
Burada, anılan kişilerden, müdafalarını alabilmek için yeterli sürenin üzerinde bir zaman dilimi ortaya çıkıyor. Zanlıların müdafaa hakkını kullanmadığı gerekçesiyle böyle bir kararın alınması, kamuoyu vicdanından gerekli desteği görmemiştir, göremiyecektir.
TFF’nin en büyük yanılgısı, kendisini mahkeme yerine koymasıdır. Mahkemeler somut deliller ve belgelerle davaları yürütürler. TFF’nin karara gitmek için, o konuda bir kanaate varması bile yeterlidir. Suç unsurlarının varlığı, etik kurul tarafından kabullenilmiş olmasına rağmen topu mahkemelere atmak, özerk federasyonun tüzel kişiliğine ciddi bir gölge düşürmüştür. Sporda adalet, yönetimde inandırıcılık ve tarafsızlık ilkeleri yok sayılmıştır. Futbolda egemen büyük güçlerin dengeleri gözönüne alınmıştır.
Mahkemeler, sadece olayın cezai yönüne bakmalıdır. Federasyon, spor hukuku tarafını ele alarak kendi kararını vermelidir.
Şimdi bir örnek vermek istiyorum; Mermer Spor ile Taş Spor karşılaşmasında bir şaibe olduğu, karşılaşma oynanmadan önce belirlenirse federasyonun yapacağı iş, bu karşılaşmaya ilave birer gözlemci ve temsilci bir Tahkik Kurulu oluşturarak maçı izletir. Eğer bu görevli arkadaşlar seyrettikleri 90 dakika sonunda şaibeye yönelik bir rapor verirlerse bu takımlar küme düşer.
Burada Federasyonun ek herhangi bir belge ve delile ihtiyacı yoktur. Ele alınan karşılaşmalar bunların çok ötesinde delillere sahiptir. Düşünün ki bir takım şike yaparak ligde kalıyor, şike yapmayan takım küme düşüyor. Küme düşen takıma “Kardeşim sen bekle dava sonuçlanınca (yargıtay aşamasıyla en az 3-4 yıl sürer) biz senin hakkını vereceğiz.” diyorlar.

Reklam
Reklam

HANGİ MANTIK HANGİ AKIL BU İŞE CEVAZ VERİR
Türkiye liglerinde karşılaşmalar gazozuna olmayacağına göre, hangi lig statüsüyle siz takımları yeni sezona başlatacaksınız.
Yıllardan beri hep mağdur olan taraf Altay Kulübü olmuştur. Bu mağduriyetler maalesef bir sefer değil, birçok defa Altay’ın başına gelmiştir.
Spor kamuoyunun bilmesini arzuladığımız husus, Altay’ın bu aşamadan sonra haksızlıklara sessiz kalmayacağıdır.
İleride haklılığımız ispatlandığında yasal haklarımızın yanında maddi zararlarımızın da karşılanması konusunda takipçi olacağız.
Türkiye Futbol Federasyonu’nundan istediğimiz en kısa sürede mağduriyetimizi giderecek adaletli, spor ahlaklarına uygun, doğru nitelikli kamu vicdanına uygun, bir karar almasıdır. Federasyonun elindeki yetkiler bu kararları almak için yeterlidir, aynı zamanda görevidir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz