ŞANLIURFA (İHA) - Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Faruk Süzergöz, biyogazın Türkiye için alternatif enerji kaynağı olduğunu söyledi.
Harran Üniversitesi Bahar Şenlikleri'nde açtığı standla biyogaz çalışmalarının tanıtımını yapan Yrd. Doç. Dr. Faruk Süzergöz, biyogazın insan sağlığı açısından faydalarını ve ekonomiye katkılarını anlatıyor. Kurduğu mini tesisle biyogaz üretimine örnekler veren Yrd. Doç. Dr. Süzergöz, enerji sıkıntısı yaşayan Türkiye'de en elverişli alternatif enerji kaynağının biyogaz olduğunu belirtti. 1 metreküp biyogazın 5.2 kilo likit gaza, 0.7 kilo petrole, 100 watlık bir lambanın 6 saatlik verdiği enerjiye ile 3 ton ağırlığındaki bir yükün bir kamyonla 2.8 kilometre taşınmasında kullanılan enerjiye eşit olduğunu açıklayan Yrd. Doç. Dr. Süzergöz, bu enerji kaynağını dünyanın çeşitli ülkelerinin kullandığını belirtti. Çin, Hindistan ve ABD gibi ülkelerde çok miktarda biyogaz tesisi bulunduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Süzergöz, "Ancak ülkemizde yıllar önce yapılan tanıtım faaliyetlerinden sonra bir gelişme olmamıştır. Bu önemli enerji kaynağı sadece üniversitelerde akademik çalışma dışına çıkamamıştır" dedi.
Biyogaz üretiminde sadece hayvan gübresinin değil, hububatın sap ve samanı, yabani otların, bitkisel ürünlerin işlenmesi sırasında meydana gelen atıkların, mezbaha atıkları gibi birçok maddenin biyogaz üretiminde kullanılabileceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Süzergöz, biyogazın halk sağlığına da olumlu katkıları olduğunu belirtti. Şanlıurfa'da yaptığı araştırmalarda Karakoyun Deresi'ne biyogaz üretim tesisi kurulabileceğini belirlediğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Süzergöz, "Şanlıurfa'da kanalizasyon sularından oluşan Karakoyun Deresi'nin sularıyla sebze bahçelerinin sebzelerinin sulanması sonucu, paraziter ve mikrobiyal hastalıklar üst düzeydedir. Bu kanalizasyon atıklarının bir biyogaz tesisinde değerlendirilerek biyogaz üretimiyle enerji ihtiyacının karşılanmasının yanında içeriğinin zararsız hale getirilmesi ile de halk sağlığının korunması alanında önemli bir atılmış olabilecektir. Aynı zamanda biyogaz üretiminden kalacak artıklar gübre olarak değerlendirilebilecektir" diye konuştu.