Altın 7 haftanın zirvesini gördü, sterlin sert düştü

Sterlin bazında altın “İngiltere seçimleri” ardından 7 haftanın zirvesini gördü. Sterlin ise, sandık çıkış anketinin hiçbir partinin çoğunluğu kazanamadığını göstermesinin ardından sert düştü

Sterlin cinsinden altın fiyatları, seçim sonuçlarının Başbakan Theresa May'in İngiltere seçimlerinde çoğunluğu yakalayamayacağını işaret etmesi ardıdan, yedi haftadan uzun bir sürenin zirvesine tırmandı.

Perşembe günü gidilen gelen seçimden çıkan sonuçların, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkmya karar verdiği referandumdan bir yıldan az bir süre sonra ülkeyi daha fazla siyasi çalkantının beklediğinin sinyalini veriyor.

Spot piyasada işlem gören altın, yüzde 2.2 yükselerek onz başına 1,007.52 sterlin seviyesine yükselmesinin ardından 1,000 sterlinin altına geriledi. Altın, TSİ 07:55'te sterlin karşısında 999.00 sterlinden işlem gördü.

Reklam
Reklam

Sterlin ise, İngiltere'de Perşembe günü gerçekleştirilen genel seçimlerin sonuçlarının hiçbir partinin çoğunluğu elde edemediğini işaret etmesiyle birlikte geriledi. Diğer finansal piyasalar ise fazla bir tepki vermedi.

İngiltere'de iktidarda bulunan Muhafazakar Parti'nin çoğunluğu elde edememesinin etkisiyle sterlin, Ocak ayından bu yana görülen en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Piyasaların tepkisi ise, Brexit referandumu ile kıyaslandığında, çok daha sınırlı kaldı.

S&P 500 endeks vadeli kontratları, Japonya'dan Singapur'a kadar hisse senetleri ile yükselirken altın kayıplarını üüncü güne taşıdı. ABD tahviller ise fazla değişmedi.

Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta “Sterlinde yüksek volatilite görüyor olmamıza karşın bu durumun genel olarak piyasalara sıçrayağına yönelik beklentiler çok düşük” diyen National Australia Bank Ltd. Döviz stratejisi birim yöneticisi Ray Attrill, Bu hala küresel ölçekte olmaktan ziyade yerel bir durum” diye devam etti.

Sterlin/dolar paritesi, TSİ 08:20'de yüzde 1.57 ekside 1.2753 seviyesinden işlem gördü.

Reklam
Reklam