Altın Borsası'nın 11 eski yöneticisi serbest

İSTANBUL (İHA) - Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'nın kararı ile Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından ifadesi alındıktan sonra adliyeye sevk edilen İstanbul Altın Borsası'nın 11 eski yöneticisi, serbest bırakıldı.

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun görevlendirdiği müfettişlerce hazırlanan rapor doğrultusunda Mart 2005 tarihinde Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusu üzerine, İstanbul Altın Borsası'nın 11 eski yöneticisi, savcılık talimatıyla Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirilerek ifadeleri alındı.

Reklam
Reklam

Aralarında 2 eski başkanın da bulunduğu 11 kişi, dün sabah saatlerinden itibaren getirildikleri Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde, borsa yönetiminde bulundukları dönemde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'na, Başbakanlık genelgelerine ve bir takım mevzuata aykırı işlem yapıldığı iddiaları ile personel alımına aykırı işlem ve usulsüzlük iddiaları konularında ifade verdi.

Edinilen bilgiye göre yöneticilerden bazıları da bilgisayar sistemleri, donanımları, fotokopi gibi cihazların alımında ve tamirinde usulsüzlük yapıldığı, evrak defterinin tahrif edilip sonradan eski tarihli düzenleme yapıldığı iddiaları ile ilgili; 2002-2003 ve 2003-2004 yıllarına ilişkin, borsa binasında kullanılan dekorasyon, tesisat, demirbaş ve elektronik cihazlarla özel kasa dairesinde muhafaza edilen kıymetli madenlerin sigortalanması konusundaki ihale işlemleriyle ilgili; onaysız harcama yapıldığı ve bir çalışanın işten çıkarılmasında usulsüzlük olduğu iddiaları ile ilgili; yurtdışı seyahatlerinde yapılan harcamalardaki usulsüzlük iddiaları ile ilgili ifade verdi.

Reklam
Reklam

Yöneticilerin, emniyetteki ifadelerinde, kendilerine yöneltilen suçları reddettikleri ve yapılan işlemlerinin kanunlara uygun olduğunu savundukları öğrenildi.

İstanbul Altın Borsası'nın 2 eski başkanı ve eski yöneticileri, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde ifadeleri alındıktan sonra Beyoğlu Adliyesi'ne gönderildi. 11 eski yönetici, savcılıktaki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı ve adliyeden ayrıldı.