Altın Bugün Kaç Para -Altın Fiyatları Ne Oldu

Çeyrek Altın Yarım altın fiyatı ve altın fiyatları ne durumda? Altın fiyatları nasıl bir çizgi izleyecek. Altın fiyatları güne nasıl başladı? Altın fiyatları ne kadar? Altın fiyatları ne kadar?

Çeyrek Altın Yarım altın fiyatı ve altın fiyatları ne durumda? Altın fiyatları nasıl bir çizgi izleyecek. Altın fiyatları güne nasıl başladı? Altın fiyatları ne kadar? Altın fiyatları ne kadar? Çeyrek Altın, Yarım Altın ve Tam Altın Fiyatları Altın Fiyatları ve dahası MYNET.COM'da Altın fiyatları tıkla öğren... Çeyrek Altın Fiyatları, Altın Fiyatlarında Son Rakam 07.07.2014 (Tam Altın Fiyatları, Yarım ve Tıkla Öğren) Geçetiğimiz haftalarda hareketliliğin tavan yaptığı Altın Fiyatları'nda bu haftada aynı durum devam ediyor mu? yoksa Altın Fiyatlarındaki hareketlilik durdu mu? Her zaman olduğu gibi Altın yatırımcıların merakla beklediği Altın Fiyatlarındaki düşük ve artışlar bugün nasıl bir seyir izleyecek. Altın Fiyatları, 7 Temmuz Altın Fiyatları. Çeyrek Altın Fiyatları ve Tam Altın Fiyatı serbest piyasada ne kadardan işlem görüyor? Altın Fiyatları'nın önümüzdeki günlerde artması mı azalması mı bekleniyor? Uzmanlar Altın Fiyatları hakkında bir tahmin yapabiliyorÇeyrek Altın Fiyatı ne kadar? Yarım altın Fiyatı ve Tam altın fiyatı ne kadar olacak? Altın Fiyatları hakkında ve Altın piyasası hakkında tüm bilgiler

Reklam
Reklam

Altın fiyatları, altın fiyatları ne oldu, altın fiyatları düştü mü, altın fiyatları yükseldi mi, çeyrek altın fiyatı, canlı altın fiyatları, altın fiyatları 22 ayar, Gram altın fiyatları, 22 ayar bilezik fiyatları, yarım altın fiyatları bu sayfada

ÇEYREK ALTIN FİYATLARI

**ALTIN HABERLERİ

**

**ALTIN

**

ÇEYREK ALTIN

Altın fiyatları için tıklayın

GRAM ALTIN CANLI

ALTIN YORUMLARI

CANLI ALTIN FİYATLARI AN BE AN

Altın, güçlenen dolar ile kayıpları artırıyor

Altın, ABD'deki borçlanma maliyetlerinde artış beklentisinin doları güçlendirmesinin ardından kayıplarını genişletti

Altın, ABD'deki borçlanma maliyetlerinde artış beklentisinin doları güçlendirmesinin ardından kayıplarını genişletti. Paladyum 2001'den bu yana en yüksek değere yaklaşırken, gümüş de düşüş görüldü.

Spot altının onsu yüzde 0.6 gerilemeyle 1.312,48 dolardan işlem gördü. Bloomberg jenerik fiyatlandırmaya göre altının onsu, Singapur'da 2:33'te 1.313,20 dolar seviyesindeydi. Kıymetli metal 1 Temmuz'da, 1.332,33 doları görerek 24 Mart'tan bu yana en yüksek değere ulaşmıştı. Altın geçen haftayı artışla kapatarak üst üste 5. haftalık kazancını da kaydetmiş oldu.

Reklam
Reklam

Altın geçen yıl Fed'in teşviği azaltacağının beklenmesi üzerine 12 yıllık yükselişini noktalamıştı. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde dün ABD büyümesinin önümüzdeki aylarda artacağını belirtti. Lagarde bankanın küresel tahmininin ise gerileyeceğinin sinyallerini verdi. Bloomberg Spot Dolar Endeksi, doların euro karşısında 1 haftanın yükseğine çıkmasıyla 4 gün üst üste arttı.

Çin'deki Guangzhou'da bulunan GF Futures analisti Zhu Siquan ''ABD ekonomisinin toparlanma belirtileri göstermesi altını dolar karşısında baskı altına alıyor. Fiyatlar ise dünyanın geri kalanındaki belirsizlikler yüzünden fazla değişmiyor'' yorumlarında bulundu.

Bloomberg'in izlediği en tutarlı para birimi tahmincisi Landesbank Baden-Wuerttemberg Fed'in faizleri ilk çeyrekte artırabileceğini belirtti. Fed, aylık varlık alımlarını azalttığı 17-18 Haziran toplantılarının tutanaklarını 9 Temmuz'da yayınlayacak.

Ağustos vadeli altın kontratları 3 Temmuz'da New York Comex'te yüzde 0.5 gerilemeyle 1.313,50 dolardan işlem gördü. Piyasalar 4 Temmuz Bağımsızlık Günü sebebiyle kapalıydı. Spot paladyumun onsu 4 Temmuz'da 864.88 dolardan işlem gördü. Paladyum aynı gün içinde 10. üst üste artışını göstererek Şubat 2001'den bu yana görülen en yüksek değer olan 867,15 dolara yükselmişti.

Reklam
Reklam

Spot gümüşün onsu yüzde 1.3 düşüşle 20,9055 dolar olurken, platinin onsu 1,499 dolardan 1,500 dolara çıktı.

Altınla ilgili ilginç tahmin! Gelecek sene...

Altın fiyatları yaşanan jeopolitik gelişmeler ve ABD istihdamının hız kazanmasınn ardından yeniden dalgalanmaya başladı.

Dünyaca ünlü altın uzmanı Mark Hulbert'e göre altın fiyatları bu sene yükselmeye devam edecek. Ancak sonraki yıllarda "gerçek değeri" ons başına 800 dolara düşecek. Altın 1319 dolar seviyesinde bulunuyor.

Geçtiğimiz hafta özellikle altının kaderini çizecek gelişmelere sahne oldu. ABD tarım dışı istihdam rakamlarının 288 bin ile beklentilerin üstünde çıkması altında düşüş etkisi yaratırken Ortadoğu ve Ukrayna’da yaşanan siyasi krizin halen canlı kalması altını destekleyen önemli bir unsur olmaya devam ediyor.

Altında hem aşağı hem de yukarı yönde etkileyecek bu kadar önemli gelişmeler yaşanırken dünyanın en önemli altın analistlerinden Mark Hulbert'ten ilginç bir tahmin geldi. Hulbert Financial'ın sahibi ve Marketwatch yazarı Mark Hulbert ons başına 1319 dolar seviyesinde seyreden altın fiyatlarının bu sene daha da yükseleceğini öne sürerken "Ancak altının gerçek değeri 800 dolar. Önümüzdeki yıllara doğru bu yönde bir düşüş yaşayacağını tahmin ediyorum" dedi.

Reklam
Reklam

ENFLASYONA KARŞI KORUNAK DEĞİL

Bir başka uzman TCW Group fon yöneticisi Claude Erb ise altının enflasyona karşı korunak özelliğini kaybettiğini, özellikle kısa vadeli dönemde enflasyona karşı altına yönelmenin işe yaramadığını belirtti. Erb, altının sadece 10 yıllarla ölçülecek derecede uzun vadeli bir dönemde enflasyona karşı etkili bir koruma sağladığına dikkat çekti.

Altın almalı mı, satmalı mı?

Altın, yılbaşından bu yana yüzde 10 değer kazandı. Bu hafta da son üç buçuk ayın en yüksek seviyelerine yükseldi. Uzmanlara göre Irak ve Ukrayna'da gerginlik devam ettikçe altın yükselir

Altın fiyatları hafta başında artmaya başladı ve son üç buçuk ayın en yüksek seviyelerine ulaştı. Uzmanlara göre altının yıldızı parlamaya devam eder çünkü Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan piyasalarda altın talebi yüksek ve Irak ve Ukrayna'da jeopolitik riskler devam ediyor.

"Altını olan beklesin"

ALB Menkul Değerler Analisti Volkan Kuğucuk'a göre şu anda altını olan beklesin. Kuğucuk, altının uzun vadede güvenli bir yatırım olduğunu hatırlatıyor, Irak ve Ukrayna'nın fiyat artışında önemli bir etken olduğunu söylüyor. Kuğucuk, "Altın çok hareketli günlere girdi, yukarı yönlü eğilim öne çıktı" diyor, jeopolitik riskler dışında gümüş ve platin fiyatlarındaki yükselişlerin de altının değer kazanmasına yol açığını anlatıyor:

Reklam
Reklam

"Emtia fiyatlarındaki değişim altını da etkiliyor. Gümüşe talebin yoğun olması özelikle altında da fiyatları yukarı çekti. Platinde de yükseliş var. Platin fiyatları 10 ayın zirvesine yaklaştı çünkü Güney Afrika'da dünyanın en büyük platin üreticilerinde grev vardı."

"Ortadoğu'daki risklerde durulma emaresi yok"

Destek Menkul Değerler Analisti Eren Can Ümüt de altını olanların beklemesinden yana çünkü mevcut konjonktürde altın yükselir. Ümüt, altında gram fiyatlarını ons ve dolar/TL kurunun etkilediğini söylüyor ve hem Türkiye'deki siyasi tansiyonun hem de jeopolitik risklerin fiyatları yukarı çekeceğini düşünüyor:

"Ortadoğu'ya baktığımızda riskler için durulma emaresi yok. Önce Suriye'de başlayan olaylar Irak'a uzandı. En son İsrail Gazze'yi bombaladı. Ukrayna-Rusya gerginlinliğinde ateşkes sona erdi. Jeopolitik tansiyon gün geçtikçe artıyor. Mevcut konjonktürde altına daha çok rağbet gelir. Riskler arttıkça daha az riskli altına kayma olur."

"Ukrayna ve Irak fiyatlandı, ABD'ye bakmalı"

İntegral Menkul Değerler'den Tuğba Özay'a göreyse piyasalar Irak ve Ukrayna'yı şu anda fiyatladı, bundan sonra o bölgelerde çok kritik bir değişimin altını artıracağını düşünüyor. Özay, "Şu anda altın için ABD'ye bakmalı. ABD'de büyüme, işsizlik başvurusu verileri kötü geldi. Perşembe günü de tarım dışı istihdam kötü gelirse altın daha da yükselebilir çünkü ABD'de istikrar ve faiz artırımı beklentisi vardı. Bu olmayınca altın yükseliyor." diyor.

Reklam
Reklam

Özay, kısa vadede altının yükselişi destekleyen unsurların az olduğuna ama uzun vadede altının güvenli liman özelliğini koruduğuna dikkat çekiyor.

"Ramazan'da düğünler azaldı, altına talep düştü"

Altın uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise şu anda altına çok talep olmadığını, Ramazan nedeniyle de düğünlerin azaldığını söylüyor. Yıldırımtürk yılın ikinci yarısında fiyatların düşebileceğini ifade ediyor, " Gram altında fiyatlar 90 TL geldiğinde satış için uygun, 80 TL de alım için uygun" diyor.

"Altın parlamaya devam edecek"

Erste Group'un hazırladığı 2014 Altın Raporu'na göre gelişmekte olan pazarların altın talebindeki artış, altını parlatmaya devam edecek. 2014 Altın Raporu'na göre gelişmekte olan pazarlar altın talebini ateşliyor. Geçtiğimiz yıl küresel talebin yaklaşık %62'si Çin ve Hindistan'dan geldi:

"Düşük satın alma güçlerine rağmen, gelişmekte olan pazarlarda kişi başına talep çok yüksek düzeyde. Bu pazarlar, daha şimdiden en büyük 20 altın alıcısının yarısını temsil ediyor. Asya'daki orta sınıfın öneminin artması ve bölgedeki altın tutkusu geleceğe dair önemli sinyaller veriyor. Bölgede refahın artmasının ve düşük hatta negatif faiz oranlarının süreceği varsayılırsa, altının bu gelişmelerden fayda sağlayacağı çok açık bir şekilde görülebilecek."

Reklam
Reklam

"Altın paraya göre daha az bulunuyor"

Raporda, merkez bankalarının geçtiğimiz yıllarda bilanço büyüklüklerini ciddi oranda arttıdıkları ve altının paraya göre daha az bulunan bir varlık olduğu vurgulanıyor. Bu durumda da altının değer kazanmasını beklemeli:

"Avrupa Merkez Bankası, 2002'den beri bilançosunu ve parasal tabanını yılda ortalama %12,6 oranında artırdı. Bu oran, Bank of England (%20,5) veya People's Bank of China (%20,7) ile karşılaştırıldığında düşük görünüyor., Küresel altın stoğunun ise bu dönemde yıllık sadece %1,48 oranında bir artış gösterdiği görülüyor. Bu durum, altın stoğunun kağıt paraya karşı görece olarak daha az bulunan bir varlık olduğuna işaret ediyor. Bu para politikası önlemlerinin ve kağıt paranın küresel olarak değer kaybetmesinin bir sonucu olarak, altının kağıt para birimleri karşısında değer kazanmaya devam etmesi bekleniyor."

Altında aylardır böylesi görülmedi

Altın Mart’ın son haftasından bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Altının ons fiyatı uluslararası piyasalarda 1333 dolara kadar yükselerek Mart’ın son haftasından bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Reklam
Reklam

Doların uluslararası piyasalarda değer kaybetmesi, altın fiyatlarını destekledi. Altının gram fiyatı tekrar 90 lirayı aştı.

Altın Salı günü yüzde 0,5 primle 1333 dolar seviyesini gördü. Haziran ayında altın fiyatları Irak’ta yaşanan kaos ve Ukrayna-Rusya gerginliği ile yüzde 6 yükselerek bu yılın en iyi performansını gösterdi.

Altın fiyatları geçen ayki yükselişiyle birlikte bu yıl yüzde 10 değer kazandı.

ABD Merkez Bankası Fed’in 2015’in ilk çeyreğinde faiz artırabileceği beklentisiyle fiyatlar dalgalı seyrediyordu. Uzmanlar altın fiyatlarının dönemsel olarak siyasi gelişmelerle desteklense bile, Fed’in parasal sıkılaştırmaya gitmesinin fiyatları aşağı yönlü baskılayacağı düşünülüyor.

Altın fiyatları 2 ayın zirvesine tırmanıyor

Altın fiyatları 2 ayın zirvesine tırmanıyorAltın, yatırımıcların ABD'de beklentilerin altında gerçekleşen büyümeyi fiyatlamasıyla iki ayın zirvesine doğru ilerliyor

Altın, yatırımıcların ABD'de beklentilerin altında gerçekleşen büyümeyi fiyatlamasıyla New York'ta 2 ayın yükseğine yaklaştı. Gümüş ise Mart'tan bu yana en yüksek seviyeye çıktıktan sonra geriledi.

Büyümenin ilk çeyrekte beklentilerin altında kalmasıyla ve dayanıklı mal siparişlerinin Mayıs'ta beklenmedik bir biçimde azalmasıyla dolar, 10 önemli para birimi karşısında 7 haftanın düşüğüne indi. Dün yayınlanan bir rapor, tüketici güvenini 2014'ten bu yana en yüksek seviyeye yaklaştığını gösterdi.

Altın geçen yıl Fed'in teşviği azaltacağı beklentisiyle yüzde 28 gerilemişti. Şimdi ise altın fiyatları
2011 yılından bu yana ilk defa üst üste iki çeyreklik kazanca hazırlanıyor. Bunun başlıca nedenleri Irak ve Ukrayna'daki krizler olarak gösteriliyor. Standard Bank Group'un raporuna göre en fazla altın alan bölge olan Asya'da talep zayıf.

Şanghay'daki Everbright Futures ekonomisti Sun Yonggang ''ABD verileri karışık olsa da, faizlerin sonunda artacağına inanıyoruz. Dolarn baskı altında olması sayesinde yukarı yönlü bir eğilim bekliyoruz. Bu da altın için olumlu'' dedi.

Ağustos vadeli altının onsu Comex'te, New York saatiyle sabah 7.27'de yüzde 0.1'lik kayıpla 1.315.60 dolara geriledi. 24 Haziran'da ise 15 Nisan'dan bu yana görülen en yüksek seviye olan 1.326.60 dolar görülmüştü. Bloomberg jenerik fiyatlamasına göre spot altın Londra'da yüzde 0.1'lik gerilemeyle 1.315.08 dolara düştü.

Bloomberg'ün derlediği verilere göre vadelilerin işlem hacmi son 100 günde bu saat için ortalamanın yüzde 8.6 altındaydı.

Altın vadelilerinin 14 günlük RSI'ı 67.6 oldu. Bu da teknik grafikleri inceleyen traderlara fiyatların düşebileceğini gösteriyor.

ABD'li yetkililer geçen hafta faiz oranlarının uzun bir süre daha düşük kalacağını açıkladı. St. Louis Fed başkanı James Bullard ise dün, ekonominin önümüzdeki yılın ilk çeyreğindeki bir faiz artırımını kaldırabilecek güçte olduğunu belirtti.

Eylül vadeli gümüşün onsu New York'ta 18 Mart sonrası en yüksek değer olan 21.25 dolara çıktıktan sonra yüzde 0.7'lik gerilemeyle 21.02 dolardan işlem gördü. Gümüş de altın gibi 2011 yılından bu yana ilk defa üst üste iki çeyreklik kazanca doğru gidiyor. Ekim vadeli platinin onsu da, yüzde 0.4'lük kazançla 1.47750 dolar seviyesine geldi. Eylül vadeli paladyumun onsu ise yüzde 0.3'lük çıkışla 838.40 dolardan işlem gördü.

200 tonluk gizli altın satışı

Eleştirilere neden olan Türkiye'nin altın ticaretinin detayları 17 Aralık operasyonu sonrasında ortaya çıktı. Cari açığı kapattığı yönüden yorumlara da neden ticarette 200 ton altın öne çıkıyor.

İran’a uygulanan yaptırımlar sonrasında Türkiye İran arasında altın ticareti gündeme oturmuştu.

Dış ticaret verileri arasında önemli bir kalem haline altın ithalatı dünyanın gözünün Türkiye'ye dönmesine neden oldu.

800 milyar dolarlık Türkiye’nin 2013’te ekonomi bakanlığını üstlenen Zafer Çağlayan döneminde yapılan satışların sonuçlarının olumlu olmadığı da görülüyor. Türkiye ekonomisinde enflasyon yükselirken, büyüme yavaşladı ve Türk lirasında değer kaybı yükseldi.

Bloomberg’de yer alan haberde ticaret sonrasında finansal sağlık konusunda endişelerin arttığına dikkat çekildi.

Türkiye bu dönemde mal hizmet ve sermaye ithalatına devam ederken, Ekim ayında CNBC’nin Çağlayan ile yaptığı röportajda uçurumun sürdürmez olduğunu hükümetin bunu kapatmak için yeni adımlar atabileceğini kaydetmişti.

Çağlayan’ın açıklamalarında yer vermediği konu ise ihracatı güçlendirecek operasyonun alsında bir önce başlamış olduğuydu. Bloomberg haberine göre Zafer Çağlayan tapelerinin çıkması üç hafta önce ihracatın aylık bazda 1 milyar dolara yükseleceğini açıklamasına dikkat çekildi. Erdoğan ile iki saatlik toplantı sonrasında bu açıklama gelmişti.

Sürece dahil olan İran doğumlu iş adamı Rıza Sarraf eşsiz yöntemleri ile İran yaptırımları delindi. Türk hükümetinin ekonomik dengeyi sağlayabilmesi için anahtar haline gelen altın satışı Sarraf’ın çalışmaları ile yapılmış oldu. Türkiye ekonomisinin altın transferi ile hızlı yükseliş yapan ticareti dikkatleri üzerine çekmeye başladı. 2011’de 35 milyon dolar olan ihracat 2012’de 6.5 milyar dolara sıçradı. GlobalSource danşmanı Atilla Yeşilada’nın konu ile ilgili olarak Bloomberg’e yaptığı değerlendirmede yaşanan hızlı artışın Türkiye ticaret figüründe bozulmaya neden olduğunu belirtti. Ekonominin olduğundan yapay olarak daha güçlü hale getirildiğini kaydeden Yeşilada, bu konuda Çağlayan’ın motivasyonunun ne olduğunu anlamanın da zor olduğunu belirtti. Buna karşılık altın ticaretinin önemli savunucularından biri haline gelen Çağlanyan’ın bu hamlesinin ekonomik duyarlılıktan uzak olduğuna da vurgu yaptı. Güçlü ekonomilerde görülen bir durum olmadığını kaydeden Yeşilada, İran’a altın ticareti ile ilgili tatmin edici bir açıklamanın da gelmediğine dikkat çekti.

Çağlayan’ın ve ortaklarının gizli çabaları sayesinde Gana’dan Çin’e uzanan bir ağ kurularak tonlarca atının yer değiştirdiği hakkında yapılan soruşturmalar ile ortaya çıktı. İran parasının Türk bankaları ile kurtarılması Dubai güzergahının da kullanılması ile başarı olarak lanse edildi.

Temmuz 2013’te ABD’nin İran yaptırımlarının sıkılaştığı dönemde de Sarraf ve ortaklarının çalışmaları devam etti. Binlerce tonluk altın bazen de hayali olarak transfer edildi.(THE LİRA)

Altın fiyatları 2 ayın zirvesinde

Altın New York'ta, yatırımcıların Irak'taki gerginliği ve ABD'nin ekonomik görünümünü fiyatlaması ile, iki ayın zirvesine tırmandı.

Altın New York'ta, yatırımcıların Irak'taki gerginliği ve ABD'nin ekonomik görünümünü fiyatlaması ile, iki ayın zirvesine tırmandı. Platin ve paladyum ise, Güney Afrika'da grevi sonlandırmak adına üreticilerin anlaşma imzalaması öncesinde yükseliyor.

Spot altın geçtiğimiz hafta, Fed'in tahvil alımları sona ermesinin ardından da faizoranlarının uzun bir süre sıfıra yakın düşük seviyede tutulacağını söylemesi ile, yüzde 3.3 tırmandı. Altın geçtiğimiz yıl Fed'in tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağı beklentisi ile yüzde 28 kayıp yaşamıştı.

Altın bu ay, Irak ve Ukrayna'daki olayların güvenli varlık talebini artırması ile yüzde 6.4 yükselerek, 2011'den bu yana ilk defa üst üste iki aylık kazanca hazırlanıyor. IŞİD Irak'ta kontrol altında tuttuğu toprakları genişletti.

Londra'da bulunan VTB Capital analistlerinden Andrey Kryuchenkov, "Piyasa Irak'taki olaylar ışığında yeni yükseklerde tutunma arayışı içerisinde. Makro cephesinde hiçbir değişiklik yok, parasal genişleme yıl sonuna doğru sonlanacak ve altın zaten genel olarak düşüş eğiliminde" dedi.

Ağustos vadeli altın kontratları Comex'te, yüzde 0.5 yükselerek New York saati ile 07:31'de ons başına 1,325.50 puan oldu. Altın gün içinde 1,326.60 dolar ile 15 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Vadelilerde işlem hacmi son 100 gün ortalaması ile aynı seviyelerde seyretti. Spot altının onsu Londra'da, yüzde 0.6 artışla 1,324.93 dolar oldu.

Çin, en çok altın tüketicisi sıralamasında 2013 yılında Hindistan'ı geride bıraktı. İsviçre Çin ve Hong Kong'a geçtiğimiz ay toplam 12.4 ton altın ihraç ederken, Nisan ayında 37.6 ton ihracat gerçekleştirilmişti.

Güney Afrika'da bugün, üç büyük platin şirketi ve madenciler arasında, beş aylık grevi sona erdirecek bir anlaşma imzalanacak. En az 70,000 madencinin katıldığı grevler, şirketlere 23.9 milyar rand, (2.2 milyar dolar) bir maliyete sebep oldu.

Altın, 2 ayın yükseğinin altında işlem görüyor

Altın, yatırımcının ABD toparlanmasını fiyatlaması ile altın, 2 ayın yükseğininin altında işlem görüyor

Yatırımcınının ABD'nin toparlanamsına dair işaretleri fiyatlamayı seçmesi ile altın iki ayın yükseğinin altından alıcı buluyor. Altının fiyatlanmasında yavaşlayan fiziki talebin etkisi de mevcut.

Spot altının onsu yüzde 0.3 kadar kayıpla 1,313.98 dolardan alıcı buldu ve Singapur saati ile 12.41'de 1,315.14 dolardan işlem gördü. Federal Reserve'in politika faizi ekonomi ilerlese bile kaya değer bir süre yaklaşık sıfır seviyesinde tutacağını açıklamasının ardından altın, 20 Haziran tarihinde 15 Nisan tarihinden bu yana en yüksek seviye olan 1,322.12 dolardan alıcı buldu.

Altın, 2011 yılından bu yana ilk kez arka arkaya çeyreklik kazanç yolunda ilerliyor. Bu kazanç serisinde önce Ukrayna ardından Irak'tan yükselen tansiyonun dünyayı sarmış olmasının etkisi mevcut. Kıymetli metal, geçtiğimiz sene dünyanın en büyük ekonomisinin toparlanıyor olması gerekçesi ile Fed'in teşvikleri azaltacağına dair beklentinin ortasında yatırımcının küresel hisse senetlerine yönelmesi sonucu 12 yıllık yükseliş serisine ara vermişti. Dünyanın en büyük altın tüketicisi Çin'deki Şangay Borsası'nda altının kontratı dün düşüşünü üst üste üçüncü güne taşıdı.

Yongan Futures Co analisti Zhang Lin konu ile ilgili "ABD parasal sıkılaştırma döngüsüne girdi ve ekonomik verilerin ilerleme göstermesi ile teşviği azaltmaya devam edecek. Faiz oranları bir noktada artacak, bu yüzden uzun vadede altın için görünüm aşağı yönlü olmayı sürdürecek." yorumunda bulundu.

Bugün açıklanacak olan yeni konut satışları büyümeye işaret edebilir, dün açıklanan Mayıs ayı 2. el konut satışları ise neredeyse 3 yılın en iyi aylık artışını gösterdi.

New York Comex'teki Ağustos vadeli altının onsu yüzde 0.2 kayıpla 1,315. 90 dolar oldu.

Çeyrek altın bir haftada 150 TL'ye çıktı

Irak'taki gelişmeler nedeniyle çeyrek altın bir haftada 145 liradan 150 liraya çıktı.

Balıkesir Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı İrfan Günsay, Irak'taki gelişmeler nedeniyle çeyrek altının bir haftada 145 liradan 150 liraya çıktığını söyledi.

Günsay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz sezonuna girdikleri bugünlerde altında düşüş beklerken hızlı bir yükselişle karşılaştıklarını belirtti.

Altının uluslararası piyasada yükselmesinin Türkiye'de de etki yarattığını ifade eden Günsay, "Irak'taki gelişmeler nedeniyle çeyrek altının fiyatı bir haftada 145 liradan 150 liraya çıktı. Pazartesiden pazartesiye 5 liralık artış oldu. Bu yükselişin devam etmesinden korkuyoruz" dedi.

Günsay, altının gramının 88,5 liraya ulaştığını vurgulayarak, "Yaz sezonunda, düğünlerin başladığı bugünlerdeki yükselme vatandaşlar ve kuyumcular için hiç iyi olmadı. Vatandaşlar tekrar beklemeye çekildi. Vatandaş altının düşmesini biz de müşterinin bize gelmesini bekliyoruz. Umarım her şey yoluna girer de iyi bir sezon geçiririz" diye konuştu.

Altının ateşi çıktı! Altın fiyatları 6 gündür aralıksız yükseliyor

Artan küresel risklerle altın fiyatı 27 Mayıs’tan bu yana en yüksek seviyesi olan 1284 doları gördü. Altın fiyatları 6 gündür aralıksız yükseliyor.

Uluslararası piyasalarda değer kazanan dolara rağmen, altın fiyatları Irak'la artan küresel siyasi riskler nedeniyle yükseldi. Pazartesi Avrupa seansı öncesi 1284 dolara kadar yükselen altının ons fiyatı 2 haftanın en yükseğine erişti. Altın fiyatı Cuma'ya göre yüzde 1'e yakın primli seyrediyor. Yılbaşından bu yana yüzde 6,5 değer kazanan ons fiyatında uzmanlar yılın ikinci yarısında zayıf seyrin sürmesini bekliyor. Ancak jeopolitik risklerin sarı metalin fiyatında dönemsel sıçramalar yaratabileceğini belirtiyor.

GCM Menkul Kıymetler Tarafından Hazırlanan Altın Fiyatları Raporu:

Haftanın ilk işlem gününde 1241 - 1251 seviyeleri arasında seyrini sürdüren ancak çok net hareket imkanı tanımayan Altın fiyatı TR saati ile bugün 17:00'de sonuçlanacak olan ISM PMI verisi ile sert hareketlere maruz kalabilir. Özellikle de olumlu verilerin Altın fiyatı üzerindeki negatif düşüncemizi destekleyen bir yaklaşım olduğu düşünülürse olası pozitif rakama piyasalar daha fazla katılım gerçekleşebilir. Genel görünüm 1260 direnci altında kaldığı müddetçe negatif baskının devam ettiği şeklindeki düşüncemizi tekrarlayabiliriz.
Pivot: 1260

Destek: 1241-1235-1226
Direnç: 1252-1260-12672

ALTIN ÇILDIRDI
Artan küresel risklerle altın fiyatı 27 Mayıs’tan bu yana en yüksek seviyesi olan 1284 doları gördü. Altın fiyatları 6 gündür aralıksız yükseliyor.

Uluslararası piyasalarda değer kazanan dolara rağmen, altın fiyatları Irak’la artan küresel siyasi riskler nedeniyle yükseldi. Pazartesi Avrupa seansı öncesi 1284 dolara kadar yükselen altının ons fiyatı 2 haftanın en yükseğine erişti. Altın fiyatı Cuma’ya göre yüzde 1’e yakın primli seyrediyor. Yılbaşından bu yana yüzde 6,5 değer kazanan ons fiyatında uzmanlar yılın ikinci yarısında zayıf seyrin sürmesini bekliyor. Ancak jeopolitik risklerin sarı metalin fiyatında dönemsel sıçramalar yaratabileceğini belirtiyor.

GÖZLER AVRUPA MERKEZ BANKASINDA!

Avrupa Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı karara göre faiz oranlarını aşağı çekerek ilk defa mevduata negatif faiz uygulamasına geçmesi bekleniyor. Spot altının ons fiyatı bugün 1,243 dolar seviyesinde işlem görüyor. Uluslararası piyasalardaki bu durum Kapalıçarşı altın piyasasına da yansıdı. Çeyrek altın fiyatları dünden bu yana değer kaybetti.

Altında şaşırtan gelişme!

Nisan'da dış ticaret açığı yüzde 30,3 azalarak 7 milyar 214 milyon dolara düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre ihracat 2014 yılı Nisan ayında, 2013 yılının aynı ayına göre yüzde 7,9 artarak 13 449 milyon dolar, ithalat yüzde 9,5 azalarak 20 662 milyon dolar olarak gerçekleşti. Açıklamada şöyle denildi:"Nisan ayında dış ticaret açığı yüzde 30,3 azalarak 10 356 milyon dolardan 7 214 milyon dolara düştü.

İhracatın ithalatı karşılama oranı 2013 Nisan ayında yüzde 54,6 iken, 2014 Nisan ayında yüzde 65,1’e çıktı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat yüzde 7,3 azaldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre 2014 Nisan ayında bir önceki aya göre ihracat yüzde 7,3 azaldı, ithalat yüzde 1,5 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise 2014 yılı Nisan ayında önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 7,8 arttı, ithalat ise yüzde 9,2 azaldı.

ALTIN İHRACATI ŞAŞIRTI

Ekonomistlerin 1 milyar dolar civarında olan beklentilerinin aksine altın ihracatı Nisanda 51.6 milyon dolar olarak gerçekleşti. Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, "Beklentimiz ve gerçekleşme arasındaki farkın neredeyse tamamını altın ihracatı açıklıyor. Şubat-Mart döneminde 3 milyar dolarlık ihracatın ardından altın dahil kıymetli metal ihracatı 1.2 milyar dolarlık beklentimize karşılık sadece 0.4 milyar dolar olarak gerçekleşti" dedi.

Kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller kaleminde Nisan'da ihracat yüzde 42.8 azalışla 377.3 milyon dolar, ithalat ise yüzde 83 azalışla 433.7 milyon dolar oldu. Yılın ilk dört ayında ise kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metallerin ihracatı yüzde 31.8 artışla 3.88 milyar dolar olurken, ithalat yüzde 72.5 azalışla 1.54 milyar dolara geriledi. Gedik Yatırım Başekonomisti İbrahim Aksoy, "Altın ihracatının Nisan ayında daha yüksek olması bekleniyordu. Daha düşük gerçekleşince dış ticaret açığı da beklentilerin üzerinde oldu. Ancak 12 aylık toplamda altın hariç dış ticaret açığında 1.3 milyar dolarlık azalma var ki bu da dış açıkta yeniden dengelenmenin devam ettiğini gösteriyor" dedi. Aksoy, "Nisan ayında ilk çeyrekte olduğu gibi altın hariç ihracat büyüme oranının ithalatın oldukça üzerinde kaldığını görüyoruz. Euro Bölgesindeki toparlanma ve geçen yıla göre zayıf reel kur ihracatı desteklerken, görece yüksek faiz kaynaklı düşük iç talep ithalatı baskılıyor" dedi.

EN ÇOK NELER ARTIŞ GÖSTERDİ?

Nisan ayında ihracatı en çok artan kalemlerin ilk sırasında yüzde 21.7 artışla 1.7 milyar dolar olan motorlu kara taşıtları yer alırken, bu kalemi 1.2 milyar dolar ile kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları izledi.

AB'YE İHRACAT YÜZDE 20,5 ARTTI

Avrupa Birliği’nin (AB-28) ihracattaki payı 2013 Nisan ayında yüzde 39,6 iken, 2014 Nisan ayında yüzde 44,2 oldu. AB’ye yapılan ihracat, 2013 yılının aynı ayına göre yüzde 20,5 artarak 5 945 milyon dolar olarak gerçekleşti.

EN FAZLA İHRACAT ALMANYA'YA

Almanya’ya yapılan ihracat 2014 yılı Nisan ayında 1 264 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla Irak (1 025 milyon dolar), İngiltere (855 milyon dolar) ve İtalya (645 milyon dolar) takip etti.

İTHALATTA İLK SIRA RUSYA'NIN

Rusya’dan yapılan ithalat, 2014 yılı Nisan ayında 2 138 milyon dolar oldu. Bu ülkeyi sırasıyla Almanya (2 097 milyon dolar), Çin (1 883 milyon dolar) ve ABD (1 103 milyon dolar) izledi. Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı yüzde 3,8 oldu

Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.3 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Nisan ayında ISIC Rev. 3’e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 93,8’dir. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 3,8, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 33,4’tür.

İmalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı yüzde 77,5’tir. Yüksek teknolojili ürünlerin 2014 Nisan ayında imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 14,6, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 43,8’dir."

Altın daha düşer mi?

Altın fiyatları 1.251 dolarla son 4 ayın en düşük düzeyine indi. Uzmanlara göre savaş çıkmadığı ya da ABD’de enflasyon yükselmediği sürece altındaki çöküş sürecek.

Yatırımda güvenli liman olarak kabul edilen altında çöküş sürüyor. Altın talebinin son 4 yılın dibine inmesiyle birlikte fiyatlar da geriledi. Altının onsu 1.251 dolarla son 4 ayın en düşük seviyesine indi.

Altın fiyatlarının savaş çıkmadığı ya da ABD’de enflasyon yükselmediği sürece düşüşünü sürdüreceği öngörüldü. CNBC’de ‘Futures Now’ programına katılan Gartman Letter yayımcısı Dennis Gartman, “Altın çöküşte” dedi.

Talep yüzde 39 azaldı

Ukrayna’daki jeopolitik risklerin azalmasıyla altının çekiciliğini kaybettiğini ifade eden Gartman, “Altın almam için ya ABD enflasyonunda ciddi bir artış gerçekleşmesi ya bir yerde savaş çıkması gerekiyor. Ancak iki seçenek de olası görünmüyor” dedi.

GRZ Energy Başkanı Anthony Grisanti de ilk desteğin 1.247 dolarda olduğunu ama bunun küçük bir destek olduğunu söyledi. Grisanti, “Büyük destek 1.200-1.210 dolar arasında. Hisseler güçlenip Dow Jones 17 bin puana yükselirse 1.210 desteğinin kırılması kolay olur” dedi.

Dünya Altın Konseyi’nin verilerine göre, altın talebi yılın ilk çeyreğinde yüzde 39 azalarak, 283 tona gerilemişti.

Darphane’nin üretimi yüzde 68 düştü

Yılın ilk 4 aylık dönemde ürettiği altın miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 68 düşerek, 15.07 ton olarak gerçekleşti. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün verilere göre, Ocak-Nisan döneminde toplam 5 milyon 138 bin 666 Cumhuriyet altını üretildi. Bunun 3 milyon 786 bin 605’ini çeyrek, 535 bin 107’sini yarım, 744 bin 190’ını tam, 70 bin 792’sini ikibuçukluk, bin 972 adet de beşlik altın üretimi gerçekleştirildi. Üretimde aslan payını çeyrek altınların aldığı görüldü. Bu dönemde üretilen 15.07 ton altının 6.6 tonunu çeyrek, 5.2 tonunu tam ve 1.8 tonunu da yarım altınlar oluşturdu. Üretilen diğer altınların toplam ağırlığı 1.4 ton olarak gerçekleşti. Darphane, geçen yılın aynı döneminde 40.3 ton ağırlığında 10 milyon 421 bin altın üretmişti. Darphane, 2013’ün tamamında ağırlığı 98.8 tonu geçen 27.7 milyon adetten fazla altın üretimiyle, tüm zamanların rekorunu kırmıştı.

**

Altın için çok kötü tahmin!**

Dört ayın düşüğüne gerileyen altın fiyatlarının savaş çıkmadığı sürece düşeceği öngörüldü

Spot altın fiyatları ABD’de açıklanan güçlü ekonomik verilerin ardından önce 3,5 ayın, sonra da 1251 dolarla son dört ayın en düşük seviyesine geriledi. CNBC’de “Futures Now” programına katılan Gartman Letter yayımcısı Dennis Gartman, “Altın çöküşte” dedi. Ukrayna’daki jeopolitik risklerin azalmasıyla altının çekiciliğini kaybettiğini ifade eden Gartman, “Altın almam için ya ABD enflasyonunda ciddi bir artış gerçekleşmesi ya bir yerde savaş çıkması gerekiyor. Ancak iki seçenek de olası görünmüyor” dedi.

1247 DOLAR İLK DESTEK

GRZ Energy Başkanı Anthony Grisanti, ilk desteğin 1247 dolarda olduğunu ama bunun küçük bir destek olduğunu söyledi. Grisanti, “Büyük destek 1200-1210 dolar arasında.

Altın fiyatlarında şok düşüş!

Altın dün başlayan düşüş sonrası ons başına 28 dolar değer kaybederek 1264 dolara geriledi. Bu seviye Şubat'tan bu yana en düşük seviye olarak dikkat çekti.

Altın fiyatları dün gerçekleşen sert düşüşle Şubat ayı seviyelerine gerileyerek son 3 ayın en düşük fiyat seviyesine geldi.

Uluslararası piyasalarda dün başlayan ve tam gün süren düşüş hareketi altının onsunu 28 dolar birden düşürerek 1292 dolardan 1264 dolara indirdi.

Son dönemde altın fiyatlarını yukarıda tutan en önemli gelişme Ukrayna-Rusya arasındaki gerilimdi. Ukrayna'da pazar günü gerçekleşen seçim sonrası siyasi istikrar sonucunun çıkması uzmanlara göre altınadki sert düşüşün en büyük sebebi oldu.

Altın analiz

Kısa vadeli olarak Altın fiyatını incelediğimizde 1283 - 1306 arasındaki bant hareketi dikkat çekici.

GCM Menkul Kıymetler Tarafından Hazırlanan Altın Fiyatları Raporu:

Altın fiyatı için dün akşamki analizimizde 1306 direncinin önemini ve bu bariyerin geçilememesi durumunda yeniden satış baskısına maruz kalmak isteyeceğini kanal içi hareketler etkisi ile ifade etmiştik ve Altın fiyatı 1303,52 seviyesinden 1292,75 seviyesine kadar geriledi ve haftanın son işlem gününde 1294,40 seviyesinde seyrini sürdürmektedir.

Kısa vadeli olarak Altın fiyatını incelediğimizde 1283 - 1306 arasındaki bant hareketi dikkat çekici. Daha net hareketler için bandın dışına çıkılması gerektiğini unutmayalım. Haftanın son işlem gününü teknik olarak değerlendirecek olursak 1283 destek noktası üzerinde pozitif beklentimiz devam etmektedir. Eğer bu şart sağlanırsa yeniden 1306 direncine doğru hamle görebiliriz. 1283 öncesinde 1288 ilk destek noktası olarak kaydedilmiştir.

Altın "güçlü dolar" ile düştü

Altın, Barclays'ın cezası ve güçlü dolar ile birlikte değer kaybetti

Altın Londra'da, Barclays Plc'nin piyasayı manipüle etmekten dolayı ceza almasının ardından, güçlenen doların güvenli liman alımlarını durdurması ile birlikte değer kaybetti.

İngiltere'de Financial Conduct Authority, Barclays'ı altın sabitlemesinde (fixing) manipülasyon yapmasından dolayı 26 milyon sterlin (44 milyon dolar) cezaya çarptırdı ve bankanın eski traderı Daniel Plunkett'in sektörde faaliyet göstermesini yasakladı. Dolar, ABD'de yükseliş göstermesi beklenen birinci el konut satışları verisi öncesi, yükselişini dördüncü güne taşıdı.

Cenevre'de MKS (Switzerland) SA döviz ve metal işlemleri müdürü Bernard Sin, "Bu ceza nedeniyle, fixinge daha az katılım görebiliriz," dedi ve "Bu durum piyasayı hareketlendirmemeli. Katılımcıların piyasa dışına çıkıp kısa ya da uzun pozisyonlarını kapatmak zorunda oldukları bir durum değil" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.2 düşerek, Londra saati ile 10:13'te ons başına 1,291.90 dolara geriledi ve dünkü yüzde 0.2'lik kazancını sildi. Fiyatlar bu yıl yüzde 7.5 yükseldi.

Sin, "Güçlenen dolar altının yükselmesini önlüyor olabilir," dedi ve "Doların büyük etkisi var. Ukrayna, Tayland, Çin, Vietnam. Tüm bunlar yan faktör" yorumunda bulundu.

Palladyum yüzde 0.1düşerek ons başına 835.75 dolara inerken, platin yüzde 0.4 düşerek ons başına 1,485.63 dolara indi ve gümüş yüzde 0.3 kaybederek ons başına 19.4438 dolara geldi.

Altında 4 yıldır böylesi görülmedi

Altın fiyatlarında yaşanan belirsizlik altın talebini son 4 yılın dibine düşürdü.

Dünya Altın Konseyi rakamlarına göre altın talebi 2014 yılının ilk çeyreğinde yüzde 39 azalarak 283 tona geriledi.

Altın fiyatlarında geleceğe yönelik belirsizlik devam ederken yatırımcıların altın tercihlerinde büyük farklılıklar yaşandığı ortaya çıktı.

Dünya Altın Konseyi'nin Altın Talebi Trendi raporuna göre yatırımcılar külçe ve para altın talep etmeyi adeta durdurdu. 2014'ün ilk 3 ayında fiziki altın talebi bir önceki yıla göre yüzde 39 düşerek 283 tona düştü. Bu seviye son 4 yılın en düşük seviyesi olarak dikkat çekti.

TÜRKİYE'DE DE SERT DÜŞTÜ

Altına olan fiziki talep Türkiye'de de sert düşüş yaşadı. Bir önceki yıl ilk 3 ayda Türkiye’nin altın talebi 47,2 ton olurken, bu yıl aynı dönem yüzde 42 azalarak 27,2 tona geriledi.

Altın Konseyi'nin raporunda yatırımcıların altın fiyatlarının geleceğine yönelik net sinyaller almadığı için fiziki altın talebinden vazgeçtiği vurgulandı. Buna karşılık 2013'te de yatırım talebi seviyesinin yüksek olduğuna dikkat çekildi.

2013 yılındaki büyük kaybın ardından altın fiyatları kaybının bir kısmını bu sene toparlamış yüzde 7'ye yakın değer kazanmıştı. Altın fiyatları şu sıralar uluslararası piyasalarda 1292 dolar seviyesine yükseldi.

FİYATLAR YUKARI ÇIKMAKTA ZORLANIYOR

Integral Menkul Değerler Analisti Tuğba Özay Çin'de altına uygulanan yeni vergilerin talep düşüşünde etkili olduğunu belirtirken talep düşüşünün altın fiyatlarının 1307 dolar seviyelerin üstüne çıkmasını zorlaştırdığını belirtti. Özay "Son dönemlerde olumlu ABD verileri ve Rusya-Ukrayna krizi arasında sıkışmış altın kotasyonların da satış baskısının yine ön plana çıktığını görüyoruz. Burada satış baskısını destekleyen olumlu ABD verilerinin yanında Dünya Altın Konseyi’nin açıklamış olduğu raporda özellikle dünyanın en büyük altın ihracatçısı Çin’de uygulanan yeni vergiler sonrası altına olan talebin ilk çeyrekte yüzde 15 düştüğü görülüyor. Aynı zamanda altına olan fiziki talebe baktığımızda 6 ve 3 aylık altın swap faizi oranlarının pozitif seyrettiğini yani altına olan talebin azalmasını desteklediğini görüyoruz. Diğer yandan altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) satışlar ve merkez bankalarının daha az alım yapması da yüzde 15 düşüş yaşanmış olmasının sebepleri arasında. Her ne kadar Rusya Ukrayna krizinde tedirginliğin artması sonrası alımların ön plana çıktığını görsek de 1305-1307 seviyeleri yukarı yönlü kırılmakta zorlanıyor" diye konuştu.

Altın Nedir?

Parlak sarı, yoğun ve çok sünek, havadan, sudan etkilenmeyen ve ticari değeri çok yüksek metal. Kimyasal elemen olarak simgesi Au’dur ve Latince “aurum”un kısaltmasıdır. Mücevhercilikte ve altın para basımında kullanılan altın alaşımlarının ayarları ülkeden ülkeye değişmektedir.

Türkiye’de iç piyasaya sürülen mücevherler 22, 18 ve 14 ayarlık altın alaşımlarından yapılır. Ayar, bir gram alaşımda bulunan altın miktarıyla belirlenir. 24 ayar altın; arı ya da saf altındır ve 1000 milyemdir (miligramdır). 22 ayarda gram başına 916 milyem (mg), 18 ayarda 750 milyem, 14 ayarda 583 milyem altın bulunur. Özellikle dışsatım amacıyla kullanılan 21 ayarda ise, 875 milyem altın bulunur. 18 ayarlık altın alaşımları gümüş ve bakır miktarlarına göre ayrımlı renkler alır: % 25 gümüş yeşil altını, % 12.5 gümüş ve % 12.5 bakır sarı altını, % 0.6 gümüş ve % 19 bakır pembe altını, % 25 bakır kırmızı altını oluşturur. Kuyumculuk neolitik çağda doğmuştur. Arkeologların Ur’da, Truva’da , Mykenai’de buldukları mücevher ve heykelcikler o çağa aittir.

Altın o çağlardan günümüze kadar önemini yitirmeden gelmiş bir kıymetli madendir ve değer ölçüsü birimlerinden biridir.

Altında ayar ne anlama gelir?

Mücevhercilikte ve altın para basımında kullanılan altın alaşımlarının ayarları ülkeden ülkeye değişmektedir. Türkiye’de iç piyasaya sürülen mücevherler 22, 18 ve 14 ayarlık altın alaşımlarından yapılır. Ayar, bir gram alaşımda bulunan altın miktarıyla belirlenir. 24 ayar altın, arı ya da bir başka deyişle saf altındır ve 1000 milyemdir (miligramdır). 18 ayar içindeki has altın 750 milyem, 14 ayar içindeki has altın ise 585 milyemdir.

Has altın gram fiyatı nasıl hesaplanır?

1 ons altın fiyatı / 31,1034768 formülü bize 1 gram altının fiyatını vermektedir.

**

Çeyrek altın kaç ayar ve kaç gramdır?**

Halk arasında sıkça kullanılan diğer bir adı da "küçük altın"dır. 22 ayar 1,75 gramdır. Has altın olarak karşılğı 1,605 gramdır.

Yarım, Tam (Ziynet) ve Ata Cumhuriyet Altını kaç ayar ve kaç gramdır?
Yarım altın 22 ayar 3,50 gramdır. Has altın olarak karşılığı 3,21 gramdır. Tam yani diğer bir adıyla Ziynet altın ise 22 ayar 7,00 gramdır. Has altın olarak karşılığı 6,42 gramdır. Ata Cumhuriyet Altını 22 ayar 7,20 gramdır. Has altın olarak karşılığı 6,60 gramdır.

Gremse altının değeri nasıl hesaplanır?

Bu altının diğer bir adı da 2,5 luk altındır. 10 çeyrek altına veya 5 adet yarım altına eşittir.

Reşat ve Hamit altın nedir?

Reşat altın Osmanlı altınlarıdır. Bunlar eski Osmanlı devleti zamanlarından kalan altınlardır. Reşat döneminde (hicri 1327) basılmıştır.

Hamit altın ile Reşat altın, aynı fiyata sahiptirler ve ikisinin arasında görünüşleri haricinde herhangi bir farklılık gözlemleyemezsiniz. En büyük farkları budur. Bununla birlikte ikisini birbirinden ayıran bir diğer özellikte Hamit altının II.Abdülhamid döneminde yani hicri 1293 senesinde basılmış olmasıdır.

1 ons altın kaç gramdır?

Dünya standartlarında 1 ons altın 31,1034768 gramdır.