Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen bu meyvenin en öne çıkan özelliği tıpkı hurma gibi rafine şeker olmadan tatlı ihtiyacını giderebiliyor olması. Yüksek oranda sahip olduğu doğal şeker, diyabet gibi hastalıklara sebep olmaz, insülin direncini olumsuz olarak etkilemez.
Altın çilek nerede yetişir? Bu faydalı meyve aslında Türkiye'de kendiliğinden yetişmiyor. Ana vatanı Güney Amerika'dır. Ağırlıklı olarak Kolombiya ve Venezuela'da yetişen altın çilek diğer ülkeler tarafından ithal ediliyor ya da seracılık faaliyetleriyle tıpkı ülkemizde Mersin'de gerçekleştirildiği gibi yapay ortamda yetiştiriliyor.
Miktar: 100 gram
Kalori (kcal): 335
Yağ (g): 2.5
Karbonhidrat (g): 66
Protein (g): 16
İçerisinde bulundurduğu birçok vitamin ve mineral sebebiyle oldukça rağbet gören altın çilek meyvesi, bazı sağlık sorunlarını giderirken bazılarını da önlemekte etkili bir rol oynar. Elbette bu etkilerinin görülebilmesi için düzenli olarak tüketilmesi gerekiyor. Özellikle salgın hastalıkların kol gezdiği kış aylarında vitamin takviyesi için bulunmaz bir nimettir.
Malik asit, stres vb. nedenlerle vücutta artış gösteren serbest radikallerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olan maddelerin başında gelir ve altın çileğin içerisinde %8 oranında bulunur. Altın çilek bu özelliğiyle antioksidan etkili besinlerin içerisinde önemli bir yere sahiptir.
İdrar yollarının temizlenmesine yardımcı olan altın çilek kanda bulunan ürik asidin atılmasını sağlayarak idrar sökücü görevi görür. İdrarın vücuttan çabuk uzaklaştırılması prostat, ağır mesane sendromu gibi idrar yolları enfeksiyonlarına iyi gelmekle birlikte böbrek sağlığı için de faydalıdır.
Bol miktarda A vitamini içeren altın çilek, göz sağlığımız için çok faydalı bir meyvedir. Miyop, hipermetrop gibi görme sorunlarıyla birlikte katarakt için de iyi geldiği tespit edilmiştir. Genel olarak sıvı üretimini tetikleyen bir meyve olması sayesinde göz kuruluğunu da önler.
Kalp kasının işleyişini düzenleyen ve kan basıncını kontrol eden potasyum, altın çileğin içerisinde yüksek oranda bulunur. Potasyum, yalnızca kalbe fiziksel olarak yardım etmez, bizzat damarların yapısına katılır. Potasyum ihtiyacının gerekli şekilde karşılanması, vücudun daha hızlı yeni damar üreterek daha sağlıklı kalmasını sağlar.
Özellikle renk eşitsizliği gibi cilt sorunlarıyla mücadelede altın çilekten faydalanılabilir. Düzenli olarak tüketilecek altın çileğin cilde bunun yanı sıra birçok faydası daha bulunur. Daha hızlı bir etki için bir kabın içerisinde ezdiğiniz altın çilekleri biraz bal ve gül suyu ile karıştırarak bir cilt temizleyicisi elde edebilirsiniz. Altın çilek ayrıca yaşlanmadan doğan çizgilere ve lekelere de iyi gelir. İçeriğinde altın çilek bulunan bir temizleyici ya da maske kullandığınızda meyvenin cilt gerici etkisini bizzat tecrübe edebilirsiniz.
Düşük kalorili ancak tatlı bir meyve olan altın çilek, diyet dönemlerinin en büyük yardımcılarındandır. Ayrıca metabolizmayı hızlandırarak da kilo verme sürecine destek olan altın çilek zayıflamak için nasıl kullanılır? Aslında tek yapılması gereken günlük beslenme düzenine altın çileği bir tatlı alternatifi olarak eklemek. Lif oranının yüksek olması mideye tokluk sinyalleri gönderilmesini sağladığı için ek olarak iştahı kapatabilir. Fakat burada porsiyon kontrolü de çok önemlidir. Günde ondan fazla altın çilek tüketimi içerdiği şeker dolayısıyla ters etki yaparak kilo alımına sebep olabilir.
Düzenli olarak altın çilek tüketmek kan dolaşımını hızlandırır. Kan dolaşımının hızlanması, yaşlanma vb. benzeri etkileri azaltmakla birlikte çeşitli sebeplerden ortaya çıkan yaralanmaların da hızlıca iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca hızlı bir kan dolaşımı, varis benzeri damarlarla ilgili hastalıkların önlenmesi için çok önemlidir.
Altın çilek, kemik ve iskelet sağlığı için olmazsa olmaz bir mineral olan kalsiyumu yüksek oranda içerir. Gelişim çağındaki çocuklarda altın çilek kullanımı omurganın düzgün gelişmesine yardımcı olur. İlerleyen yaşlarda ortaya çıkması muhtemel kemik erimesi gibi çeşitli kalsiyum eksikliği kaynaklı problemlerden altın çilek tüketerek kaçınmak mümkündür.
Grip, soğuk algınlığı gibi virüslerden kaynaklanan mevsimsel hastalıklar, aslında bağışıklık sisteminin kolayca savaşıp yendiği hastalıklardır. Bu savaş sırasında alkolid denilen, günümüzde ilaç sanayisinde de sıkça kullanılan maddeler başroldedirler. Altın çilek ise tam olarak 8 farklı alkalid içerir. Yapılan bazı araştırmalarda altın çileğin mevsimsel hastalıklar haricinde boğaz iltihabı, bronşit gibi hastalıklara da iyi geldiği gözlenmiştir.
Bazı araştırmalar altın çileğin içerisinde bulunan minerallerin ve B2 vitamininin hem prostat büyümesinin önlenmesinde hem de prostat tedavisinde gerekli bileşenler olduklarını göstermiştir. Ancak uyaralım, prostat büyümesi için altın çilek kullanımı haricen değil, dahilen önerilir.
Altın çilek, kuru ya da yaş olarak yenebilen bir meyvedir. Dolayısıyla market, manav gibi yerlerden yaş olarak aldığınız altın çileği ister direkt yiyebilir isterseniz de kurutabilirsiniz. Altın çilek nasıl kurutulur sorusunun cevabı aslında çok basit. Tıpkı kayısı, incir gibi meyvelerde olduğu gibi kurutmak istediğiniz altın çilekleri genişçe bir çarşafa koyarak güneş gören bir yerde sularını tamamen salana kadar bekletin. İstediğiniz kuruluğa ulaştıktan sonra tüketebilirsiniz ancak bu noktada altın çilek günde kaç tane yenmeli konusuna dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer alerji vb. bir sorununuz yoksa günde 7-8 tane altın çilek tüketmenizde bir sakınca yok. Çocuklar için ise bu sayı 5 tanedir.
Altın çileğin ayrıca çayı da yapılır. Bunun için 5-6 tane altın çileği sıcak suyla birlikte demleyin. Su kaynadıktan sonra altını kısarak biraz dinlendirin. Her gün 1 bardaktan fazla olmamak kaydıyla tüketeceğiniz altın çileğin birçok faydası olacaktır.