Altın düşecek mi, çıkacak mı?

Krizlerin en gözde yatırım aracı altın, bu kez de Avrupa sayesinde parlıyor. Yunanistan'da başlayan borç krizinin tüm Avrupa'ya yayılacağı ve sonunda Euro Bölgesi'nin parçalanacağı endişeleri ile altın üst üste rekor kırıyor.

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı dün bin 245 dolara kadar çıkarak rekor kırdı. Altın yılbaşından bu yana yüzde 11, son bir yılda ise yüzde 34 kazandırdı. Güvenli liman altın Aralık 2009'da bin 217 dolara kadar yükselerek rekor kırmıştı.

Reklam
Reklam

Yurt içinde de altının yükselişi durmuyor. Cumhuriyet altını dün 406'yı, çeyrek altın da 108 liraya çıkarak rekor kırdı. Türk yatırımcısının geleneksel araçlarından olan Cumhuriyet altını, 2009'da yüzde 35 kazandırmıştı. Yıl başından bu yana ise yüzde 13'ün üzerinde getiri sağladı.

PEKİ ALTIN NEDEN YÜKSELİYOR?
Üst üste rekor kıran altın çıkışını devam ettirebilecek mi? Uzmanlara göre finansal piyasalarda yeniden artmaya başlayan risk ve oynaklık altının yükselişindeki temel gerekçesini oluşturuyor. Belirsizliklerin artmaya başladığı bir dönemde güvenli liman arayan yatırımcılar altına yöneliyor. Ayrıca, Avrupa Birliği'nin oluşturduğu 1 trilyon dolarlık fonun ve Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alımları nedeniyle enflasyonun artışa geçeceği endişelerini artırıyor.

İLK HEDEF 1.300 DOLAR
Tüm bu gelişmeler altının yükselişini destekliyor. Uzmanlara göre altın yükselişini sürdürmeye devam edecek. Analistler tarafından peşi sıra yayımlanan raporlarda, ilk etapta altının onsunun 1.300 dolara kadar çıkabileceği tahmin ediliyor. UBS tarafından kaleme alınan bir raporda altının bir ay içerisinde 1.300 dolara kadar çıkacağı öngörüldü. Önümüzdeki 3 aya ilişkin beklentinin ise 1.200 dolar olduğu belirtildi.

Reklam
Reklam

ALTIN NEDEN YÜKSELİYOR?
2 Avrupa borç krizi nedeniyle belirsizlikler yeniden artıyor.

Risk alma iştahı azalırken, altın güvenli liman olarak görülüyor.

Avrupa krize karşı önlemler alırken, parasal genişlemeye gidecek olması enflasyon endişelerini artırıyor.

ALTINA NASIL YATIRIM YAPILABİLİR?
Para dergisinin haberine göre; fiziki olarak altın almanın yanında altına yatırım yapmanın birçok yolu var. Buna karşın fiziki olarak altına yatırım yapılmak isteniyorsa, işçilik masrafı az olan cumhuriyet altını, çeyrek altın, Ata lira, gramlık külçeler gibi enstrümanların seçilmesinde fayda var.

Bunun haricinde birçok banka yatırımcılara vadesiz altın hesabı ya da birikimli altın hesabı açma imkanı tanıyor. Vadesiz altın hesabı, gram bazında altın almanızı sağlayan bir depo hesap türü…

Vadesiz altın hesabı sayesinde, TL ya da dolar karşılığı kadar gram altın alınabiliyor ve alınan bu altınlar banka güvencesinde saklanıyor. Birikimli altın hesabı da benzer hizmeti sunmakla birlikte, önemli farkı, verilen talimatla kredi kartından ya da hesaptan belli bir tutar çekilerek düzenli olarak altın alınması ve bu şekilde bir birikim yapma imkanının tanıması. Birçok bankada bu işlemler için hesap işletim ücreti de alınmıyor. Bu şekilde yapılan yatırımda hem saklama hem de işçilik masrafı ortadan kalkmış oluyor.

Reklam
Reklam

Bankalarda vadesiz altın hesabı açtırmanın yanında altın fonlarını alarak altına yatırım yapmak da mümkün. En çok bilinen altın fonlarının başında ise İMKB'de işlem gören Goldist (GLDTRF) yatırım fonu geliyor. Goldist, yatırımcılara uluslararası piyasa koşullarında altın alış ve satış imkanı sunuyor. İMKB’den herhangi bir hisse senedi alım satımında farkı olmayan Goldist’te her bir pay (lot) ile yaklaşık 1 gram altın dünya altın fiyatı üzerinden alınmış oluyor. Alınan altınlar İstanbul Altın Borsası'nda fiziki olarak da saklanıyor. Goldist aracılığıyla altına yatırım yapabilmek için herhangi bir aracı kurumda veya İMKB'de işlem yapma yetkisine sahip bir bankada yatırım hesabı açtırmanız yeterli.

Altına yatırım yapmanın bir diğer yolu da Vadeli İşlemler Borsası’ndan (VOB) altın sözleşmesi almak. 100 gram 995-1.000 saflıkta rafine edilmiş külçe altına dayalı sözleşmelerin işlem gördüğü borsada fiyatlar 1 gram altının Türk Lirası cinsinden değeri olarak veriliyor. Sözleşmeyi almak için yatırılması gereken tutar 400 TL. Bu 400 TL’lik sözleşme size 100 gram altının fiyat değişiminden kaynaklanan kar ve zarara ortak olmanızı sağlıyor. Burada aynı zamanda altın fiyatlarının düşüşünü öngördüğünüzde, elinizde altın ya da sözleşme olmasa da satış yönünde (short) pozisyon alarak, altın fiyatlarındaki gerilemeden de kar sağlayabiliyorsunuz. Bu işlemleri yapmak için Vadeli İşlemler Borsası’nda işlem yapma yetkisi olan bir aracı kurumda hesap açtırmanız gerekiyor.

Reklam
Reklam

Uluslararası piyasalardan da altın alım satımı yapmak mümkün. Bunun için yurtdışı emtia piyasalarında işlem yapma imkanı tanıyan aracı kurumlarımız mevcut. Bu aracı kurumların sağladığı platformlar aracılığıyla, İMKB ya da VOB’da işlem yapar gibi yurtdışı borsalarda da (emtia borsaları dahil) işlem yaparak altın ve diğer emtiaları da alıp satmak mümkün.