Altın geriliyor, hisse senedine yeşil ışık!!!

Global piyasalardaki dalgalanma devam ederken, ABD'de Obama hükümeti'nin kurtarma planı piyasaları tamamen rahatlatmış gözükmüyor. Planın içerisinde belirsiz noktaların bulunması piyasalar üzerinde satış baskısı yaratmaya devam ediyor. Genel olarak Bankalar üzerindeki stress testi uygulaması kabul görmüş ve faydalı olacağına yönelik inanç yüksek bulunuyor. Ancak sözkonusu stress testinden piyasayı etkileyecek büyüklükteki bankaların kamuşaltırmak zorunda kalacağına dair endişeler Dow Jones'un 7464 desteğini kırmasına neden oldu.

Reklam
Reklam

İşte tamda bu noktada Beyaz Saray, Cuma günü kamulaştırmaya sıcak bakmadığını açıkladı ve piyasalar üzerinde olumlu etki yarattı. Öyleki, piyasalarda Bank of America ve Citibank'a yönelik ciddi endişeler bulunuyordu. Bir yerde Cuma günü ABD piyasalarının yukarı dönmesinde bu açıklamanın büyük etkisi bulunuyor. Diğer yandan Pazartesi Sabahı Bank of Amerika'nın sermaye enjektasyonu yaparak sermayesini güçlendireceğine yönelik haberler olumlu havayı destekliyor.

Diğer yandan dünyada emtia ve paritelerde önemli uç noktalara gelindiğini görmekteyiz. Altın geçen hafta 1000$ seviyesinin üzerine çıkarak psikolojik seviyeleri denedikten sonra geri çekilme yaşarken, paritelerde dip noktalardan yukarı doğru toparlanma başladı. Euro Dolar paritesi 1.2513 seviyesini gördükten sonra yeniden 1.29 seviyesinin üzerine çıkmış durumda. Diğer yandan Euro Yen paritesi ise 115.65 seviyesini gördükten sonra 120 seviyesinin üzerine çıkmış durumda ve teknik olarak önemli yükseliş sinyalleri üretmiş bulunuyor. Diğer yandan dünyadaki endekslerin çoğunun önemli destek noktalarına geldiğini ve ortalamalarından ciddi şekilde uzaklaştığını görmekteyiz.

Reklam
Reklam

Resime genel olarak bakıldığında dünya piyasalarında bir tepki sürecinin başlayacağından söz etmek mümkün. Bu tepki hareketi, Altın fiyatlarında aşağı, petrol fiyatlarında yukarı, paritelerde yukarı, faizlerde aşağı ve hisse senetleri fiyatlarında yukarı yönlü olacak gibi gözüküyor. Dow Jones yeniden 7464 direncini test edebilirken, IMKB endeksi ise 24200 ve ardından 25000 seviyesini yeniden görebilir.

Bu hafta piyasalar Salı günü Obama'nın Kongre sunumunu ve Bernanke'nin konuşmasını takip edecekler. Çarşamba günü ABD İkinci el ev satışları ve Almanaya son çeyrek büyüme rakamları izlenecek. Perşembe günü ABD Yeni Ev Satışları ve Dayanıklı tüketim Verileri izlenecek. Cuma günü ise ABD son çeyrek büyüme verilerinin ikini hesaplama verileri açıklanacak. Yurtiçi gündemde ise Perşembe günü MGK toplantısı yapılacak. Cuma günü ise Ocak ayı Dış ticaret dataları takip edilecek.