"Altın Palmiye" Romanyalı yönetmene

CANNES (İHA) - 60. Cannes Film Festivali'nde Romanyalı yönetmen Cristian Mungiu'nun "4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün" adlı filmi Altın Palmiye'ye layık görüldü. Mungiu ödülünü, ABD'li ünlü aktris Jane Fonda'nın elinden aldı.

Cannes Film Festivali, dün akşam düzenlenen ödül töreni ve kapanış galasıyla sona erdi. Türk yönetmen Fatih Akın'ın "Yaşamın Kıyısında" adlı filmi En İyi Senaryo Ödülü'nü alırken, büyük ödül Altın Palmiye'nin sahibi ise "4 ay, 3 Hafta ve 2 Gün" adlı filmiyle Romanyalı yönetmen Cristian Mungiu oldu. Kürtaj konusunun işlendiği film, komünizmin son yıllarında Romanya'da hamile kalan bir kızın endişe dolu hikayesini anlatıyor.

Reklam
Reklam

Ödül töreninde kısa bir konuşma yapan Romanyalı yönetmen Mungiu, "Bu ödülün bana verilmesi, ümit ediyorum ki fakir ülkelerde küçük bütçelerle, dev sinema yıldızları olmadan film çeken yönetmenleri cesaretlendirir" dedi.

Yarışmada ilk Altın Palmiye'yi kısa metraj film dalında Lisa Miller, "Ver Lover" adlı filmiyle alırken, Altın Kamera Ödülü'ne ise İsrailli Edgar Kertel "Les Meduses" isimli filmle layık görüldü. Jüri özel ödülünü bu yıl, Marjane Satrapi-Vincent Paronnaud "Persepolis" ve Carlos Reygadas "Stellet Licht" isimli filmle paylaştı. En İyi Erkek Oyuncu ödülünü "Le Bannissement" isimli filmdeki performansıyla Rus aktör Konstantin Lavronenko alırken, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü Lee Chang-Dong kucakladı. En iyi uyarlama ödülünü ABD'li yönetmen Julian Schnabel'in "Le Scaphandre et le Papillon" isimli filmi kazanırken, Cannes 60'ıncı Yıl Özel Ödülü'ne Gus Van Sant'ın "Paranoid Park" filmi layık görüldü. Jüri ödülü ise; İranlı yönetmen Marjane Satrapi'nin "Persepolis" ve Meksikalı Carlos Reygadas'ın "Lumiere Silencieuse" adlı filmlere verildi. Altın Palmiye'den sonra gelen Jüri Büyük Ödülü'ne Japon yönetmen Naomi Kawase'nin "La foret de Mogari" filmi layık görüldü.

Reklam
Reklam