Altın Portakal'da değişim

Antalya (İHA) - Antalya Altın Portakal Film Festivali, 42. yılına değişikliklerle giriyor. Değişiklikler içinde, para ödüllerinden heykelciklere kadar birçok yenilik olduğu bildirildi.

Bu yıl Türkiye Sinema Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) ile birlikte düzenlenen festivalde, içeriğinden başlama tarihine, uluslararası yarışmadan verilen ödüle kadar pek çok yenilik olduğu belirtildi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, düzenlediği basın toplantısında, "Milat" olarak adlandırdığı değişimlerle festivale gireceklerini açıkladı. Türel, festival yeniliklerini, TÜRSAK Başkanı Engin Yiğitgil de, yeniliklerle Altın Portakal'ın geleceği noktayı anlattı. Yiğitgil, hiçbir belediye başkanının festivallere bu kadar sıcak bakmadığını belirtirken, sıcak bakılan festivallerin de Cannes gibi olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Belediye Başkanı Türel, Antalya Altın Portakal Film Festivali'yle eş zamanlı olarak, bu yıl ilk kez uluslararası yarışma yapılacağını, Avrasya Film Festivali adı altındaki yarışma için 150 kadar yabancı konuğun gelmesinin beklendiğini söyledi. Uluslararası festival çerçevesinde, 2005'in en önemli filmlerinin dünyada ilk gösteriminin yapılacağını ifade eden Türel, önemli yapıtların Altın Portakal için yarışacağını dile getirdi. 26 Eylül-1 Ekim tarihleri arasındaki festivalde, ödül olarak verilen altın portakalın da ilk kez altından yapılacağını ifade eden Başkan Türel, festivalin başlangıcından bu yana ödül olarak verilen Venüs Heykeli yerine de antik bir kolon etrafında dans eden, 9 İlham Perisi görüntülü heykeller verileceğini kaydetti.

Türel, Antalyalılara, bu yıl ilk kez tüm filmler için gala yapılacağı müjdesini verirken, Festival Vadisi oluşturularak dünyaca ünlü toplulukların sokak konserleri vereceği ve festivalin açılışında Sezen Aksu'nun da film şarkılarından oluşan bir konser vereceğini belirtti. Aspendos Antik Tiyatro'da yapılacak olan kapanış gecesinin konuğunun ise Yılmaz Erdoğan olacağını belirten Türel, Erdoğan'ın Türk Sineması'nı ilgilendiren bir gösteri sunacağını ifade etti. Rekor düzeye çıkartılan para ödülleri de açıklayan Belediye Başkanı Türel, Altın Portakal Film Festivali için 340 milyar, Uluslararası Film Festivali için de 100 bin dolar para ödülü dağıtılacağını ifade etti.

Reklam
Reklam

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, festivali, sinemanın gerçek sahiplerinin yapması gerektiğini düşündüklerini belirtti. Türel, "Bu düşüncemizi de hayata geçirdik ve festivali TÜRSAK'la birlikte düzenliyoruz. 2005, festival için bir dönüm noktası. Bu yıl uluslararası festival de ekleniyor. Böylece Antalya, eş zamanda hem ulusal, hem de uluslararası festival yapan, dünyadaki ilk örnek olacak" diye konuştu.

Türel, Başbakanlık Tanıtım Fonu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan da önemli bir maddi destek beklediklerini açıkladı.

Festival Başkanı ve TÜRSAK Başkanı Engin Yiğitgil, basın toplantısının sonunda, uluslararası festivalin yurt dışında tanıtımına önem verdiklerini açıkladı. Yigitgil, kendileri için en önemli konunun festivale katılım olduğunu da vurgulayarak, "Dünyanın en iyi filmleri, hem yarışmak, hem de özel gösterimler için Antalya'ya geliyor.

Eğer Antalya'dan katılımı sağlayamazsak, oturur ağlarım" dedi.