Altın Safran Belgesel Film Festivali'nde Eğlenceler İptal Edildi

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, 13. Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin eğlence bölümünün şehitler...

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, 13. Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin eğlence bölümünün şehitler nedeniyle iptal edildiğini söyledi.

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, 13. Altın Safran Belgesel Film Festivali ile ilgili basın toplantısı düzenleyerek, festivalin eğlence bölümünün son zamanlarda artan şehitler nedeniyle iptal edildiğini açıkladı. Festivalde belgesel filmlerin ön plana çıkması gerektiğini kaydeden Başkan Aksoy,

“13.’sünü düzenleyeceğimiz Altın Safra Belgesel Film Festivali hazırlıkları başladı. 30 Ağustos itibariyle belgesel film katılım sona erdi. Jüri üyeleri finale katılacak filmleri tespit etmek için çalışmaları sürdürmekte. Bundan önceki yarışmalarda dereceye giren bu festival için satın aldığımız belgesel filmlerin gösterimi devam ediyor. Belgesel film festivalin eğlence boyutunu iptal ettik. Türkiye’de özellikle Güney Doğu başta olmak üzere, Türkiye’nin değiş yerlerinde ağzımızın tadını burkan, Türkiye’nin gündemini şehit haberleri dolduran üzücü vakalar yaşamaktayız. Bu süreçten en kısa zamanda kurtulacağımızı ümit ediyoruz. Bu gerekçeyle Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin eğlence boyutunu iptal ettik” dedi.

Reklam
Reklam

Festivale Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın da katılacağını belirten Başkan Aksoy, “Kardeş şehirlerimizden gelecek olan misafirlerimiz var. Japonya, İtalya, Tayvan’dan gelecek olan misafirlerimiz var. Devlet adamlarımızdan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, festivalimize katılacak. Bölge vekillerimiz burada olacaklar. Festivalin başarılı geçmesini Allah’tan niyaz ediyorum. Yoldan geleceklerin kazası belasız buraya ulaşmalarını diliyorum. Festivalde Köyiçi, Missak-i Milli Meydanı, Arslanlar, SAKEM binası, Taşev ve sergi salonlarımız kullanılacak. Vali Beye, Kaymakam Beye, teşekkür ediyorum. Başbakanlık Tanıtım Fonu, Kültür Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü’ne de teşekkür ediyorum. 300 bin TL civarında bütçe ayırdık ama net değil. Festival gerçekleştirdikten sonra net rakam ortaya çıkıyor” diye konuştu.

“MÜZE SAYISININ ARTMASI GEREKİYOR”

Belediye Başkanı Aksoy, Safranbolu’da müze sayısının artması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Süha Arın Kültür Evi’nin alt katını belgesel film cep salonu olarak dizayn ettik. Orada yarışmaya katılan filmleri, hem değişik kamu kurum kuruluşlarından almış olduğumuz belgeselleri arşivleyerek belgesel film kütüphanesi yapmaya çalışıyoruz. Orada arşiv çalışmalarımız sürüyor. Her köşe başında bir müzenin sanat galerisinin olduğu Safranbolu'ya dönüşürsek kültür turizmini o zaman yapmaya başlarız. Kardeş şehir Alabuga’ya gittiğimizde gerçek müze olarak 8 tane müze var. Bizim gibi dünyanın çok fazla merkezinde değiller, ama burna rağmen 8 müze var. Bizim çok daha fazla kültürel mekanlar oluşturup, müze haline getirmemiz lazım. Kent tarihi gibi en az 5-6 tane daha olması lazım. Sadece belediye bunların altından kalkması mümkün değil.”

Reklam
Reklam

Vatandaşları belgesel filmleri izlemeye davet eden Başkan Aksoy, “Son 3 yılda dereceye giren belgesel filmlerimiz, Safran Konakta, İmren Lokum Konakta, Taşev’de bir haftadan beri gösterime sunuldu. İsteyen belgeseli seçerek gösterimi başlata biliyor. Bizim çalışmalarımız belgesel filmlerimizi daha fazla insana ulaştırmak için. Belgesel film festivalinde ortaya konulacak ürünün belgesel film olduğunun farkındayız, izleme noktasında halkımızı davet ediyoruz. Bizim festivalimiz belgesel film festivali, bizim festivalimizde ön plana belgesel filmlerin geçmesi lazım. Biz bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz” dedi.

Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali Genel Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Sühendan Kumcu ise, “Bende çok önemsiyorum, ilçemiz içinde çok önemli. Biz en iyi yönetmen ödülünü vermeye başladık. Bizden sonra başka festivallerde de bunlar yapılmaya başladı. Festivalimizi çok önemli ama belki Altın Koza gibi Antalya Altın Portakal gibi büyük bütçelerle yapamıyoruz. Ben bu desteği sizden bekliyorum. Öğrenci filmleri var, profesyonel ve amatör filmlerden seçimler yapıyoruz. Dışarıdan filmler geliyor, konumuz kültürel miras olduğu için çok daha katılım oluyor. Temamız ahşap olduğu için ahşap ağırlıklı filmler gelmiş. Güzel ahşapla ilgili insan hikayeleri gelmiş. Yabancı filmlere gelince bu sene ilk kez Japonya’dan film geldi. Japonların bize daha çok iyi ilgi göstermesi için bunun öncü olmasını istiyorum. Filmi çok beğendik. Umarım jüride bunu değerlendirir, Makedonya’dan film var, Azeri filmleri var. Bizim konumuz kültürel miras oluğu için temamıza uymayanları özür dileyerek elemek zorunda kalacağız. 86 film var, bunları hepsini yetiştirmemiz lazım. Jürimizin tamamı belgesel yönetmeni, bunların arasında filmlerde oynayan artistler yok. Süha Arın’ın bu yıl bütün kitapları, filmleri, makineleri, Türkiye’de hiç olmayan film makineleri bize ailesi armağan etti. Biz burada film müzesi yapmaya çalışıyoruz. Safranbolu evleriyle, mekanlarıyla güzel, biz buraya gelen insanları kültürel açıdan müzelerle buluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Demirezenler Konağı’na en iyi korunan, Şefik Dizdar tarafından restore edilen Leyla Hanım Konağı’na ise en iyi restoren edilen konak ödülünün verileceğini söyledi.

Başkan Aksoy ayrıca, Süha Arın Özel Jüri ödülünün ise Kemal Sevimli’ye verileceğini kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz