"Altın Safran", Belgeselin "Oscar"ı Olacak

"Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali" komitesi, eylül ayında 14'üncüsü düzenlenecek yarışmanın, Oscar ödülleri gibi dünyada ses getirmesi için ünlü

"Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali" komitesi, eylül ayında 14'üncüsü düzenlenecek yarışmanın, Oscar ödülleri gibi dünyada ses getirmesi için ünlü belgeselcilerden destek isteyecek.

Festivalin jüri yönetmeni Yrd. Doç. Dr. Sühendan Kumcu İlal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya ve Adana gibi bazı illerde film festivallerinin düzenlendiğini belirterek, sadece belgesel adına düzenlenen festivalin Safranbolu'da yapıldığını anlattı.

Belgesel film festivalinin 14 yıldır devam etmesinin çok önemli olduğunu, bunun kökleşerek yurt sınırlarını aştığını dile getiren İlal, "Konulu filmler alanında Oscar ödülleri nasıl biliniyorsa belgesel film alanında da Altın Safran ödülleri öyle bilinecek. 'Oscar' denildiğinde nasıl film yarışması akla geliyorsa, 'Altın Safran' dendiğinde de belgesel yarışması dünyadaki herkesin aklına gelecek. Bu hedefimiz doğrultusunda her geçen yıl üstüne koyarak belgesel yarışmamızı düzenliyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-13 yılda 10 bin belgesel arşivi-

İlal, 13 yılda yarışmaya katılan belgesellerden yaklaşık 10 bin arşivin oluştuğuna vurgu yaparak, yarışma jürisinin bu alanda kariyer yapmış, akademik yerli ve yabancı isimlerden oluştuğunu ifade etti.

Birçok yerli ve yabancı ünlü belgeselcinin festivale davet edileceğini dile getiren İlal, "Coşkun Aral ve Burçak Evren gibi ustaların katkısı olacak yarışmaya. Yarışmaya katılan belgeseller sinema salonlarında gösterime girecek. Dereceye giren filmler yayın kuruluşlarına ulaştırılarak halkın da izlemesi sağlanacak. Ağustos ayına kadar yarışmaya katılan belgesel filmleri kabul edeceğiz. Dereceye giren belgesel filmleri, muhteşem bir gala ile dünyaya duyuracağız" diye konuştu.

Önce ulusal düzeyde 1999 yılında başlayan belgesel film yarışmasının, 2004 yılında uluslararası boyut kazandığını kaydeden İlal, "Yarışma uluslararası boyut kazanması ile hızla dünyaya açıldı. Her yıl bir çok ülkeden belgesel yarışmaya katılıyor. Bir önceki yıl Japonya'dan katılan bir belgesel dereceye girmişti. Jüri üyeleri arasında Almanya ve Fransa gibi ülkelerden belgesel ve iletişim alanında akademisyenler yer alıyor" ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

-AA sayesinde tanıtım-

Festivalin komite başkanlığını yürüten Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy ise bir çok dilde haber servisi yapan Anadolu Ajansı (AA) sayesinde büyük bir tanıtım yapmayı hedeflediklerini belirtti.

AA'nın bir önceki yıl yapılan 13. festivalin basın sponsorluğunu üstlendiğini hatırlatan Aksoy, şöyle devam etti:

"AA'nın 100. yıl vizyonu kapsamında dünyanın ilk 5 ajansı içinde yer alma hedefine ulaşmak için yaptığı çalışmalar ile bizim hedefimiz birbirine çok yakın. Belgeselin 'Oscar'ı Safranbolu'dan verilecekse ve bunu dünyaya duyuracaksak bize en büyük desteği AA verecektir. AA yarışmaya katılarak derece alan belgeselleri dünyaya duyurarak önemli bir hizmeti yerine getirecek. Son bir yıldır AA'nın yurt dışı örgütlenmesinin güçlenmesi, dünya çapında etkin hale gelmesi bizim etkinliklerimizin tanıtımına önemli katkıda bulunacağına inanıyoruz."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz