Altın tepsideki kredilere dikkat

Adana - Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, 2005 yılında 35 milyar YTL olan toplam tüketici kredisi kullanımının 3 katını geçerek 110 milyar YTL'yi aştığını belirtti.

Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bankaların, yaklaşan bayram ve yılbaşı ile birlikte kredi pazarlamalarının arttığına dikkati çekti. Tüketicileri "Altın tepsideki kredilere dikkat edin" diye uyaran Kaya, "Bankaların para kazanma hırsı ile tüketicileri sürekli borçlandırması sonucu bankalara olan borç stoku ciddi şekilde artıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Kaya, 2005 yılında 35 milyar YTL olan toplam tüketici kredisi kullanımının 3 yıl içinde 3 katını geçerek 110 milyar 337 milyon YTL olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Büyüme ve enflasyon rakamlarındaki düşük artışlara karşılık, kredi kullanımının bu derece artması iyi niyetle izah edilemez. Bankalar, ülke ekonomisinin ve müşterisinin geleceğini düşünerek, tüketicileri borçlandırma uygulamalarından vazgeçmelidir.

Denetim görevi verilen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) da yaptığı tasarruf çağrılarının yanında bugüne kadar ihmal ettiği görevini acilen yerine getirmeli ve tüketicileri borç batağına itilmekten kurtarmalıdır." Tüketicilere de "Bankaların cazip görünen tekliflerine aldanıp ömrünüzü borçla geçirmeyin" uyarısında bulunan Kaya, "Bayramların ağız tadı ile parasız da olsa kanaat ve tasarruf çizgisi içinde yaşanabileceğini bilmeli, kısa süreli heveslerimize kurban giderek çocuklarımızın parasını başkalarına yedirmekten sakınmalıyız" dedi.

AA