Altındere Uyardı “Karakteriniz markanızdır”

Mersin MarkaDer Derneği Başkanı Av. Murat Altındere, tüm marka sahibi ve marka sahibi olmayı düşünen firmalara seslendi

Av. Murat Altındere Uyardı

“KARAKTERİNİZ MARKANIZDIR”.

Haldun OKDEMİR-Mersin MarkaDer Derneği’nin Başkanı ve Altındere Patent Danışmanlık firma yetkilisi Av. Murat Altındere, tüm marka sahibi ve marka sahibi olmayı düşünen firmalara seslenerek, Türk Patent Enstitüsünün yeni uygulamasının önemini paylaştı.

Türk Patent Enstitüsü’ nün (TPE) Resmi Gazetede 19.10.2011 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren 35. sınıf kapsamında yer alan “Perakende/toptan satış ve mağazacılık hizmet faaliyetleri” ile ilgili yapılan değişiklikteki tebliğe göre; birbirinden farklı ve ilişkisi olmayan sektörler için hizmetin gerçekleştirileceği mal, mal grubu ya da sektör adını belirterek, hizmetin mal ve sektörlerin tamamını kapsaması durumunda da “çeşitli malların” ifadesini kullanarak başvuru gerçekleştirilmesi gerekmekte.

Reklam
Reklam

Altındere; kısaca bu değişikliğin amacını “pek çok sektöre ait mal ve hizmetleri bir araya getirerek perakende satış hizmeti veren KOÇTAŞ, CARREFOUR…(vb) ile bir veya birkaç sektöre ait mal ve hizmetlerde perakende satış hizmeti veren Boyner, Tekin Acar, Ayakkabı Dünyası gibi markaların sınıflarını birbirinden ayırabilmek” olarak yorumluyor.

Altındere, AB kriterleri ışığında yapılan düzenleme ile “marka haklarında genel korumacılıktan sektörel korumacılığa geçilerek” marka tescilleri konusunda Türkiye’ de yepyeni bir dönemin başladığını, ”bu dönem küçük ölçekli ve ürün bazlı çalışan firmalar için avantaj sağlayarak 100 bin civarında markayı doğrudan etkileyeceğini, böylelikle aynı markaları farklı sektörlerde görebileceğimizi” belirtti.

Daha önce tek marka egemenliğinin tüm sektörleri kapsaması nedeni ile TPE’ ye müracaat eden ancak o markanın başka sektörde de olsa tescilinin yapılmış olması nedeniyle talepleri geri çevrilen veya benzer markanın varlığı nedeniyle bugüne kadar müracaat yapmayan pek çok marka sahibi için yeni düzenleme büyük bir fırsat olarak görülüp bir an önce TPE’ye yeniden başvurulmalıdır. Örneğin 35. sınıfta “Müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için ‘çeşitli malların’ bir araya getirilmesi hizmetleri” için tescilli “ABC” ibareli marka varken, yine 35.sınıfta “Müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için ‘tekstil’ sektörüne ait malların bir araya getirilmesi hizmetleri” için “ABC” markası tescil edilebilecek.

Reklam
Reklam

Av. Murat ALTINDERE yeni tebliğin bir fırsat olmasının yanında 35. sınıfta tescilli markası bulunan müvekkiller için de tescil ile koruma risklerini beraberinde getirdiğini hatırlatarak “35. sınıfta tescilli markalarını korumak için faaliyet gösterdikleri ana alanı belirleyip özele indirilmiş yeni marka başvurusunda bulunmanın koruma kapsamında boşluk bırakmamak için büyük fayda sağlayacağının” önemini belirtip bu süreçte uzman Danışmanlık Şirketlerinden destek alarak TPE’ ye yeniden başvurmaları gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye’ de bugün için TPE tarafından tescili yapılmış 450 bin civarında marka olduğunu ifade eden Altındere, bu yeni düzenleme ışığında ve girmeyi hedeflediğimiz AB sürecinde rakamın birkaç katına çıkacağını, şirketler açısından markalaşmanın Türkiye ve dünyada rekabet edebilme, kurumsallaşma ve uzun vadede ayakta kalma bakımından yaşamsal öneme sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: