Altınovalı Gençler Ayakta Alkışlandı

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, sahneye çıkan Altınovalı gençler, dünya tarihine ‘kanla yazılan destan’ olarak geçen Çanakkale...

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, sahneye çıkan Altınovalı gençler, dünya tarihine ‘kanla yazılan destan’ olarak geçen Çanakkale Zaferi’ni duygu dolu bir anlatımla sergilediler.

İzleyenleri, 1915 yılının ‘kurtuluş’ mücadelesine götüren ve ulusal bilincin anımsatıldığı oyun, ayakta alkışlandı. Altınova Belediyesi Gençlik Merkezi Tiyatro Grubu ve ÇYDD işbirliği ile Ayvalık’ta ‘Kurtuluşun Önsözü; Çanakkale’ adlı tiyatro etkinliği düzenlendi. Altınova Belediye Başkanı Asım Sürer, Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, Sosyal Hizmetler İlçe Müdürü Erol Sarıçam, ÇYDD Şube Başkanı Nuray Özer, ÇYDD üyeleri, öğrenci ve öğretmenlerin izlediği İsmet İnönü Kültür Merkezi’ndeki iki seanslık tiyatro oyunu, efektleri, tarihi içeriği ve görsel sunumu ile seyircilere duygu seli yaşattı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğin açılış konuşmasını yapan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ayvalık Şube Başkanı Nuray Özer, Kurucu Başkan Türkan Saylan’ın bütün idealinin kamu kurumları, STK’ler ve yerel yönetimlerin işbirliği olduğunu belirterek, “Bu birliktelik beni mutlu etti. Ülke ancak bu şekilde kalkınır. Altınovalı gençlerin sahnelediği Kurtuluşun Önsözü; Çanakkale adlı oyunun ardından salondan hepimiz bir kez daha Türk olmanın onurunu taşıyarak çıkacağız” dedi.

Reklam
Reklam

ÖZGÜVENİ YÜKSEK GENÇLER

Altınova'da çocukların ve gençlerin kendilerini ifade edebilecekleri, kendilerini sosyal ve kültürel anlamda geliştirebilecekleri bir platform oluşturmak amacıyla Gençlik Merkezini kurduklarını söyleyen Başkan Sürer ise, gençlerin merkezin etkinliklerinden ücretsiz yararlandığını belirtti. Sürer, “Halk oyunları, ders takviye kursları, müzik kursları ve tiyatro çalışmaları yapılan merkezimizin 250'den fazla üyesi vardır” diye konuştu. Hasan Çetin’in derleyip yönettiği tiyatro oyunun tarihi bilinci yeniden canlandırma amacını taşıdığını dile getirdi.

Sürer, “Onlar bu oyunla, ulusalcılık anlayışının törpülendiği bugünlerde bizlere ‘Haydi oğlum, git, ölürsen şehit, kalırsan gazi olursun’ diyen anaların yüreklerinin sıcaklığını getirecekler. Nedir Çanakkale Savaşları ve Zaferi? Birinci Dünya Savaşı’nın en kritik aşamalarından biri olan Çanakkale Savaşları ve Türk Milletinin binlerce şehit vererek elde ettiği zafer, ulusumuzun kaderini ve dünya tarihinin akışını değiştirmiştir. Bugünkü varlığımızı, bağımsızlığımızı ve Cumhuriyetimizi, Çanakkale’de ve Kurtuluş Savaşı’nda yurdunu savunmak için şehit olan atalarımıza borçluyuz. Günümüzde kimilerinin ağzına bile almaktan özenle çekindiği ulus olma bilinci, tarih bilincine sahip olmakla edinilir. Çanakkale Zaferi kurtuluşun ilk işaret fişeğidir, ilk çoban ateşidir. Çanakkale Zaferi, tarihin uğursuz akışını durdurarak, geciktirerek Milli Mücadele'ye zaman ve millete özgüven kazandırmış, Kuvayi Milliye ruhunu hazırlamıştır. Çanakkale yeni Türkiye'nin önsözüdür, bir halkın diriliş ve direncinin delilidir. Bugün Türkiye için sonsözü söylemeye hevesli olanlar ve onların peşinden gidenler, Türk adını anmaktan çekinenler, Türkiye'nin Çanakkale önsözünü iyi okumalı ve iyi bilmelidir. Bu önsözü okuyup gerekli dersleri çıkarmalıdır. Savaşla kazandığımız ulusal bağımsızlığımıza karşı oyun oynamak isteyenler, ulusal direniş söz konusu olduğunda neleri göze aldığımızı unutmasınlar. Bizim ulusalcılık anlayışımız, ulusumuzun ortak değerlerine dayanır. Her kökenden insanlarımızın aynı milletin çatısı altında kardeşçe yaşamalarını isteriz. Herkesin etnik kökenine saygı gösteririz, ama etnik ayrımcılığın Cumhuriyetimizi ve demokrasimizi tahrip etmesine izin vermeyiz” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

EN BÜYÜK HİZMET

Konuşmasında öğretmenlere de seslenen Başkan Sürer, “Bu ülke için yapılacak en büyük hizmet; aydınlık, çağdaş, sorgulamasını bilen, bilimselliğe inanan, ulusal bilince sahip, kendine güvenen, kendini geliştirmek için çaba gösteren, ülke ve dünya sorunlarına duyarlı, evrensel değerleri benimseyen, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı ve bunları yol gösterici kabul eden çocuklar yetiştirilmesidir” dedi. Belediye Başkanı Asım Sürer, öğrencilere ise Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ni gençlere emanet ettiğini anımsattı. Daha sonra sahneye çıkan Altınovalı genç tiyatrocuların sunumu, sık sık izleyenlerin alkışları ile kesildi.10. Yıl Marşı’nın söylenmesi ile tamamlanın oyunun sonunda Nuray Özer,yönetmen Hasan Çetin ile oyunculara çiçek vererek başarılarından ötürü grup üyelerini tek tek kutladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz