TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) 14–15 Mart tarihlerinde Adana Kentsel Dönüşüm Çalıştayı düzenliyor. Kentsel dönüşüm projelerinin hukuksal, fiziki, sosyal, ekonomik yönlerinin tartışılacağı çalıştaya çok sayıda mimar, mühendis, yerel yönetici, hukukçu ve akademisyen sunum yapacak.
Çukurova Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen basın toplantısında Adana İKK Sekreteri Mustafa Altıokka, daha çok İstanbul Tarlabaşı, Ayazma, Tepeüstü, Sulukule gibi bölgelerde uygulanan kentsel dönüşüm veya yenileme çalışmalarının pek çok sıkıntıyı beraberinde getirdiğini söyledi.
Şimdiye kadar yapılan kentsel dönüşüm uygulamalarında oluşan rantın kamu ve özel teşebbüs arasında paylaşıldığını, hak sahiplerinin ise mağdur edildiğini iddia eden Altıokka, “Kentsel dönüşümün oluşturduğu rantın sermaye için cazip olduğu doğrudur. Fakat farklı kimlik ve kültürden insanlar içinse ulaşılmazlık ve yoksunluk üretmiştir. Oysa barınma hakkı birçok uluslararası sözleşme ve belgede temel insan haklarından biri olarak kabul edilmiş ve bu ihtiyacın giderilmesi için devletlere yükümlülükler getirmiştir.” dedi.
Belediye, belediye meclisi, hükümet, TOKİ ve ilgili bakanlıkların sürecin en etkili aktörleri olduğunu hatırlatan Mustafa Altıokka, kentsel dönüştürme ve yenilemenin Adana’nın da temel sorunlarından biri olduğunu ifade etti. Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin üzerinde yoğunlaştığı ‘kentsel dönüşüm’ hizmetlerinin yapılmasının gerekliliğine işaret eden Altıokka, “Diğer illerde uygulana gelen yenileme olumsuz süreçlerinin Adana’da oluşmaması için kentte söz söyleme hakkına sahip akademisyen, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, üniversiteler ve halkın katılımı büyük önem taşımakta. İşte bu temel yaklaşımla yola çıkan Çalıştay Düzenleme Kurulumuz her türlü önyargıdan bağımsız olarak yaklaşık bir aylık hazırlık yürütmüştür.”diye konuştu.
Meselenin esas tarafları olan TOKİ, büyükşehir ve ilçe belediyelerinde çalışmaya katılmalarını sağlayacaklarını açıklayan Altıokka, dönüşüm uygulamalarının altyapıya etkilerinin ise ASKİ, UKOME, AYKOME, TEDAŞ gibi kurum temsilcileriyle beraber irdeleneceğini kaydetti. Çalıştayda çalışmaların 7 üst başlıkta gruplandırıldığını ve 70 uzman kişinin iki gün boyunca masalarda çalışacağını belirten Altıokka, organizasyonun sonuç bildirgesini özellikle belediye başkanlarıyla paylaşmak istediklerini sözlerine ekledi.
Toplantıya Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar, Mimarlar Odası Adana Şubesi 2. Başkanı Kamuran Pekçetin, Makina Mühendisleri Odası Temsilcisi Selçuk Göndermez, Harita Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Zengin, Harita Mühendisi İlyas Küçüktopana, İnşaat Mühendisleri Odası Temsilcisi Nazım Biçer, Şehir Plancılar Odası Temsilcisi Cüneyt Erginkaya, Peyzaj Mühendisleri Odası Temsilcisi Özlem Aytok, Ziraat Mühendisleri Odası Temsilcisi Esin Güvercin, Maden Mühendisleri Odası Şubesi Temsilcisi Mehmet Yılmaz katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz