ALTSO, kalitesini bir kez daha tescilledi

ALTSO, 20 Mart'ta Ankara’da TOBB Birlik Merkezi’nde düzenlenen törenle yenilenen 'Akreditasyon Belgesi'ni aldı.

ALTSO Başkanı Kerim Aydoğan, 20 Mart 2012 Salı günü Ankara’da TOBB Birlik Merkezi’nde düzenlenen törenle yenilenen 'Akreditasyon Belgesi'ni aldı. Aydoğan, sertifikayı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Akreditasyon Kurul Başkanı Halim Mete’nin elinden aldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile İngiltere Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yürütülen “Eurochambers' (Türk Odaları İçin Kalite Stratejisi) programı çerçevesinde Eylül 2002’de Avrupa Odalarına Akredite olan ALTSO, geçtiğimiz yıl gerçekleşen denetimden de başarı ile ayrılmıştı.

Reklam
Reklam

Türkiye Odalarını Avrupa Odalarına uyumlu hale getiren proje kapsamında 3 yılda bir denetlemeye tabi tutulan Alanya Ticaret ve Sanayi Odası, 2002’de bu belgeyi almaya hak kazanan Türkiye’deki ilk 10 oda arasına girmişti. Törene ALTSO genel Sekreteri Servet Ünlü ve ALTSO Projeler Koordinatörü Zehra Kanmaz da katıldı.

Törende bu belgeyi ilk kez almaya hak kazanan 7’dönem odalarının yeni belgeleri ile, belgeleri yenilenen odalara Akreditasyon belgeleri verildi.

ALTSO heyeti belge töreninin ardından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından da tebrik edildi. Bu başarının Alanya’nın başarısı olduğuna dikkat çeken Kerim Aydoğan, üyelerden aldıkları destek ve güçle çalıştıklarını söyledi. Aydoğan, “Akreditasyon Sertifikası'nın, ALTSO’nun Avrupa Odaları kalitesinde hizmet verdiğinin bir belgesi olduğunu da hatırlatırken, hizmette sınırın olamayacağını ve bu yöndeki çalışmaların artarak devam edeceğini vurguladı.

HİSARCIKLIOĞLU ‘’AKREDİTQSYON BELGESİ 5 YILDIZ HİZMET BELGESİDİR.’’

Akreditasyon projesi ile amaçlarının oda ve borsaların kapasite ve hizmet kalitesini artırmak olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Oda ve Borsalarımızın bu noktaya gelmesi, hem özel sektörümüz hem de ülkemiz açısından çok önemli. Sizler, ilinizde ve ilçenizde üyelerinizle temas kuracak, onların nabzını tutacak ve hizmet üreteceksiniz ki, biz de burada sizin sesiniz olabilelim. Sizin sesinizi, Türk iş camiasının sesini daha iyi duyuralım. Bu kapsamda, Oda ve Borsalarımızın üyeleri ile bağlarını kuvvetlendirmek, ve sürdürülebilir bir sistem kurmak için 2001 yılında Dünya örneklerini inceledik. 3 temel hedefimiz vardı: Oda ve borsalarımızın hizmet kalitesini artırmak, en üst seviyede standart bir hizmet sağlamak, üyeleri ile odalarımızın bağlarını kuvvetlendirmek. Sonuçta en iyisi olduğunu gördüğümüz İngiltere ve Almanya’nın Odalarını örnek alarak bir sistem oluşturduk ve “Akreditasyon Sistemini” kurduk. Sistemi alıp orada bırakmadık. Her zaman söylediğim gibi, akreditasyon yaşayan bir süreçtir. O yüzden biz de değişen şartlara ve ihtiyaçlara göre sistemi sürekli revize ediyor, hep bir adım ileriyi düşünüyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

“AKREDİTASYON AKADEMİSİ OLUŞTURDUK”

Göreve gelirken bir iddialarının bulunduğundan söz eden Hisarcıklıoğlu, “Biz el yordamı ile iş yapmayacağız; günü kurtaran politikalarla değil, uzun soluklu vizyonla hareket edeceğiz dedik. Takip eden değil, yönlendiren olacağız; Pasif değil, aktif olacağız; ve en önemlisi; biz hükmeden değil, hizmet eden olacağız dedik. İşte bütün gayretimiz, verdiğimiz sözü tutabilmek için. Size karşı mahcup olmamak ve hakkıyla bu işi yapabilmek için. Bu amaca yönelik olarak bu yıl, bir “Akreditasyon Akademisi” oluşturduk. Gerekli eğitimler artık TOBB-ETÜ SEM eğitmenlerince verilecek. Ayrıca isteyen Oda/Borsalarımız, TOBB-ETÜ SEM’den danışmanlık hizmetleri de alabilecekler.

Akreditasyon sistemini niye kurduklarından bahseden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Biz göreve geldiğimizde sadece 5 odamızda İngilizce konuşan personel vardı. Eğer biz Türk özel sektörüne hizmet edeceksek, o kapasiteyle hiçbir şey yapamayız dedik. Çünkü biz vizyonumuzu ve hedeflerimizi büyük tuttuk. 2001 yılının o karanlık ortamını hatırlayın. Ekonomi dibe vurmuştu. Ama daha kötüsü, kimsenin geleceğe dair umudu kalmamıştı. O karanlık günlerde biz çıktık, “Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacak” dedik.

Reklam
Reklam

Bu milletin, bu güce sahip olduğunu söyledik. İşte bugün geldiğimiz noktaya bakın: 2011 yılında dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ülkesi olduk. 200 ülkeye, 20 bin çeşit ürün satıyoruz. Turizmde 7 destinasyon içerisindeyiz. Avrupa 2 yıldır krizden nasıl çıkacağını tartışırken; biz küresel krizden bu tarafa 2,5 milyon kişiye kayıtlı istihdam sağladık. 250 milyar dolar yatırım yaptık. Bu başarı hikayesini Türk özel sektörü yazdı. Bunu siz yaptınız. Türk özel sektörü artık her alanda bir dünya markası. Bakın bugün artık Dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefini artık milletimiz benimsedi. Çünkü şimdi herkes bu gücü gördü. Ama bunu başaracaksak, yine özel sektör eliyle yapacağız. Bunun başka yolu yok.”

“ODA VE BORSALAR BİR ADIM ÖNDEN GİTMELİ”

İl ve ilçelerde Türk özel sektörünün çatı kuruluşu ve kanat önderi olan oda ve borsaların, her zaman bir adım önden gitmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Çünkü dünya öyle bir hale geldi, bilgi o kadar hızlı yayılıyor ki, her şey çok hızlı değişiyor. Bu süreçte firmalarımız kurumsallaşsın, yeniden yapılanısın derken, onların asli temsil mekanizması olan Oda ve Borsalarımız aynı kalabilir mi? Tam tersine, Oda ve Borsalarımız önden gidecek ki, firmaları o yöne çekebilsin. Siz bir adım önden gideceksiniz, ve özel sektörü ileriye taşıyacaksınız. Yani takip eden değil, yönlendiren olacaksınız. Pasif değil, Aktif olacaksınız. Hizmet eden, hizmet üreten olacaksınız. İşte o zaman ilinizde vazgeçilmez olursunuz. İşte o zaman dışa açılmak isteyen, proje üretmek isteyen, yatırım ve ihracat yapmak isteyen firma size gelir, size danışır” dedi.

Reklam
Reklam

"İNSANA YATIRIM EN KAZANÇLI YATIRIMDIR"

TOBB olarak her adımı bu vizyonla attıklarını bildiren Hisarcıklıoğlu,proje kapasitesi için ABİGEM’i, finansmana erişim için KGF’yi, dışa açılma için DEİK’i önemsediklerini bildirdi. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Özellikle rica ediyorum. DEİK temsilciliklerini alın ve etkin kullanın. DEİK’le sürekli irtibat halinde olun. Firmalarınızı yönlendirin. Öte yandan kapasite geliştirme stratejisi çerçevesinde; 65 Oda ve Borsamızı, 20 ülkedeki odalarla eşleştirdik. Kapasite transferi sağladık. Bu projenin bütün kaynağını da AB’den finanse ettik. Şimdi 22 eşleştirme daha yapıyoruz. Aynı şekilde, Oda ve Borsa personelinin eğitimine de büyük katkı sağlıyoruz. 50 personele profesyonel AB uzmanlığı verdik. O kadar iyi eğitmişiz ki, bunların 15 tanesi ayrılarak başka yerlerde çalışmaya başladılar. Şimdi bu eğitim devam edecek. Buna başvurun. Yine Oda ve Borsa personelimizi AB odalarına göndererek yerinde eğitim veriyoruz. Oda sisteminin çalışmasını gösteriyoruz. Bu kapsamda 15 personeli Belçika’ya gönderdik. Şimdi 15’er personeli de Polonya, Avusturya ve Fransa’ya göndereceğiz. Bunlara başvurun. Sizden para pul çıkmıyor. Unutmayın, insana yatırım en kazançlı yatırımdır. Bu imkânları değerlendirin. Personelinizin vizyonu arttıkça, Oda-Borsanızın vizyonu da artacaktır.”

Reklam
Reklam

ODA VE BORSA YÖNETİCİLERİ İÇİN ODA AKADEMİSİ KURULACAK

“Önümüzdeki dönemde iki işi daha yapacağız: Birincisi, Oda ve Borsa Meclis Başkanları, Yönetim Kurulu Başkanları, Genel Sekreterleri ve yönetici personel için Oda Akademisini kuruyoruz. Bu Akademi’de Oda-Borsa yönetimi ve hizmetleri konusunda dünyanın en gelişmiş sistemlerini öğreteceğiz. İkinci olarak da, Oda-Borsalarımızın yerel ve ulusal politika oluşturma kapasitelerini geliştirmek için her ildeki Üniversite akademisyenlerini Oda/Borsa sistemine sokuyoruz. Bu alandaki kapasitemiz artık o kadar yüksek ki, şimdi bütün coğrafyanın Oda – Borsa’larını, Genel sekreter ve personelini biz eğitiyoruz. Bu aslında sizin eseriniz. Bunu her yerde gururla söyleyin.”

AKREDİTE ODA VE BORSALARIN CAZİBESİ

Aktedite oda ve borsaların il ve ilçelerin vazgeçilmezleri olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Akredite olmak demek, bugün Avrupa’da bir oda üyelerine, iş dünyasına hangi hizmeti sunuyorsa Bizim Oda/Borsamız da o hizmetin aynısını sunuyor demek. AB Odaları hangi standartlarda hizmet veriyorsa, o standartlarda hizmet veriyor demek. Yani bu kalitenin ve hizmet anlayışının belgesidir.

Reklam
Reklam

Akreditasyon Sertifikası’na sahip olan Oda veya Borsa, üyelerine 5 yıldızlı hizmet veriyor, müşteri memnuniyetine göre çalışıyor demektir. 5 yıldızlı iş yapıyorsunuz, ama bunu duyurmuyorsunuz. Bu olmaz! O yüzden, lütfen bu belgeyi saklamayın. Tam tersine Oda ve Borsanızın en görünür yerine gururla asın. Binalarınızın girişine Akredite olduğunuza ilişkin tabelayı koyun. Bunu meclislerinizde, meslek komitelerinizde anlatın. İlinizin basın organlarında anlatın. İlinizdeki STK’larla paylaşın.

Ben müşteri memnuniyetine göre çalışırım deyin. “Gelin benden hizmet alın” deyin. Ama Akredite olmuş Oda/Borsalarımız, bu sertifikayı almakla, işin sonuna geldiklerini düşünmemeli. Tam aksine şimdi daha büyük sorumluluk üstlendiniz. Artık hizmet kalitenizi hep daha ileri götürmek zorundasınız.

Artık müşteri memnuniyetinden vazgeçemezsiniz. Bundan sonra hep en iyisi olmak için çalışacaksınız.

Bakın, bugün Oda/Borsalarımız arasında Avrupa büyük kalite ödülünü almış Odamız bulunuyor.

İşte bundan sonra “bu niye benim Odam değil, benim Borsam değil. Ben olmalıyım” diye çalışacaksınız.

Reklam
Reklam

“BİZLERİ UYARIN”

“Hizmet kalitesini artırma noktasında; firmaların, yani üyelerinizin taleplerini toplayın. Bizden daha fazla ne hizmet bekliyorlar, bunu değerlendirin. ‘Bize şu hizmeti verin’ dedikleri noktalar olursa, bunları projelendirin ve bize getirin. Dediğim gibi, bizim Ankara’dan her şeyi görebilme imkânımız yok. Ama siz, illerinizde, ilçelerinizde talepleri ve sorunları en yakından görenlersiniz. Bunları bize iletin ki yeni kanallar açabilelim. Üyelerimize yeni hizmetler sunabilelim. İnanıyorum ki, bu vizyon, bu gayret, bu birlik ve beraberlik, bizi hep daha iyiye taşıyacaktır. Çünkü bizim en büyük zenginliğimiz ve gücümüz birlik ve beraberliğimiz.”

METE: EMEKLERİMİZ BOŞA GİTMEDİ

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Akreditasyon Kurul Başkanı Halim Mete de konuşmasında akreditasyon projesi ile hizmette katma değer yaratma konusunda önemli bir adım atıldığını ve emeklerin boşa gitmediğinin görüldüğünü söyledi.

Projenin oda ve borsaların üyelerine daha iyi daha kaliteli hizmet verebilmeleri için oluşturulduğunu anlatan Mete, sistemin ceza üzerine değil ödül ve teşvik üzerine yapılandırıldığını belirtti. Halim Mete amaçlarının tüm oda ve borsaları sisteme dahil etmek olduğunun altını çizerken, “Tüccar ve sanayicimize yönelik hizmet kalitemizi daha yukarılara taşımak zorundayız” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: