ALTSO Üyelerine Macaristan'dan Vize Kolaylığı

​Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) üyelerinin Macaristan vizesini daha kolay alabilmeleri için Macaristan Büyükelçiliği ile protokol imzalandı.

​Alanya Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin Macaristan vizesini daha kolay alabilmeleri için Macaristan Büyükelçiliği ile protokol imzalandı. Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, ALTSO Başkanı Mehmet Şahin'i makamında ziyaret etti. Ziyaret sonrası Şahin ile Hovari arasında ALTSO üyelerine ticari vize konusunda ayrıcalık tanınan "Vize Kolaylığı Protokolü" imzalandı. İmza töreninde konuşan Şahin, Türk iş adamlarının vize almasını kolaylaştırılmasıyla ticari ilişkilerin geliştirilmesinin kolaylaşabileceğini ifade etti. Şahin, şöyle konuştu: "Macaristan Büyükelçimizin girişimiyle TOBB önderliğinde AB Bakanlığı'mızla bir protokol imzalandı. Bu sadece 23 ili kapsıyordu. Biz de Alanya'nın mevcut potansiyelini göz önüne alarak girişimde bulunduk. Alanya'nın durumunun farklı olduğunu, stratejik öneminin farklı olduğunu Alanya'nın ilçe bazında görülemeyeceğini, 32 bin yabancı uyruklu vatandaşın ilçede yaşadığını ve bunun 15 bininin Şengen ülkesi vatandaşı olduğunu yazılı olarak anlattık. Büyükelçimiz de bizim yazımızı dikkate aldılar ve istisnai bir durum olarak bizimle anlaşma yapmayı kabul ettiler. Alanya 23 ilin arasında bir ilçe olarak istisna oldu. Bu yüzden kendilerine tekrar teşekkür ediyorum." Anlaşmanın detayları hakkında bilgi veren Hovari ise il düzeyinde ticaret ve sanayi odaları ile anlaşma imzaladıklarını anlattı. Alanya'nın başvurusunu önemini dikkate alarak kabul ettiklerini dile getiren Hovari, "Alanya gerçekten de birçok ilin ekonomik ve sosyal anlamda önünde yer alıyor. Bu nedenle Alanya ve Ticaret Odası ile bu önemli anlaşmayı imzalıyoruz" dedi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 3 milyar dolara yakın olduğunu belirten Hovari, bunu daha da artırmak istediklerini kaydetti. Bunu artıracak potansiyele sahip olduklarını ifade eden Hovari, "Biz 100 milyar dolar ihracat yapıyoruz, siz 150 milyar dolar ama bizim nüfusumuz 10 milyon, siz 76 milyonsunuz. Türkiye'deki ihracatımız güçlü ama daha fazla istiyoruz. Aynı şekilde Türkiye'den de daha çok mal, hizmet almak istiyoruz" diye konuştu. Hovari, Türkiye'nin son yıllarda çok değiştiğini ve geliştiğini belirterek Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne gireceğini dile getirdi. Türkiye'nin yönünün batıya dönük olduğunu vurgulayan Hovari, Türkiye ve Avrupa ülkeleri arasındaki iktisadi varlığın da AB sürecini olumlu anlamda katkı sağladığını bildirdi. Yapılan konuşmaların ardından Şahin ve Hovari protokolü imzaladı. Protokolün ardından Şahin, Hovari'ye Alanya'ya özgü dokuma kilim, gece lambası olarak kullanılan su kabağı hediyelerini verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: