Altuğ: Suriyeli Mülteci Sayısı 400 Bini Geçti, Uluslararası Yardım Çok Az

Dışişleri Bakanlığı Göç, İltica ve Vize Genel Müdür Yardımcısı Esen Altuğ, Suriye’den Türkiye’ye gelen sığınmacı...

Dışişleri Bakanlığı Göç, İltica ve Vize Genel Müdür Yardımcısı Esen Altuğ, Suriye’den Türkiye’ye gelen sığınmacı sayısının 400 bini geçtiğini söyledi. Suriye’den gelen misafirlerin 200 bininin kamplarda, 200 bininin ise şehirlerde barındığını belirten Altuğ, "Burada bir sorunumuz var maalesef uluslararası yardım çok yetersiz kalıyor. Bunu Türkiye tamamen kendi kaynaklarıyla yapıyor. Umarız uluslararası yardım artar." dedi.

Ulusal ve uluslararası düzeyde pek çok toplantıya ev sahipliği yapan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) Kadın Platformu, ‘Güncel Gelişmeler Işığında Türkiye'nin Mülteci-Sığınmacı Politikası’ başlıklı bir çalıştay düzenledi. Ankara Rixos Otel’de düzenlenen çalıştayda özellikle Suriye’de yaşanan olaylardan sonra Türkiye’ye gelen Suriyelilerle birlikte daha çok gündeme taşınan mülteci- sığınmacı meselesinin, devlet ve sivil toplum nezdinde mevcut durum analizi yapılıp sorunlar tespit edilerek çözüme yönelik adımlar tartışıldı. Birleşmiş Milletler'in (BM) Ekonomik ve Sosyal Konseyi'nde (ECOSOC) Genel Danışmanlık Statüsünde olan GYV’nin düzenlediği ve BM Mülteci Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor’ın da konuşma yaptığı çalıştaya, ulusal ve uluslararası düzeyde pek çok STK temsilcisi, bürokrat, gazeteci, akademisyen ve yabancı misyon temsilcileri müzakereci veya konuşmacı olarak katıldı.

Reklam
Reklam

Dışişleri Bakanlığı Göç, İltica ve Vize Genel Müdür Yardımcısı Esen Altuğ, Suriye’den Türkiye’ye gelen sığınmacı sayısının 400 bini geçtiğini söyledi. Suriye’de yaşanan istikrarsızlık ve kriz nedeniyle aniden Türkiye sınırına büyük bir Suriyeli vatandaş topluluğunun geldiğini belirten Altuğ, “Bizim politikamız açık kapı politikasıdır. Geri göndermemek insani mülahazalarla onlara barınma sağlamak. Sadece barınma değil biz Suriyeli kardeşlerimize misafirlerimize geçici koruma altında yardım veriyoruz. Barınma yanında eğitim ve sağlık hizmeti veriyoruz. Bugün suriye’den gelen misafirlerimizin sayısı 400 bini aştı. 200 bini kamplarımızda barınıyor 200 bini aşkın kişide şehirlerimizde barınıyor.” Açıklamasında bulundu.

"ULUSLARARASI YARDIM ÇOK AZ"

Türkiye’nin Suriye’lilere göstermiş olduğu hizmetlerin örnek olması gerektiğini belirten Altuğ, "10 binden 40 bin kişiye kadar sayının ulaştığı kamplarımız var. Bu uluslararası alanda bize bütün ülkeler övgü ile söz ediyordu. Burada bir sorunumuz var maalesef uluslar arası yardım çok yetersiz kalıyor. Bunu Türkiye tamamen kendi kaynaklarıyla yapıyor. Dışarıdan aldığımız kaynak çok çok az. Umarız uluslararası yardım daha çok artar." dedi.

Reklam
Reklam

"SIĞINMACILAR İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) Başkanı Mustafa Yeşil, vakfın kurulduğu günden bu yana özellikle yurtiçi ve yurtdışında birlikte yaşayabilme kültürünün oluşmasına dönük bölgesel, uluslar arası ve yerel organizasyonlar yaptığını söyledi. Türkiye'nin Mülteci-Sığınmacı Politikası çalıştayı ile ilgili yaklaşık 1 yıllık bir çalışma yürüttüklerini belirten Yeşil, “Programın en önemli gördüğümüz ayağı sadece burada devlet bürokrasisinden katılımcıların olması değil aynı zamanda mülteci ve sığınmacılarla ilgili hizmet veren sivil kuruluşlar, uluslar arası kuruluşların temsilcileri ve bu alanda çalışan akademisyenlerin bu masa etrafında bulunması bu toplantıyı farklı kılıyor.” diye konuştu.

Mülteci ve sığınmacı kavramlarının uluslar arası normlardan biraz daha farklı olarak Türkiye’de ayrı manalara gelecek şekilde kullanıldığını belirten Yeşil, “Suriye’de yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye’ye iltica eden geniş nüfusun mülteci veya sığınmacı kavramı ile değil de misafir ve konuk kavramları ile adlandırıldığını biliyoruz. Tabi bugün bize bakan yönüyle sadece bölgesel bir problem olmaktan öte uluslar arası bir mesele olarak değerlendirilmesi gerekli olan ve gerçekten ve hala devam eden o dramın bizim sınırlarımıza yansıyan ve bir başka drama dönen oradaki ilticanın manzaraları tartışılacak.” Şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

STK TEMSİLCİLERİ VE AKADEMİSYENLER KONUŞUYOR

3 oturumdan oluşan çalıştayda ‘Uluslararası Perspektifte Türkiye’nin İltica ve Sığınma Politikası’ başlıklı ilk oturumun başkanlığını Turgut Özal Üniversitesi Öğr.üyesi Doç.Dr.Mahmut Akpınar yaptı. Oturumda ‘Türkiye’nin Mülteci-Sığınmacı Politikası, Mevcut Uygulamalar’, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye Temsilcisi ‘BM Mülteci Yüksek Komiserliği’nin Türkiye Odaklı Çalışmaları ve Son Dönem’, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Türkiye Misyon Şefi Meera Sethi ‘Göç Alanında Değişen Eğilimler ve Zorluklar Açısından Türkiye’ ve Helsinki Yurttaşlar Derneği Mülteci Programı Yöneticisi Oktay Durukan ‘Sivil Toplum Perspektifinden Türkiye'nin Mülteci Politikaları ve Uygulamaları’ başlıklı sunum yaptı.

Programda başkanlığını Polis Akademisi Ceza Adaleti Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cengiz Başak’ın yaptığı ‘Türkiye’deki Suriyelilere Dair Uygulamalar ve Türkiye’nin Konumu’ oturumunda AFAD Başkanlık Müşaviri Turan Erkoç, AB Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler, Basın ve Enformasyon Birinci Müsteşarı François Naucodie, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Özel Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuray Ekşi, Kimse Yok Mu Derneği Genel Başkan Yardımcısı Metin Çetiner ve GÖÇ-DER Genel Başkanı Yahya Munis sunum yaptı. Programın üçüncü ve son oturumunun başkanlığını Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümünden Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev yaptı. Oturumda Mülteci Hakları Koordinasyonu (MHK) Temsilcisi ve Mülteci Der Başkanı Taner KILIÇ, Gazeteci Nevval Sevindi, Gediz Üniversitesi Göç Araştırmaları Grubu Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Şahin Mencütek sunum yaptı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: