Altuntaş: 8 Yıllık Temel Eğitim Üzerine Hemşirelik Unvanı Verilmiyor

Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelikte Yönetim Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serap Altuntaş, bugün hiçbir...

Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelikte Yönetim Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serap Altuntaş, bugün hiçbir ülkede, 8 yıl temel eğitim üzerine 4 yıl süreli hemşirelik eğitimi ile hemşire unvanı verilmediğini söyledi.

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından ‘Hemşirelikle İlgili Güncel Yasal Düzenlemeler’ konulu bir konferans düzenlendi. AÜ Kültür Merkezi A Salonu'ndaki konferansa Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri katıldı.

Öğrencilere, hemşirelikle ilgili genel bilgiler ve değişen düzenlemeleri anlatan Yrd. Doç. Dr. Serap Altuntaş, "Avrupa Konseyi'nin 1967 tarihli 'Hemşirelik Eğitiminde Minimum Standartlar' adlı metninde hemşirelikte minimum standart, en az 10 yıl temel eğitim üzerine en az 3 yıl ya da 4 bin 600 saat yalnızca mesleğe yönelik eğitim olarak belirlenmişti. Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile kurulan 79 sağlık yüksekokulunun ilgili üniversitelerce faaliyete geçirilmesi için 22 Kasım 1996 tarihinde Sağlık Bakanlığı ile Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı arasında imzalanan protokol uyarınca, ülkemizde 11 yıldır hemşirelik eğitimi sadece ve sadece lisans düzeyinde verilmektedir. Bu kapsamda, üniversiteler bünyesinde yer alan 101 lisans eğitimi programı bulunmaktadır. Yine 1995'te Yüksek Sağlık Şurası'nın aldığı kararla hemşirelikte mesleki yeterliliğin ancak ve ancak lisans düzeyinde verilecek bir eğitimle kazanılabileceğini kabul etmiş bulunmaktadır." dedi.

Reklam
Reklam

Hemşirelik mesleğini de tanımlayan Altuntaş, şunları kaydetti: "Günümüzde hemşirelik mesleği, hastaları izlemek ve tedavi süreçlerini yönlendirmek için gerekli olan ileri soyut düşünme yeteneği ve bilgiye sahip olunması zorunlu bir ihtisas mesleğidir. Bu nedenle yükseköğrenim görmüş meslek mensupları tarafından icra edilmesi zorunlu olup, meslek lisesi eğitimi ile beklenen yeterliliğin kazanılması olanaksızdır. Özellikle lisans eğitimi aynı zamanda topluma nitelikli sağlık hizmeti sunulması için de zorunlu bulunmaktadır. Özellikle, modern dünyanın temel meselelerinden biri olan nüfusun yaşlanması ki Türkiye de bu trende girmektedir, yine, kronik hastalıkların artışı, bireyselleşme ve geniş aileden çekirdek aile tipine geçişin yaşlı ve hasta bakımında profesyonel desteğe ihtiyacı artırması gibi sosyal etkenlerle, tarihin hiçbir dönemiyle kıyaslanamayacak ölçüde kaliteli bakım hizmetine duyulan ihtiyaç da artmıştır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: