"Altyapılarda 'küresel Isınma' Revizyonu Gerekiyor"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, küresel ısınmanın etkisiyle Türkiye'de görülen yağışların etkisini

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, küresel ısınmanın etkisiyle Türkiye'de görülen yağışların etkisini artırdığını belirterek, "Şehirlerin altyapı sistemlerinde, şiddetli yağışlar dikkate alınarak iyileştirme yapılması lazım" dedi.

Prof. Dr. Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel ısınmaya dayanan iklim değişikliği etkisinin en fazla görüldüğü ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi.

İklim değişikliğiyle birlikte kısa sürede yeryüzüne düşen aşırı yağışların, şehirlerde su baskınlarına neden olduğunu vurgulayan Şen, "Şehirlerde yüzey sularının tahliyesi için belirli miktarda suyu tahliye edebilecek kanalizasyon sistemleri yapılmıştır. Bu sistemler yapılırken haliyle küresel ısınma göz önünde bulundurulmamıştır. Bir bölgeye bir ayda düşmesi gereken yağış, birkaç saatte düşünce bu sistemlerin suyu tahliye etmesi mümkün değildir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Şehirlerin alt yapı sistemleri oluşturulurken küresel ısınmanın etkilerinin düşünülmesi gerektiğine dikkati çeken Şen, "Şehirlerin var olan alt yapı sistemlerinde değişiklik yapılacaksa su tahliye kanallarının daha büyük çaplı olanlarıyla değiştirilmesi gereklidir. Yerel yönetimler, şiddetli yağışlarda akışa geçecek su miktarını uzmanlardan öğrenerek, düzenlemelerini buna göre yapmalıdır. Böylelikle yağışların ardından yaşanan su baskınlarının önüne geçilmiş olur" ifadesini kullandı.

-"Binaların ısıtma ve soğutma dereceleri güncellenmeli"-

Şen, iklim değişikliğiyle birlikte, binaların ısıtma ve soğutma derecelerinin de değişime uğradığını anlatarak, binalarda bu değişime göre düzenleme yapılması gerektiğini bildirdi.

Binaları ısıtmak ve soğutmak için gerekli olan enerjinin, 1999 yılında bir grup uzman tarafından belirlendiğini ifade eden Şen, ısıtma ve soğutma dereceleri ile yalıtım miktarı, güneşten gelen enerji, hava sıcaklığı ve yağış değerlerine göre yapılan hesaplamalar sonucu ortaya çıktığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Şen, meteorolojik değerler değiştiği için bu hesaplamaların gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Örneğin, eski soğutma değerlerini Antalya'da kullanamazsınız. İstanbul'da da o eski soğuklar kalmadı. Ona göre ısıtma derecelerini düşürmeniz lazım. Yapılacak bu değişiklikler, ekonomiye de katkı sağlar" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: