Mynet Yemek Facebook Sayfasını Beğenin
Ginkgo, sarı ve yuvarlak meyvelerinin tedavi edici özelliği nedeniyle yüzlerce yıl boyunca kullanılmıştır. Terpenoid isimli antioksidandan çok miktarda içeren bu bitki hücrelere giden oksijen miktarını arttırarak hafızayı güçlendirir.
Biberiye, hafıza güçlendirici etkisiyle uzun yıllar boyunca kullanılagelen bitkilerden birisi. Northumbria Üniversitesi araştırmacılarından Prof. Mark Moss yaptığı araştırmayla da biberiyenin hafıza arttıran etkisini kanıtladı. Deneyin sonunda, biberiye yağı kullanan deneklerin uzun dönemli hafızalarında kullanmayanlara göre artış gözlendi. Yoğun miktarda demir, vitamin B ve kalsiyum içeren biberiyeyi yemeklerde kullanabileceğiniz gibi, demleyerek çayını da yapabilirsiniz.
Asya’nın kralı olan ginseng bitkisi meşhur Asya tıbbında sakinleştirici olarak halen kullanılmaktadır. 3 ay boyunca düzenli olarak ginseng kullanan Alzheimer hastalarının bilişsel kapasitelerinde artış gözlenmiştir.
Hoş bir nefes ve sağlıklı bir mide için vazgeçilmez olan nane, çiğ olarak tüketilebildiği gibi demlenerek çay şeklinde de tüketilebilir. Wheeling Jesuit Üniversitesi’nden Doktor Bryan Raudenbush yaptığı çalışmalarda beynin kapasitesindeki artışın yanı sıra problem çözme, düşünme ve konsantrasyon üzerindeki olumlu etkilerini de saptamıştır. Doktor Raudenbush, bu olumlu sonuçların nanenin hücrelere oksijen taşıma konusundaki başarısından kaynaklandığını düşünüyor.
Adaçayı, Newcastle Üniversitesi’nde yapılan çalışmalarda incelenmiş ve beyin üzerindeki olumlu etkisi böylece kesinleşmiştir. Yapılan testlerde adaçayı yağı kapsülü kullanan deneklerin kelime hatırlama testinden aldıkları sonuçlar kullanmayanlara oranla çok daha yüksek. Yüksek faydalar barındıran adaçayı, çay tiryakilerinin listesinde mutlaka bulunmalı.
Kökenleri Amazon’daki yağmur ormanlarına dayanan kedi pençesi yüz yıllar boyunca bölgedeki yerli halklar tarafından kullanılmıştır. Yerlilerin kızarıkları ve yaraları tedavi etmek için kullandıkları bu bitki, daha sonraları Alzheimer araştırmalarına da konu olmuştur. Yapılan çalışmalar sonucunda, kan akışlarındaki yavaşlamadan dolayı beyinlerine yeteri kadar oksijen gitmeyen Alzheimer hastaları üzerinde olumlu sonuçlar alınmıştır. Yani kedi pençesi, kandaki oksijeni beyne taşıyarak, Alzheimer hastalığının yavaşlatılmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Kovanotu ilk olarak 16. yüz yılda İsviçreli hekim Paracelsus tarafından kullanıldı. O günden bu yana çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Son bilinen faydası ise, hafıza ve Alzheimer üzerine. Newcastle Üniversitesi’nden Prof. Elaine Perry kovanotunun beyindeki reseptörlere olan etkisini test etti. Yapılan çalışma sonucunda, kovanotunun asetilkolin enziminin artışına katkıda bulunduğu görüldü. Kovanotun üzerinde devam eden araştırmalar tamamlandıkça daha çok faydası görüleceğe benziyor.
Zerdeçal
Hint ve Asya kökenli bitkilerden birisi olan zerdeçalın diğer adı süper baharat. Hint tıbbının vazgeçilmezi olan bu baharat pek çok konudaki yararıyla bu unvanı fazlasıyla hak etmiş. Zerdeçalın şifa kaynağı olacağına inanılan hastalıklardan birisi de Alzheimer. Yoğun olarak zerdeçal tüketilen Hindistan’da Alzheimer görülme sıklığı dünyanın geri kalanına oranla bir hayli az. Bu durumdan cesaret alan araştırmacılar zerdeçalın beyin sağlığına olan etkisi üzerinde çalışmalara başladı. Orta seviyedeki Alzheimer hastaları üzerinde yapılan çalışmalar zerdeçalın faydasını tam anlamıyla ortaya koymasa da, gelecekteki araştırmalar için umut verici sonuçlar elde edildi.