Alzheimer Hastalarının Bakımı-Nöroloji Uzmanı Vural:

Özel Medline Antalya Hastanesi'nden Nöroloji Uzmanı Dr. Melih Vural, alzheimerli hastaların öfke, saldırganlık veya hezeyan gibi durumlarında hastaya mantıklı olanın

Özel Medline Antalya Hastanesi'nden Nöroloji Uzmanı Dr. Melih Vural, alzheimerli hastaların öfke, saldırganlık veya hezeyan gibi durumlarında hastaya mantıklı olanın gösterilmeye çalışılması gerektiğini bildirdi.

Vural, yaptığı yazılı açıklamada, alzheimer hastalığının ilerlemesiyle, davranış ve iletişimin normal kurallarının geçersiz kaldığını belirtti.

Alzheimerli hastalarda kişilik değişikliklerinin meydana geldiğini ve mantıksal uslamlama yetilerini kaybettiğine dikkati çeken Vural, davranış değişikliklerinin bakım verenler için başa çıkılması gereken en zor belirtiler olduğunu bildirdi.

Reklam
Reklam

Vural, alzheimer hastalarının bakımında dikkat edilmesi gereken hususların şöyle sıraladı:

"Belirli davranışları neyin tetiklediğini anlamaya çalışın, sonra bunlardan kaçınmaya veya en aza indirmeye çalışın. Ne kadar saldırganca veya utanç verici olursa olsun hiçbir davranışı asla cezalandırmayın veya öfkeli tepkiler vermeyin. Öfke, saldırganlık veya hezeyan gibi durumlarda hastaya mantıklı olanı göstermeye çalışın. Halüsinasyonlar alzheimer hastalığında en sık görülen bulgudur, bu konuda anlayışlı olun. Alzheimerli hasta kendisine ait eşyaları saklayabilir veya çöpe atabilir, sonra da bunu unutup başkalarını bunları çalmakla suçlayabilir. Uygunsuz cinsel davranışlar veya soyunma gibi durumlarda utanmamaya aşırı tepki vermemeye çalışın. Yumuşak bir şekilde onu bu davranışından vazgeçirmek ve dikkatini başka yöne çekmek durumu idare etmenin en iyi yoludur."

Muhabir: Murat Yolcu

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: