Alzheimer hastalarına ve ailelerine yardımcı olmak amacıyla hazırlanan başvuru niteliğindeki kitap; hastalığın tanımı, tarihçesi ve epidemiyolojisi, nedenler ve risk faktörleri, alzheimer hastalığının genetiği ve fizyopatolojisi, belirtileri ve hastalığın evreleri, hastalığın tedavisi, hemşirelik yönetimi gibi konuları kapsıyor.
Alzheimer hastalığının görülme sıklığının yaşlı nüfusun artması ile birlikte sürekli artış gösteren önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirten Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çiçek Fadıloğlu, "Bireyin yaşam kalitesini etkilediği kadar aileyi, toplumu, profesyonel olan veya olmayan bakım verenleri de fizyolojik, psikolojik, sosyal ve ekonomik yönleriyle etkilemektedir. Hastalık nedeniyle düşünme, hafıza ve dil fonksiyonlarının yanı sıra kişilik ve davranış bozuklukları ortaya çıkmakta ve sonuçta hastaların bağımlı hale gelmesiyle sağlık bakım maliyeti ve yükü artmaktadır" dedi.
Hastalığa yaklaşımda hemşirelerin eğitim yolu ile hasta ailesi veya ona bakım veren bireyleri bilgilendirerek uzun bir süreci kapsayan hastalık yönetiminde etkin rol aldığını açıklayan Prof. Dr. Fadıloğlu, "Bu kitapta alzheımer hastasına her ortamda bakım verecek olan hemşireler için bilginin yanı sıra hasta ve aileye yönelik sorunlar ve yaklaşımlar ayrıntılı bir biçimde yer almaktadır. Günümüzde önemli bir sorun olan alzheımer hastalığının ilerlemesini önlemek ve hastaların daha kaliteli bir yaşam sürdürebilmesini sağlamak amacıyla önerilen girişimlerin yararlı olacağını düşünüyor ve amaçlanan hedeflere ulaşılmasını diliyorum" diye konuştu.
(İHA)