ANKARA (İHA) - 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu uyarınca ön görülen toplu görüşmeler, bugün Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler başkanlığında başladı.
Toplu görüşmelere, Kamu İşveren Kurulu adına Başbakanlık, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, DPT, DİE, Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü yetkilileri, Kamu çalışanları adına Kamu-Sen, KESK ve Memur Sen temsilcileriyle Kamu İşveren Sendikaları Temsilcileri katıldı.
Görüşmeler öncesi bir açıklama yapan Devlet Bakanı Keçeciler, bir süredir var olan ancak; hukuki kimliği tartışmalı olan kamu görevlilerinin örgütlenmelerine ilişkin tartışmanın Kamu Görevlileri Sendikası Yasası ile sona erdiğini belirterek, devlet memurlarının belirlenmiş 11 hizmet kolunda kurulmuş sendikaların üye olmalarının tartışmasız bir hukuk zeminine kavuştuğunu vurguladı. Keçeciler, bu kanunla sendika üyesi devlet memurlarından sendika aidatlarının bordro üzerinde kesilmesi suretiyle memur sendikalarının ve konfederasyonlarının mali bağımsızlık kazanmalarının da sağlandığını ifade etti. Önemli olan şeyin karşılıklı anlayış ve iyi niyet olduğuna işaret eden Keçeciler, "Bu toplantının gündemi çalışmalarımızı düzenleyen kanun gereği Yüksek İdari Kurul'da kamu yöneticileriyle, kamu görevlileri, sendikaları yöneticileri arasında yapılan görüşmeler ve çalışmalar sonucu müştereken düzenlenen konuları esas alarak oluşturulacaktır" diye konuştu.
Yaşanan olumsuz tecrübelerden sonra bu gün gelinen noktayı küçümsememek gerektiğini kaydeden Keçeciler, kamu görevlilerinin sendikalarda örgütlenmelerini ve kanunun çizdiği sınırlar içerisinde toplu görüşmelerin yapılır hale gelmesinin çok önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Bu görüşmelerin ilk defa olması ve yılların birikmiş sorunlarının toplu görüşmeyi sınırlayan yasal düzenlemeyi aşarak yapılacak olmasının samimiyetle karşılanması gerektiğini söyleyen Keçeciler, bundan önce verilen tek taraflı kararın bundan sonra memur temsilcileriyle birlikte alınacak olmasından hiçbir rahatsızlık duymadıklarını belirtti. Keçeciler, şunları söyledi:
"Hiç tartışmasız amacımız, memur ücretleri arasındaki dengesizlikleri düzeltilmesi ve kamu kesiminde işçi ve memur ücretleri arasındaki dengenin sağlanmasıdır. Kamu işveren sendikalarına sistem içinde yer verilerek işçilerde olduğu gibi memurlarında muhatap kılınmalı bu düşünceden hareketle gerçekleşmiştir."
Bütün sorunların bu ilk görüşmede çözülemeyeceğini, yasal teknik ve ekonomik anlamda kimsenin beklemediğini kaydeden ve bunun mümkün olmadığını, görüşmenin taraflarının da bildiğini ifade eden Keçeciler, bu gerçeğin bugün başlayan görüşmeleri gölgelememesi gerektiğini söyledi. Keçeciler, "Hiç kimse devletin kamu çalışanlarına imkanlarını gizleyerek yada vermemeye çalışarak yaklaşacağını aklına dahi getirmemelidir. Biz bu toplu görüşme çalışmalarını bir pazarlık olarak değil, müşterek sorunlarımızın nasıl çözüleceğine ilişkin görüş ve programların oluşturulacağı bir ortam olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.
Keçeciler'in ardından konuşan Kamu Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise görüşme masasına oturmak için uzun yıllar mücadele verdiklerini hatırlatarak, bugüne kadar kamuoyu ile paylaştıkları sorunları bundan sonra devlet yetkililerine doğrudan iletebilecek olmalarını önemli bir kazanç olduğunu ifade etti. Kanundaki aksaklıkların düzeltilmesi için toplu görüşme masasını bir fırsat olarak gördüklerini vurgulayan Akyıldız, "Memurların kendilerini ifade edebileceği bir kişiliğin oluşması en önemli kazancımızdır. Kamu çalışanları uzun yıllar bir beklenti içindedir. Bu beklentinin ışığını bir mum ışığı olarak görmek istemiyoruz" diye konuştu. KESK Başkanı Sami Evren ise bu yasa ile memurların haklarını korumanın mümkün olmadığına işaret ederek, grev ve toplu sözleşme haklarını elde edinceye kadar mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı. Toplu görüşmelerde asıl yetkilinin kamu sendikaları değil, Bakanlar Kurulu olduğuna dikkat çeken Evren, böyle bir uygulamanın hiçbir çağdaş devlet anlayışına sığmadığını ifade etti. KESK Başkanı, son 5 yılda reel olarak yüzde 100 kayıpları bulunduğu öne sürerek, toplu görüşmelerde maaşlarının iki kat arttırılmasını ve sosyal haklarının insanca yaşayacak düzeye çıkarılmasını isteyeceklerini açıkladı. Bu düzeyin memur maaşlarını 1 milyar liranın üzerinde olma gerektirdiğini ifade eden Evren, "Bu talebimizi gerçekçi bir taleptir" diye konuştu.
Bugünkü görüşmelerde toplu görüşme çalışmalarının hızlandırılması ve kısa sürede sonuçlandırılması için yapılacak çalışmalar ele alınacak. Bir ön çalışma grubunun oluşturulması planlanıyor. Görüşmeler 15 gün içinde tamamlanacak ve alınan kararlar Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Memur maaşlarına ilişkin karar, 1 Ocak 2003 tarihinden itibaren geçerli olacak.