Amasya elması nasıl yazılır? TDK'ye göre Amasya elması doğru yazılışı nedir?

Kelime sayısı ile son derece zengin bir kelime dağarcığına sahip olan Türkçe dili bu zenginliği birleşik türde kelimelerin varlığına, bir kelimenin birden fazla anlama gelmesine ya da farklı dillerden gelen yabancı kökenli kelimelerin zaman içinde Türkçeleşmesine bağlıdır. Ancak bu zenginlik aynı zamanda çok fazla yazım yanlışı yapılmasına da neden olabilir.

Türkçe dilinde bazı ifadelerin yazımları eğer birleşik kelime ise ayrı ya da bitişik olmalıdır. Hangi kelimenin nasıl yazılacağı Türkçe yazım kurallarına göre belirlenmiştir. Aynı şekilde büyük küçük harf kullanımı ile ilgili de çeşitli kurallar bulunur. Bu kurallara uyulmaması hâlinde yazım yanlışı yapılır.

Amasya elması nasıl yazılır?

Birleşik bir kelime olan ve bir basit bir de özel ismi bir araya getiren Amasya elması yazımı çok sık karıştırılan kelimeler arasında yer alır. Türk Dil Kurumu’nun yayınladığı yazım ve imla kuralları doğrultusunda yazılması hâlinde yazım yanlışı yapılmaz.

Reklam
Reklam

Amasya elması TDK (Türk Dil Kurumu) internet sitesinde ve yayınladıkları sözlüklerde yer alan kurallara göre ayrı yazılması gereken birleşik türde kelimelerden biridir. Elma kelimesi basit türde bir kelimedir. Hiçbir eki yoktur ve yapısında bir değişiklik yaşamamıştır. Bir şehir adı olan Amasya ise özel isimdir.

Amasya elması doğru yazılışı nasıldır?

Hem birleşik türde kelime olma özelliği bulunan hem de aynı zamanda bir isim tamlaması olan Amasya elmasındaki elma kelimesi büyük harf ile başlamaz. Amasya bir şehir adı ve özel isim türünde olduğu için büyük harfle başlar ancak sonrasında gelen elma kelimesi küçük harfle başlamalıdır. Bu duruma benzer başka örnekler de verilebilir: Kayseri pastırması, Bursa şeftalisi, İzmir tulumu.

Amasya elması Türkçe yazım kurallarına göre ayrı yazılması gereken birleşik türde kelimeler arasında yer alır. Türkçe yazım kurallarında ayrı yazılması gereken birleşik kelimelerde aranan diğer bazı özellikler şunlardır:

  • Alt, üst yan, orta gibi kelimeler ile birlikte oluşturulanlar
  • Yer isimlerinde kullanılan yön bildiren kelimeler (Batı Trakya, Doğu Anadolu gibi.)
  • Yiyecek ve içecek isimleri ile kurulanlar
  • Yol ve ulaşım ile ilgili olanlar
  • Eşya ya da nesne isimleri ile oluşanlar
Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: