Amasya "Çevre Sağlığı" için kenetlendi...

Her gün çeşitli yollarla açığa çıkan fazla miktardaki atığın dünyamızda depolanması mümkün değildir.

Her gün çeşitli yollarla açığa çıkan fazla miktardaki atığın dünyamızda depolanması mümkün değildir.

Bu sebeple ülkeler,şehirler atıklar ile nasıl mücadele edecekleri ile ilgili olarak çalışmalar yürütmekte ve çözüm yolları aramaktadırlar.

İl genelinde atıkların toplanması,taşınması,geri kazanımı,kompostlanması ve düzenli olarak bertarafı işlemlerinin bir birlik üzerinden yürütülmesi amacı ile AKAB(Amasya Katı Atık Birliği)kurulmuştur.

Birlik sağlık kuruluşlarından kaynaklanan patolojik(hastalık etkeni taşıyan)ve patolojik olmayan malzemelere ismini veren tıbbi atıklarında entegre katı atık yönetim sistemi içersinde bertarafını gerçekleştirmektedir.

Reklam
Reklam

Bağlar üstü mevkiinde hayata geçirilen katı atık tesis alanında kurulan tıbbi atık sterilizasyon tesisi bünyesinde;1 adet sterilizatör,1 adet parçalayıcı,1 adet tıbbi atık toplama aracı ve soğuk hava deposu bulunmaktadır.

Tıbbi atık çalışmalarında gelinen nokta hakkında bilgi veren Amasya Belediye Başkanı ve Birlik başkanı Sayın Cafer Özdemir;’ Her insanın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı vardır. Atıklar, atık döngüsü içinde;üretildikleri andan, son uzaklaştırma aşamasına kadar çevre ve insan ile doğrudan yada dolaylı etkileşim içindedir. Atıkların insan sağlığına olumsuz etkileri ve çevrede yarattığı kirlilik sebebi ile,hastalık yapıcı veya bulaştırıcı özelliklere sahip olabileceğinden dolayı,sıhhı şekilde bertaraf edilmeleri çok önemlidir. Tesisimizde 8 nisan tarihi itibariyle atık sterilizasyonu insan sağlığından ödün vermeden son derece titizlikle yapılmaktadır’ dedi.

Birlik müdürü Çevre Yük.Müh.Maşide Bütüner ise;Tıbbi atık sağlık kuruluşları ve araştırma merkezlerinden kaynaklanan,tıbbi işlemler ve araştırmalar sırasında ortaya çıkan;enfeksiyöz,patolojik ve kesici-delici atıkların genel adıdır.Hastaneler,sağlık ocakları.poliklinikler ve diğer sağlık kuruluşları,tıp,diş hekimliği ve veteriner fakülteleri tıbbi atık kaynaklarıdır. Tıbbi atıkların çevre ve insan sağlığına doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortamlara verilmesi yasaktır.

Reklam
Reklam

Tıbbi atıkların başta doktor, hemşire, ebe,diş hekimi gibi sağlık personellerince oluşumları sırasında diğer atıklar ile karışmadan ayrı olarak biriktirilmesi gerekir.

Bütüner,görüldüğü üzere tıbbi atıklar toplanması,taşınması ve bertarafı son derece hassasiyet gösterilmesi gereken bir atık türü, tıbbi atık aracımız birliğimize üyeile Taşova,Mecitözü ve Erbaa gibi merkezlerden tıbbi atıklarıtoplamakta,tesisimizde sterelizasyonunu sağlayarak bertarafını gerçekleştirmektedir diyerek sözlerini noktaladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz