Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Uysal:

Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Uysal, sona eren 59. pancar kampanyasını değerlendirdi.

Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Uysal, sona eren 59. pancar kampanyasını değerlendirdi.

27 Eylül'de başlayan 59. pancar alım kampanyasının 2 Aralık'ta son bulduğunu belirten Uysal, "59. kampanya sürecinde 10 bölgemizde ekim yapılmış olup toplam 87 bin dekar alanda pancar ekilmiştir. Toplamda 357 bin ton pancar işlenerek 43 bin 771 ton kristal şeker üretilmiştir. Ayrıca yan ürün olarak 13 bin 320 ton melas, 120 bin ton yaş küspe elde edilmiştir. Bu yan ürünlerden gerek melas gerekse küspe çiftçilerimizin ve besicilerimizin talepleri nispetinde satılmıştır" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Kampanya sürecinde en verimli ve başarılı bölgelerin Gümüşhacıköy, Merzifon, Suluova, Amasya olduğunu vurgulayan Uysal, şöyle devam etti:

"Kampanya döneminde çiftçilerimizden fabrikamıza pancar getirenlere ton başına 125 lira, ayrıca 10 lira prim ödemesi yapılacaktır. Kendi payına düşen küspeyi almayan çiftçimize avans olarak ortalama ton başına 55-60 lira üzerinden bedel ödenmiştir. Sona eren kampanya döneminde çiftçimize ayni avans (tohum, gübre, ilaç, şeker ve kooperatiften alınan malzemeler) ve 2 kez de nakdi avans ödenmiştir. Bu ayni ve nakdi yapılan ödemeler pancar bedelinin yüzde 75'i oranındadır. Geriye kalan yüzde 25 kısmını ise 2013 yılının ilk çeyreğinde ödeyeceğiz."

Uysal, 2011-2012 hesap döneminde fabrikanın 9 milyon 200 bin lira karla mali yılını kapattığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Buna binaen 2013-2014 sezonu yani nasipse 60. pancar alım dönemi için avans fiyat olarak ton başına 150 lira uygulanacaktır. Dolayısıyla elde edilebilecek her türlü karlılığı çiftçimize bilhassa pancar ekicilerine sunmaya devam edeceğiz. Tabi ki tüm bunların üzerine alternatif tarım ürünlerinden dolayı pancar ekimi yeterli olmayıp çalışma süremiz kısa olmuştur."

Reklam
Reklam

Muhabir: Murat Arslan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: