Amasya Üniversitesi Kadınlara 'hamilelik Eğitimi' Verecek

Amasya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu ve Amasya Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği 'Doğuştan Anomalilere Neden Olan...

Amasya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu ve Amasya Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği 'Doğuştan Anomalilere Neden Olan Önlenebilir Etkenlerle Mücadele' projesinin tanıtımı, İpekköy Yerleşkesi’nde yapıldı.

Toplam 4 ay sürecek projedeki amacın, kadınlarda gebeliğin ilk 12 haftalık döneminde oluşabilecek bebek kayıplarının önlenmesi konusunda farkındalık oluşturmak, buna karşı önlem alınması konularında bilgilenmiş ve uygulayabiliyor olmasını sağlamak olduğu bildirildi.

Haftada 3 gün sabah ve öğleden sonra grubu olmak üzere iki gruba verilecek olan eğitimde, doğumsal anomalilere neden olan risk faktörleri, akraba evlilikleri, ileri yaş, genetik ve kromozomal hastalıklar, gebelikte sistemik hastalıklar, endokrin hastalıklar (troid, diyabet gibi), anne adayının hastalıkları, kan uyuşmazlığı gibi konulara değinilecek.

Reklam
Reklam

Proje tanıtımını gerçekleştiren Amasya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölüm Başkanı Mesude Uluşen, doğuştan gelen bazı engellerin, gebeliğin ilk dönemlerinde annelerin maruz kaldıkları durumlar ya da annenin gebelik öncesi var olan hastalık problemleri sonucu oluştuğunu söyledi.

Erken dönemdeki düşüklerin büyük çoğunluğunun yüzde 90 oranında embriyoya ait nedenlerden kaynaklandığını belirten Uluşen, “Kromozomal anomaliler, kalıtsal faktörler, radyasyon, ilaçlar, kimyasal maddeler, enfeksiyon etkenleri gibi teratojenik ajanlar, embriyonel evrede gebelik ürününe zarar vererek, doğumsal kusur veya sakatlıklara yol açmaktadır.” dedi.

Uluşen, şunları kaydetti: “Çoğu kadın illegal ilaçlar, alkol, sigara ve reçete ile satılan bazı ilaçların teratojenik "normalden farklı, anormal yapı oluşturan" bir yapıya sahip olduğunu bilmelerine rağmen yine de kullanılmaktadır. Gebeler, çamaşır suyu, boyalar, boya çıkartan maddeler, fırın temizleyicisi, ahşap temizleyici gibi günlük yaşamda kullanılan kimyasalların doğmamış bebekleri üzerindeki teratojenik etkisinin olduğu bilmemektedir. Doğumsal anomalilerin bir kısmı önlenemeyebilir, ancak önlenebilenler için alınacak tedbirler aracılığıyla sağlıklı bebeklerin dünyaya gelmesi sağlanabilir.”

Reklam
Reklam

Uluşen, Sağlık Yüksekokulu’nda verilecek eğitim için syo@amasya.edu.tr internet adresinde veya 0358 218 17 67 numaralı telefondan daha detaylı bilgi alabileceklerini söyledi. Uluşen, sağlıklı bir anne, daha sağlıklı bir bebek ve daha sağlıklı bir toplum ile geleceğe daha sağlam adımlarla ilerlemek için tüm kadınları eğitim projesine katılmaya davetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: