Amasya Üniversitesi’nde 'Lozan Anlaşması Ve Türkiye Cumhuriyeti' Konuşuldu

Amasya Üniversitesi ve İnönü Vakfı ortaklaşa “90.Yılında Lozan Anlaşması ve Türkiye Cumhuriyeti” konulu panel gerçekleştirdi.Amasya...

Amasya Üniversitesi ve İnönü Vakfı ortaklaşa “90.Yılında Lozan Anlaşması ve Türkiye Cumhuriyeti” konulu panel gerçekleştirdi.
Amasya Üniversitesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele, İnönü Vakfı Başkanı Özden İnönü Toker, Eski Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Kemal Nehrezoğlu, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Amasya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selim Özcan katıldı.
Panelde bir konuşma yapan Rektörü Prof.Dr. Metin Orbay “Milli mücadelenin eylem planı Amasya’da yapılmıştır ve Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yolda Amasya şehri önemli bir görev üstlenmiştir. Amasya’da başlayan bu mücadele Lozan’da tüm uluslararası arenada müstakil bir Türk devletinin tanınması ile sonuçlanmıştır. Mustafa Kemal Atatürk Lozan ile ilgili görüşleri sorulduğunda “Türk Milleti aleyhine yüzyıllardır hazırlanmış ve Sevr ile tamamlandığı zannedilen, büyük bir suikast ortadan kaldırıldığı bir belgedir” diyerek tavrını net bir şekilde ortaya koymuştur.” dedi.

Reklam
Reklam

İnönü Vakfı Başkanı Özden İnönü Toker ise Amasya’nın çok önemli bir şehir olduğunu ve cumhuriyetin kuruluşunda başrol oynadığını ifade ederek, daha çok İsmet Paşa ve Atatürk arasındaki dostluktan bahsederek bu dostluk ve aile ortamından çok şeyler öğrendiğini hatıralarıyla anlattı. Atatürk ile İsmet İnönü arasında sıkıntı olduğu yönünde kendisine pek çok soru sorulduğunu belirten Toker “İsmet Paşa ile Atatürk arasındaki dostluk yazılan pek çok mektupta da çok açıktır. Bunlar politika gereği çok fazla söyleniyor ama politika da güzel yapılmalı." diye konuştu.

Program sonunda Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay tarafından Eski Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, İnönü Vakfı Başkanı Özden İnönü Toker’e günün anısına çiçek takdim edildi ve hatıra fotoğrafı çektirildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: