Amasya'da Gezilecek Yerler

Türkiye'deki hem tarihi hem de kültürel olarak oldukça önemli şehirlerden bir tanesi Amasya.

Amasya şirin yapısı, doğal güzellikleri, hala tutkuyla sakladığı ve içine aldığı tarihi ile gerçekten görmeye değer. Amasya geziniz boyunca pek çok şeye adeta hayran kalacak ve bir gün tekrar bu şehri ziyaret etmek isteyeceksiniz. Amasya şehrinin adı da bu topraklarda yaşamış bir Amazon kraliçesi olan Amasis'ten geliyor.

Amasya’da gezilecek yerler nelerdir?

Aynalı Mağara

Amasya şehir merkezinde mutlaka görmeniz gereken noktalardan bir tanesi Aynalı Mağara. Oldukça ilginç bir efsaneye sahip olan bu mağara, efsaneye göre bir kralın güzelliği ile ünlü kızına ev sahipliği yapmış.

Reklam
Reklam

Amasya Kalesi

Amasya'ya kadar gidip Amasya Kalesi'ni ziyaret etmemek elbette olmaz. Hititler tarafından yapıldığı düşünülen Amasya Kalesi, muazzam bir manzaraya sahip. Amasya'nın güzelliklerine bir de bu kalenin manzarasından bakmalısınız. Bu kalenin günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşabilmesi Osmanlılar zamanında yapılmış olan bakımlar sayesinde olmuş.

Kral Mezarları

Amasya Kalesi'ne doğru giderken uğramanız gereken bir nokta da Kral Mezarları. Mezarlar Harşena Dağı'nın yamaçlarında bulunuyor. Amasya'yı fetheden Melik Ahmed Danişmend Gazi, 1075 yılında mezarların içinde bulunan Pontus devrinden kalma gömüleri kaldırtmış. Yine bu yıllarda Hristiyan keşişlerin bu mezarlarda inzivaya çekildikleri söyleniyor.

Yedi Kuğular Kuş Cenneti

Amasya'nın eşsiz doğal güzelliklerinden yalnızca bir tanesi olan Yedi Kuğular Kuş Cenneti... Bu cennet yer, Yedikır Barajı'nın etrafına kurulu. Yedi Kuğular Kuş Cenneti'nin Amasya'nın Suluova ilçesine uzaklığı 10 km.

Hazeranlar Konağı

Oldukça özel bir mimariye sahip, Osmanlı eseri olan Hazeranlar Konağı, Amasya'nın ecesi... 19. yüzyılda yapılan ve bugün müze olarak kullanılan bu yapı içerisinde etnografik eserler sergileniyor.

Reklam
Reklam

Yalıboyu Evleri

Yeşilırmak, Amasya'yı güzel kılan en önemli şey belki de. Yeşilırmak'ı daha da eşsiz kılan ise birbirinden farklı güzelliklere sahip restore edilmiş Yalıboyu Evleri. Evler, Yeşilırmak kenarına, tarihi sur duvarları üzerine kurulmuş.

Amasya Arkeoloji Müzesi

Kültürümüzdeki mumya örnekleri sadece bu müzede bulunuyor. Aynı zamanda müzede tunç çağından kalma kalıntıları da görebilirsiniz. Tarihseverlerin kesinlikle uğramasını tavsiye ederim.

Amasya’da ne yapılır?

Amasya, görsel anlamda sizi adeta büyüleyecek bir şehir. Tarihin kültürle buluştuğu, doğal güzelliklerin de ona katkı sağladığı bu harika şehirde yapacağınız en güzel şey, şehrin her köşesini karış karış dolaşmak ve burada geçirdiğiniz vakitlerin tadını çıkarmak

Amasya’da nerede kalınır?

Amasya'da konaklayabileceğiniz pek çok otel var. Ancak Amasya'da ne tür bir konaklama hayal ettiğinizi belirlemeniz gerekir. Eğer tarihi bir gezi ve tarihi bir konaklama istiyorsanız Amasya'daki restore edilmiş tarihi konaklarda da kalabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Lalehan Hotel

Amasya'nın tarihini ve geçmişini sonuna kadar hissedebileceğiniz otellerden bir tanesi Lalehan. Oldukça kaliteli hizmetin verildiği bu otel, konaklama alternatiflerinizden biri olabilir. Lalehan Otel; Amasya Garı'na 700 km, havalimanına 50 km ve Amasya Otogarı'na 2 km uzaklıkta.

Uluhan Hotel

Amasya Kalesi ve Antik Kral Mezarları'nın oldukça yakınında bulunan Uluhan Hotel de şehrin büyüleyici ruhunu sonuna kadar yaşayacağınız harika bir konaklama yeri. Otel, Kaya Mezarları'na 600 metre, Amasya Merzifon Havaalanı'na ise 37,6 km mesafede bulunuyor.

Gözlek Termal Tesisleri

Amasya'da hem uygun fiyatlı bir konaklama hem de şifalı sulardan faydalanma imkanı isterseniz önerebileceğimiz otel: Gözlek Termal Tesisleri. Amasya-Çorum karayolu üzerinde bulunan bu otel, şehir merkezine 20 km mesafede.

Amasya’ya nasıl gidilir?

Amasya'ya özel aracınızla ya da otobüsler ile karayolunu kullanarak kolayca seyahat edebilirsiniz. Amasya, Samsun'a 128 km, Ankara'ya 342 km, Erzurum'a 560 km, Trabzon'a 460 km, Kayseri'ye 310 km, İstanbul'a 680 km ve Bursa'ya 690 km mesafede bulunuyor. Bununla birlikte eğer seyahat süresini çok daha kısa tutmak istiyorsanız Merzifon Havalimanı'nı kullanarak havayolu ile de ulaşmanız mümkün.

Reklam
Reklam

Amasya’ya ne zaman gidilir?

Amasya bilindiği üzere Karadeniz ikliminin hakim olduğu bir şehir. Bu nedenle sürekli yağış alıyor. Aynı zamanda Amasya'da kış aylarının oldukça soğuk olduğunu, bahar aylarının ise yağışlı geçtiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle Amasya'ya gidilecek en doğru zaman kesinlikle yaz ayları.

Amasya’da nerede alışveriş yapılır?

Amasya'da hem hatıra amacıyla hem de sevdiklerinize götürmek için satın alabileceğiniz pek çok ürünün satıldığı hediyelik eşya dükkanları ve çarşılar bulunuyor. Buradan dilediğiniz gibi alışveriş yapabilirsiniz. Ancak bizim öncelikli tavsiyemiz Amasya'nın meşhur elmasından şehirden ayrılırken bir miktar yanınızda götürmeniz.

Amasya’da ne yenir?

Karadeniz mutfağının eşsiz lezzetlerinin bulunduğu Amasya'da birbirinden özel tatları deneyimlemeniz mümkün. Amasya'ya gelmişken mutlaka tadına bakmanız gereken damak çatlatan lezzetler arasında; çatal çorba, helle çorbası, Amasya çöreği, bakla dolması ve ciğer sarması bulunuyor. E

Ali Kaya Restaurant

Amasya'nın lezzetli yemeklerinin tadına bakmak istiyorsanız size önerebileceğimiz restoranlardan ilki Ali Kaya Restaurant. Lezzetli yemekler yerken bir yandan muazzam manzaranın keyfini çıkarın.

Reklam
Reklam

Amaesia Mutfağı

Amasya'ya özel yöresel tatları denemek için gidebileceğiniz güzel restoranlardan bir tanesi de Amaesia Mutfağı. Hatuniye'de bulunan bu restoran, şehri ziyarete gidenlerin sıklıkla uğradığı ve lezzetini sürekli anlattıkları bir yer diyebiliriz.

Çörekçi Galip

Amasya'nın meşhur çöreklerini tatmak istiyorsanız Çörekçi Galip doğru adres. Üstelik bu lezzetli çörekleri sadece tadına bakmak için değil direkt olarak kahvaltınızı yapmak için yemelisiniz.

Amasya'da hava durumu

Amasya, Karadeniz ikliminin görüldüğü bir şehir. Şehirde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise yağışlı geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 13,6 derece. Temmuz ve ağustos, ayları şehrin en sıcak ve en kurak olduğu aylar. Şehir en fazla yağışı ise ilkbaharda alır.