AMATEM'e ençok doğudan hasta geliyor

Ankara - Ankara Numune Hastanesi 2. Psikiyatri ve AMATEM Klinik Şefi Doç. Dr. Nesrin Dilbaz, Ankara Alkol ve Madde Bağımlıları Tedavi Eğitim Merkezi'nde (AMATEM) tedavi gören madde bağımlılarının çoğunun, "Güneydoğu ve Doğu Anadolu'dan geldiği"ni söyledi.

Dilbaz, merkezlerince yapılan istatistik çalışması sonucunda 2004'ten bu yana alkol bağımlısı sayısının azaldığının, madde bağımlılığı (bali, ecstacy, eroin, esrar gibi) nedeniyle tedavi gören hasta sayısının ise arttığının tespit edildiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Dilbaz, 2004'te 572 hastanın tedavi olmak için merkeze yatırıldığını, bu sayının 2005'te yüzde 25'lik artışla 784'e yükseldiğini belirterek, bunun, Türkiye'de madde bağımlılarının sayısının arttığı anlamına gelmediğini, tedavi için müracaatta bulunanların sayısının arttığını gösterdiğini kaydetti.

Güneydoğu ve Doğu Anadolu'daki illerden tedavi olmak için merkezlerine gelen madde bağımlısı sayısının diğer bölgelere göre yüksek olduğuna dikkati çeken Dilbaz, "Birinci sırayı Gaziantep, ikinci sırayı Van alıyor. Hakkari ve Kilis'te de oran yüksek. Eroin bağımlısı hastalarımızın 80'i Gaziantep, 23'ü Van, 12'si Kilis, 11'i
Hakkari'den geldi. Bu sayı, Kocaeli, Mersin, Bolu, Çorum, Bilecik, Kırıkkale'de 1, Ankara'da 21 ve İstanbul için 5" diye konuştu.

Dilbaz, bu bölgelerde eroin, esrar gibi maddelere kolay ulaşılabildiğini, "kullanımın sosyal kabul gördüğünü" ve ucuza satıldığını, bu nedenle de bölgedeki bağımlı sayısının yüksek olduğunu ifade etti.

AMATEM'in Ankara'da olması nedeniyle, alkol, madde ve eroin kullanan hastaların yüzde 60'ının Başkentten geldiğini belirten Dilbaz, Yozgat, Kırıkkale, Konya, Kırşehir gibi İç Anadolu bölgesindeki illerde ise alkol bağımlılarının ağırlıklı olduğunu bildirdi.

Reklam
Reklam