Bu 10 Kasım’da ülkemizde ve dünyada amatör radyocular Atatürk’ü anlatacak. Atatürk’ün kişilik özelliklerinden, ülkemiz için öneminden ve öğretilerinden bahsedilecek olan programlarda ulu öndere karşı vefa görevi hakkıyla yerine getirilmeye çalışılacak.
10 Kasım sabahı hayata gözlerine yuman başkomutan Mustafa Kemal bu yılda birçok farklı platform üzerinden anılacak. Bunlardan en dikkat çekici olanlarından biri hiç şüphe yok ki amatör telsizcilerin yayınları olacaktır. Peki kimdir bu amatör telsizciler? Amatör radyocu nedir, ne iş yapar? Ülkemizde ve dünyada amatör radyoculuğun yeri nedir? Bu haberde bu soruların yanıtını siz değerli okuyucularımız için araştırıp bulduk.
AMATÖR RADYOCU NEDİR?
Amatör radyoculuk, Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti’nin web adresinde geçen tanıma göre “Amatör radyo servisi, bireylerin kendilerini haberleşme ve haberleşme elektroniğinde yetiştirmelerine yönelik gayri ticari, siyasi boyutu olmayan ve deneysel bir haberleşme servisi” şeklindedir. Bunun yanında amatör radyoculuk haberin devam eden kısımlarında bahsedeceğimiz üzere birçok farklı amaçlar içinde kullanılmaktadır.
Bunlardan en hayati olan hiç şüphesiz ki doğal afetler gibi olağanüstü durumlarda amatör radyocuların hayat kurtarıcı rolünde olmasıdır. Bunun yanında eğlence amaçlı olarak, farklı insanlar tanımak için ve teknik olarak kendilerini geliştirmek isteyen insanların uğraştığı bir tür hobidir. Amatör radyoculuk yada amatör telsizcilik de denilen bu hobideki amatör kelimesi aslında görebildiğimiz kadarıyla bu insanların gerçekten birer amatör oldukları değildir. Çevresinde amatör radyoculuk ile ciddi anlamda uğraşan insanlar olan kişiler bilirler ki bu kimseler işlerini son derece ciddiye alırlar ve hemen hepsi çok bilgili ve başarılı insanlardır. Nitekim tarih boyunca birçok olağanüstü durumda sergiledikleri davranışlar, sundukları hizmetlerle bunu defalarca kez kanıtlamışlardır.
NASIL AMATÖR RADYOCU OLUNUR?
Amatör radyoculuk ülkemizde Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne bağlı olarak sürdürülmektedir. Bir amatör telsizci olmak isteyen kişi Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü dahilinde çalışan Telsiz İşletme Müdürlüğünün her yıl 2 kere olarak düzenlediği sınavlarda başarılı olması gerekir. Ardından sadece kendisi özel olarak alacağı bir çağrı işareti sahibi olacak ve amatör telsizcilik faaliyetlerine başlayabilecektir.
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün düzenlediği bu sınav 4 kısımdan oluşmaktadır. Bu kısımlar teknik konular, işletme konuları, kanunlar ve yönetmelik ile ilgili konular ve mors alfabesi ile ilgili sorulardan oluşmaktadır. Ülkemizde amatör radyoculuk faaliyeti 2813 sayılı kanun ile birlikte gelen “Amatör Telsizcilik Yönetmeliği” kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Amatör telsizci olmak isteyen kimseler Telsiz İşletme Müdürlüğünün bu sınavından aldığı sonuca göre 3 farklı amatör telsizci lisansından birine sahip olabilir. Bunlar amatör telsizcilerin bağlanabildikleri farklı bandlara göre farklılaşan A, B ve C sınıf lisanslardır. Bu lisanslara dair detaylı bilgileri Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün web sitesinden alabilirsiniz.
Yukarıda sınav sonrasında amatör telsizcilere verilen bir çağrı işaretinden bahsetmiştik. Bu çağrı işareti amatör radyocuların yaptıkları haberleşmenin belirlenebilir olması açısından uluslararası haberleşme ile ilgili kuruluşlar tarafından oluşturulan sistemlere göre verilmektedir. Bu kuruluşlar ülkelere çağrı işaretleri için belirli ön ekler vermekte ve çağrı işaretinin kalan kısmı ise amatör radyocunun bulunduğu bölge gibi belirli faktörlere göre ülke içerisindeki yetkili kurumlarca (Bizde bu kurum Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüdür) belirlenmektedir.
Amatör telsizcilik için gereken cihazların temin edilmesi ise gelişen teknoloji ile birlikte artık giderek ucuzlamıştır. Günümüzde 100-150 TL dolaylarına herkes bir telsiz edinebilir. Ancak amatör radyoculuk alanında kendilerini geliştirmek ve daha güzel ekipmanlarla daha güzel işler başarmak isteyenler 20 bin TL’ye ve hatta daha fazlasına kadar bir bütçeyi gözden çıkartmaktadırlar.
ÜLKEMİZDE VE DÜNYA’DA AMATÖR RADYOCULUK
Amatör radyoculuğun tarihi ilk olarak 19. yüzyılın son dönemlerinde başlasa da bildiğimiz, şu anda kullanılan doğrultuda amatör telsizcilik 20. yüzyılın ilk yarısında başlamıştır. İlk olarak Amerika’da ve Kanada’da başlatan amatör telsizcilik işi ilk kez Amerika’da amatör radyo istasyonlarının listelerini içeren resmi yayınların yapılması ile birlikte farklı bir boyut kazanmıştır. Bu yayınların ilki 1909 yılında Amerika’da gerçekleşmiştir ve 89 adet amatör radyo istasyonunun bilgilerini içermektedir.
Daha önce buradaki amatör kelimesinin aslında bildiğimiz anlamda kullanılmadığından bahsetmiştik. Bunun bir kanıtı olarak amatör radyoculuğun bilimden mühendisliği, endüstriden sosyal hizmetlere kadar birçok ciddi alanda çok önemli katkılar yapmış olmasını gösterebiliriz. İlk olarak sadece eğlence ve hobi amaçlı olarak amatör telsizciliğe başlayan birçok kimse daha sonraları bu küçük hobilerini radyo yayılım çalışmalarına katkı sağlayarak, radyo yarışmaları düzenleyerek, kamu hizmetinde kullanarak, teknik bazı deneyler yaparak ve bilgisayar ağlarında kendilerini geliştirip sonrasında insanlığa faydalı olarak tabiri caizse işi çığırından çıkarmışlardır. Bu şekilde dünyaya kalıcı faydalar sağlanmıştır. Gelişen teknoloji ile birlikte internet çağında da amatör radyoculuk yerini ve önemini korumuştur.
Türkiye’de ilk kez Türkiye Radyo Amatörleri Derneği çatısı altında toplanan radyo amatörleri daha sonra bu kurumun yasal bazı problemler dolayısıyla kapatılmasının ardından varlığı günümüze kadar sürecek olan Türkiye Radyo Amatörleri cemiyeti adı altında birleşecektir. 1962 yılından beri faaliyet gösteren bu kurum birçok hayat kurtaran işlerde bulunmuş ve ülkemizde amatör radyoculuğun gelişmesinde en büyük katkıyı sağlamıştır.
Ülkemizde 1990 yılında ilk defa amatör radyoculuk kuruluşlarından biri olan Türkiye Radyo Amatörleri cemiyeti tarafından tatbikatlar gerçekleştirilmeye başlanmıştır. 1991 yılına gelindiğinde ise Birinci Körfez Savaşında yine TRAC (Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti kısaltması) tarafından İkaz Alarm Haberleşmesi alanında destek vermiş ve devletimiz tarafından kamu yararına çalışan derken statüsüne yükseltilmiştir. TRAC ülkemizde doğal afetlerde ve bunun gibi acil durumlarda halka hizmet sunan ilk gönüllü kuruluştur.
Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti ülkemizin birçok bölgesinin ciddi deprem bölgesi olması sebebiyle de son derece gerekli ve faydalı bir kuruluş olmuştur. 1991 Tiflis Depremi, 1992 Erzincan Depremi, 1995 Dinar Depremş, 1998 Batı Karadeniz sel felaketi, Adana – Ceyhan Depremi, 1999 Körfez Depremi, 1999 Düzce – Kaynaşlı Depremlerinde ve daha birçok farklı zamanda, acil durumlarda sundukları üstün hizmetlerle bunu her seferinde kanıtlamışlardır. 1998 yılında ise AKUT ile iş birliği içerisinde çalışmalarına hız kazandırmış ve halen ülkenin refahı için gerek olduğu müddetçe gönüllü olarak çalışmaktadır.
AMATÖR RADYOCULARIN DÜZENLEDİĞİ 10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA PROGRAMI
Amatör radyoculuğun sıradan bir hobi olmaktan çıkıp hangi boyutlara ulaştığını tarih bize gösterdi. Ayrıca haberimizin odak noktası olarak amatör radyoculuk kuruluşlarının gerçekleştirdiği duyarlı faaliyetlerden biri olan 10 Kasım Atatürk’ü Anma Programlarını duyurmak istiyoruz. Ulu önderin hayata gözlerini yumduğu günün üzerinden 79 yıl geçmesine rağmen hatırası hala milletimizin gönlündedir ve hep öyle kalacaktır.
Bu bağlamda hem ülkemizde hem de dünyanın dört bir yanında amatör telsizciler bu 10 Kasım’da programlarına ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü de katacaktır. O gün yüzlerce farklı bölgeden yayın yapılarak bu anlamlı günün önemi vurgulanacaktır. Başkomutanımız şahsından ve onun silah arkadaşları ile birlikte ülke için yaptıklarından bahsedilecek olan bu programlarda asla tamamen ödeyemeyecek olsak da vefa borcunun bir kısmı yerine getirilmeye çalışılacaktır.