'amatör Sporların Genel Kurulları İptal Olabilir' İddiası

Spor hukukçusu avukat Hüseyin Alpay Köse, Spor Genel Müdürlüğü Bağımsız Spor Federasyonlarının Çalışma Usul ve...

Spor hukukçusu avukat Hüseyin Alpay Köse, Spor Genel Müdürlüğü Bağımsız Spor Federasyonlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'teki düzenlemelerin bazı bölümlerinin kanuna aykırı olduğunu iddia ederek, "Federasyonları uyarıyorum. Eğer bu yönetmeliğin kanuna aykırı olan bölümlerini işletir ve bu şekilde genel kurul yaparlarsa, bu genel kurulların tamamı iptal olacak" dedi.

Spor Genel Müdürlüğü Bağımsız Spor Federasyonlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'e göre, 2012 Londra Olimpiyatları'nın bitmesiyle seçim sürecine giren 52 bağımsız federasyon olağan genel kurula gidiyor. Şu ana kadar Basketbol, Voleybol, Muay Thai ve Okçuluk federasyonlarında başkanlık süreci tamamlanırken, gerçekleştirilen genel kurulların 'iptal edilmesi' iddiası ortaya atıldı.

Reklam
Reklam

İddiayı değerlendiren spor hukukçusu avukat Hüseyin Alpay Köse, "Anayasa Mahkemesi, Spor Genel Müdürlüğü'nün bağımsız federasyonlar üzerindeki tahakkümünün iptali noktasında vermiş olduğu kararlar çerçeve statüde iptal edilmişti. Ancak Spor Genel Müdürlüğü buna rağmen yeni bir yönetmelik çıkarak, tahakkümü devam ettirmeye çalışmakta ve bu konuda çok ciddi, haksız uygulamalar yapmış durumda. Seçime girecek adaylardan yüzde 15 civarından belli bir imza istenmesi ve bunun açık olarak istenmesi. Ayrıca mevcut delege yapısındaki delegelerin ne olduğu belli olmayacak şekilde, kura deniliyor ama bakıldığında kuranın nerede, nasıl ve ne şekilde yapılacağı belli değil. Nitekim bunun suistimale çok açık olduğu aşikar, genel kurula gitme hakkı olan kişilerin, gidememesi sonucunu doğurma ihtimali yüksek" şeklinde konuştu.

"SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ FEDERASYONLARA MÜDAHALE ETMEYE DEVAM EDİYOR"

Köse, federasyon başkanı ve yönetiminde bulunan kişilerin aynı zamanda Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda veya Spor Genel Müdürlüğü'nde görevli olmasına imkan tanındığına dikkat çekerek, "Bu konuda çok ciddi sıkıntılar. Bu yönetmeliğin tamamının kanuna, 6215 sayılı Bağımsız Spor Federasyonları Hakkındaki Kanun'a aykırı olduğu çok açık. Zira bu kanunun amacı spor federasyonlarını, adı üstünde 'bağımsız, kendilerini idare edebilir, devletin bu konudaki müdahalesinden uzak olarak yapılanmasını sağlamak' ama Spor Genel Müdürlüğü, federasyonlara bu konuda müdahale etmeye devam ediyor. Tabiki denetim yetkisine kimse bir şey diyemez, denetleyebilir ama direk yönetimine, seçimlere müdahalede bulunması, genel kurula müdahalede bulunması çok yanlış. Her federasyonun genel kurulu ana statüyü düzenlemekte yetkili, kanun iç çerçeve içerisinde bunu uygun şekilde düzenlemek durumundalar. Fakat Spor Genel Müdürlüğü çıkarmış olduğu yönetmelikle bu düzenleme yetkisini kendi üzerine almış durumda. Bizim bu konuda Danıştay'a yapmış olduğumuz bir 'iptal başvurusu' söz konusu" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

"FEDERASYONLARI UYARIYORUM"

Amatör spor federasyonlarını uyaran Köse, "Eğer bu yönetmeliğin kanuna aykırı olan bölümlerini işletir ve bu şekilde genel kurul yaparlarsa, bu genel kurulların tamamı iptale tabi olacaktır. Dolayısıyla bu yapılan seçimler, ana statüler tekrar yapılmak durumunda kalacak, bu da hem zaman hem para kaybına yol açacaktır. Bu açıdan kanuna aykırı olan bu maddelerin işletilmemesi gerekliliği çok önemlidir" dedi.

Federasyon başkanlarının ve federasyon yönetim kurullarında olanların mutlaka bağımsız, bu işin içinden gelen ve bu işe gönül vermiş kişilerin olması gerektiğine dikkat çeken Köse, şunları söyledi: "Şu an mevcut yönetmelik gereğiyle genel kurullarda Spor Genel Müdürlüğü'nün ciddi bir ağırlığı bulunmakta. Hem belli sayıda direk olarak delege koyma hakları var ayrıca bu başkan ve yönetim kurulu üyelerinin etkisiyle gelen üyeler var. Şu an itibariyle Spor Genel Müdürlüğü'nün destek vermediği adayların kazanması gerçekten çok düşük. Bu da demokrasiye ve bağımsız spor federasyonlarının özüne aykırılık teşkil ediyor. Bu açıdan bu uygulamalar kesinlikle hukuka aykırı."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: