"Ambargonun kalkması için çalışıyor"

Salzburg - Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı Avusturya'nın Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, Kıbrıs Türklerine yönelik ekonomik ambargonun kalkması için çalıştıklarını söyledi.

AB-Batı Balkanlar Dışişleri Bakanları gayri resmi toplantısı öncesinde soruları yanıtlayan Plassnik, AB'nin KKTC'ye yapacağı mali yardımı onayladığını, doğrudan ticaretin başlamasına yönelik tüzüğün onaylanması için de çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Plassnik, "Dönem başkanı olarak KKTC üzerindeki ekonomik ambargonun kalkması için ne yapacaksınız?" sorusunu yanıtlarken de, ilk önce Türkiye'nin ek protokolle ilgili yasal sorumlulukları olduğunu ifade etti ve bu konu üzerindeki sorunların aşılmaya çalışıldığını söyledi.

Reklam
Reklam

"Sorunun ek protokolle değil, AB Konseyi'nin 26 Nisan 2004'te KKTC ile ilgili aldığı kararla ilgili olduğunun" hatırlatılması üzerine Plassnik, herhangi bir yorumda bulunmadı.

Plassnik, aynı soruya bir kez daha muhatap olunca, ticaret tüzüğünün kabul edilmesi için ülkesinin çalışmalarını sürdürdüğünü ve buna ön adım olarak Kıbrıs Türklerine yönelik 139 milyon avro tutarındaki yardımın serbest bırakıldığını söyledi.

Plassnik, AB genişlemesi için hazmetme kapasitesine bakılması konusunun sadece Türkiye için gündeme getirilmediğini söyledi.