Amber'den hükümete 'yerel basın' tepkisi

ANKARA (İHA) - Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Züheyir Amber, hazırlanmakta olan bir tasarıyla yerel basının yok edilmek istendiği iddiasında bulunarak hükümete sert tepki gösterdi.

Parlamento'da bugün bir basın toplantısı Düzenleyen Amber, özgürlüklerin en önemli temsilcisinin basın olduğunu belirterek, "Basın özgürlüğü, olmazsa olmazlardan biridir. Basınımızın özgürlüğünü etkileyecek en büyük etken ise özellikle yerel basınımızın maddi yönden kendi ayakları üzerinde durabilmesinden geçmektedir" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Hükümetin iktidara geldiği ilk yıllarda yerel basının güçlendirilmesi sözlerini verdiğini kaydeden Amber, "Aradan geçen 3.5 yıldan sonra baktığımızda, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan kanun taslağında, yerel basını ayakta tutan resmi ilanların tamamen ortadan kaldırılması yönünde bir çalışmaya tanık olmaktayız" diye konuştu.

Hükümetin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nda değişiklik yapma teşebbüsünde olduğunu bildiren Amber, "Bakanlar Kurulu'nda hazırlanan ve imzaya açılan çalışmada yerel gazetelerin resmi ilan yayınlama hakkı tamamen ortadan kaldırılırken, şeffaflık ilkesi çerçevesinde ihalelerin kim veya kimlere nasıl dağıtılacağı kuşkusunu da gündeme getirmektedir. Bu değişikliklerin yürürlüğe girmesi halinde Anadolu'ya yayılan ve sayıları 880'i bulan yerel gazetelerin sonu anlamına gelmektedir. Anavatan Partisi olarak böyle bir yasa teklifine karşı olacağımızı tüm basın yayın kuruluşlarının bilgisine sunmak istiyorum" dedi.